Birželio 2-3 dienomis, ketvirtadienį – penktadienį, „Litexpo“ parodų rūmuose vyks technologijų, inovacijų ir progreso festivalis LOGIN. Tai portalo LOGIN.LT vyresnysis brolis – ko konferencijoje galime tikėtis, laidoje papasakojo LOGIN konferencijos turinio vadovas T. Stasiukevičius, su šia konferencija dirbantis ketvirtus metus.

Praėjusiais metais gyvai susitikti nepavyko – o šiemet šventė vėl vyks gyvai.

„Man dėliojant turinį nėra tokio pranešėjo ar turinio, kurio nenorėčiau išgirsti, nes tada aš ir nekviesčiau, – sakosi T. Stasiukevičius. – Noriu visus išgirsti, bet tai fiziškai neįmanoma.“

Jis konferencijos temas skirstytų į 14 kategorijų, o iš viso planuojama virš 150-ies pranešėjų.

„Tarp jų ir tikrai žinomi veidai, dėl kurių verta ateiti: tai ir Lietuvoje pukiai žinomas kūrybininkas Tomas Ramanasukas, neuromokslininkė Urtė Neniškytė, bet taip pat ir užsienio žvaigždės, kurios žinomos visuomenei, pvz., Formulės 1 lenktynininkas David‘as Coulthardas, arba „SpaceX“ pilotas Jaredas Isaacmanas, ar „Tinder Swindler“ žvaigždė“, – vardija T. Stasiukevičius.

Paklaustas, kodėl reikia ateiti į LOGIN, jis sutriko.

„Tai panašu, kai paklausia, pasakyk, kodėl mane myli. Čia taip pat. Galime pasakyti šimtą priežasčių, bet aš manau, kad žmonės į LOGIN ateina dėl kelių kertinių. Pirma, tai atsinaujinti, angliškai skamba „keep up to date“ – atsišviežionti žinias ir pasižiūrėti, kas vyksta aplink rinkoje, pamatyti didilį paveikslą. Antra, pasižiūrėti, kas vyks ateityje ir bus aktualu, į ką verta atkreipti dėmesį dabar. LOGIN, visgi, yra apie ateitį. Dauguma mūsų pranešėjų mėgsta pasisakyti, ką jie mano, kas lauks artimojoje ateityje ir tolimojoje ateityje“, – sako T. Stasiukevičius.

Tačiau vis tik ne ateities prognozėms ir perspektyvoms jis skirtų pačią svarbiausią priežastį.

„Trečiasis elementas yra nuostabi atmosfera, kuri iš esmės įgalina ir leidžia tau pažindintis su žmonėmis. Aš žinau asmeniškai ne vieną verslą, ir prisiekiu, tai visiška tiesa, kuris gimė po LOGIN konferencijos. Čia žmonės susijungė su žmonėmis, susibičiuliavo, ir vėliau įkūrė verslą. Arba žmonės su tais pačiais pranešėjais po pranešimų susipažino, pasišnekėjo, įkūrė verslą“, – žavėjosi Turinio vadovas.

Gyvame festivalyje veiks ekspo zona, bus kitų atrakcijų, bus galima susipažinti su įmonėmis ir jų sprendimais.

Praūžusi COVID-19 pandemija ir sujaukė, ir patobulino konferenciją – jis su apmaudu prisimena pernai metus, kai susitikti gyvai su pranešėjais nebuvo galimybės, ir konferencija buvo nuotolinė. Tačiau galimybė turėti vaizdo įrašus ir juos vėliau peržiūrėti išlieka – šiemet lankytojai galės būti tikri, kad nieko nepraleis.
Tomas Stasiukevičius, Ernestas Naprys

Dėmesys sveikatai, saugumui

Be įprastų temų, susijusių su technologijomis, inovacijomis, progresu, šiemet T. Stasiukevičius išskirtų kelis „prieskonius“.

„Be abejonės šiemet daug dėmesio skirsime saugumo temai. Tai žmonėms yra svarbu, tai mums yra svarbu, tai visai visuomenei šiuo metu yra svarbi tema. Daug dėmesio skirsime ir sveikatos mokslų temai. Ar esate girdėję apie ilgaamžiškumą?“ – pasakoja T. Stasiukevičius.

Jis paaiškina, kad jau net dabartiniai pasiekimai suteikia galimybę gyventi iki 100-o metų, gydyti anksčiau nepagydomas lygas, sritis labai sparčiai evoliucionuoja.

„Ką tai reiškia – mes galėsime kartus pasikeisti darbo specialybę, ir tai bus visiškai įmanoma, mes galėsime ilgiau džiaugtis gyvenimu nesusendami tiek, kad jau nebegalėtume džiaugtis. Tai iš esmės atveria labai daug galimybių“, – tikina vaikinas ir svarsto, ar galėsime 40 metų gyventi sveikai pensijoje, keliaudami po pasaulį.

Tai kelia ir daug etinių, filosofinių klausimų, kurie taip pat LOGIN konferencijoje bus nagrinėjami.

Konferencija vyks darbo metu – ką galima pasakyti savo darbdaviui, kodėl čia verta dalyvauti?

