2021 metų rugpjūtį garsus JAV verslo žurnalas „Barron‘s“ šventė „nesustabdomą „Big Tech“ augimą“. Antraštėje buvo rašoma, kad nepaisant spaudimo iš visų pusių, verslų perspektyvos yra šviesesnės nei kada nors anksčiau.

Praėjo metai, ir to paties žurnalo viršelis atrodo visiškai priešingai. Pernai metų pabaigoje ir šių metų pradžioje technologijų kompanijų akcijų kainos siekė visų laikų aukštumas, o nuo tada krito taip, kad dūmais virto trilijonai dolerių. Daliai tai reikš mažesnes pensijas.


Iš pradžių atrodė, kad technologijų kompanijų akcijos išparduodamos kaip ir visos kitos akcijų rinkoje. Tačiau po skelbiamų ketvirtinių veiklos rezultatų, technologijų sektoriaus akcijos kritimu ėmė lenkti visus kitus. Jau minėtos penkios didžiosios kompanijos ir „Tesla“ kartu neteko 5 trilijonų JAV dolerių vertės, nuo tada, kai jų kapitalizacija buvo aukštumose.

Piko metu technologijų kompanijos, kurios yra pačios vertingiausios pasaulyje, buvo įkainotos 11,7 milijardo JAV dolerių. Dabar jų vertė akcijų rinkose svyruoja apie 6,7 trilijono.

Visiška autsaiderė tarp jų yra „Meta“, kuri pernai piko metu buvo vertinama daugiau nei trilijonu dolerių, o dabar kompanijos vertė rinkoje siekia ketvirtadalį to – kritusi iki 236 milijardų dolerių. Trilijono dolerių vertės nebesiekia ir „Tesla“, ir „Amazon“, prie šios kartelės pavojingai priartėjo „Google“. Netgi „Apple“, kuri buvo laikoma atsparesnė nuosmukiui, yra nuvertėjusi 25 procentais, šios kompanijos vertė nuo piko metu buvisų beveik 3 trilijonų dolerių yra nukritusi iki 2,1 trilijono.