„Darbdaviui reikia pasakyti, kad per šias dvi dienas tu įgysi tiek daug reikalingų žinių ir gausi tiek daug reikalingos informacijos, kuri padės tau žymiai geriau produktyviau, greičiau, našiau atlikti savo darbą“, – sako T. Stasiukevičius.
Pasiruošimas LOGIN konferencijai

Jis LOGIN konferenciją palygino su būdu anksčiau pasėti žinių sėklas, kad anksčiau nei visi kiti galėtume raškyti jų vaisius.

Organizatorius neslepia ambicijų, užauginti LOGIN iki didžiausio technologijų ir inovacijų festivalio visoje Europoje.

Kaip atrodo konferencijos organizavimas iš vidaus?

T. Stasiukevičius praskleidė širmą, kaip vyksta konferencijos organizavimas – tai ilgas darbas.

„Procesas vyksta gerokai ilgiau, nei daugeliui atrodo. Dažniausiai pasibaigus vienam LOGIN‘ui, mes jau turime minčių kitiems metams ir aš jau pradedu dėliotis turinį kitiems metams. Renkantis turinį tu turi būti keliais žingsniais priekyje – kaip tau pavyks nuspėti, kas bus aktualu tuo metu, kaip keisis kontekstas, kas bus įdomiausia ir svarbiausia žmonėms. Tas procesas ilgas ir nenutrūkstamas“, – sako T. Stasiukevičius.

Atitinkamai ilgai mezgami ir kontaktai su pranešėjais – tam kartais prireikia ir ne vienerių metų.

„Man tik pradėjus dirbti su šia konferencija, tikrai buvo tokia siena, kad nežinai, per kurį kampą prieiti prie pranešėjo. Galbūt tu gali susirasti jo tiesioginį kontaktą, bet ne faktas, kad atrašys. Galbūt netgi atrasti asistento asistentės kontaktą, bet tai irgi nėra sėkmės receptas. Per metų metus tu išdirbi strategiją, susipažįsti su žmonėmis, gauni kontaktus, ir vėliau žymiai žymiai lengviau prie jų prieini“, – paaiškino T. Stasiukevičius.
Konferencija „Login"

Kartais tenka išgirsti ir neigiamų atsakymų, tačiau konferencijos organizatorius to nesureikšmina.

„Ne – būna labai racionalus ir argumentuotas. Labai norėjau pakviesti labai žinomą pranešėją, bet jis tiesiog fiziškai tuo metu negali atvykti į Lietuvą, nes pas jį suplanuota kažkokia dvasinė kelionė ir jis sako, kad ten jam būtinai reikia pailsėti, bet susirašykim kitais metais, aš labai norėsiu pas tave atvykti. Viena vertus, kaip ir liūdna, bet kita vertus, tu žinai, kad turėsi kontaktą kitiems metams, vėl parašysi, o sugrįžęs po dvasinės kelionės gal „sukals“ žymiai geresnį ir stipresnį pranešimą, nei būtų šiemet“, – patikina T. Stasiukevičius.

Sunkiausia tačiau ir geriausia šio darbo dalis, anot jo, nuolatinis žinių praplėtimas – T. Stasiukevičius jaučiasi, kad jo socialinis burbulas nuolat praplečiamas ir neapsiriboja vien draugais ar pažįstamais. O kai ateina pati konferencija, tai pats darbymetis..

„Rytas prasideda labai anksti, be galo anksti, dažniausiai tai būna visiška naktis. Ir tada vyksti į „Litexpo“, susižiūri paskutiniuosius elementus, svarbiausius dalykus, ar tikrai viskas yra gerai, ar visi turi informaciją, kurią turi turėti, ir ar visi žino, ką su ta informacija daryt. Aišku, kad tai būna sutikrinama dar gerokai prieš, bet antrą patikrinimą, papildomą patikrinimo ratuką pasidarai“, – dėsto T. Stasiukevičius.
Tomas Stasiukevičius, Julija Vercinskė, Kristina Ciparytė

Pats jis konferencijos metu nešiojasi darbų sąrašėlį, kuriame susižymėjęs, kur ir kada turi būti, ką turi padaryti, pvz., pasitikti ateinančius žmones ir pasižiūrėti, ar nesusidaro eilės, ar nėra kitų vadinamųjų „butelio kaklelių“. Pasiruošiama ir galimiems iššūkiams, jei kartais neatvyktų koks pranešėjas ar kas sugestų.

„Tai visiškai natūralu ir žmogiška, kad žmonės gali ir pavėluoti, užstrigti kamštyje. Vienas mūsų pranešėjas buvo tiesiog padaręs avariją ir skambina, sako, štai aš padariau avariją, greitai pildau deklaraciją ir greitai lekiu pas jus. Tai natūralu ir žmogiška. Kiekviena scena turi moderatorių, kuris yra jungiamoji grandis tarp pranešėjo ir auditorijos, jis gali iškomunikuoti: žiūrėkite, pranešimas vėluos, tačiau turime progą pasikalbėti su kitu pranešėju“, – subtilybes atskleidžia organizatorius.

Jis atsiduso, kad svarbiausi jam yra žmonių atsiliepimai apie turinį ir festivalį apskritai – svarbu žinoti, kad darbas yra prasmingas.