Ispanijos rytinėje pakrantėje esanti Valensija vykdo misiją iki 2030 m. pasiekti klimato neutralumą. Tai iš dalies paskatino pastaraisiais metais užplūdę dideli karščiai, o praėjusiais metais mieste pagerintas Ispanijos karščio rekordas, kai temperatūra pasiekė 46,8 laipsnius Celsijaus.

Populiarus būdas siekti klimato išsaugojimo tikslų – atsinaujinančiosios energijos, visų pirma saulės energijos, naudojimas. Tačiau kur rasti vietos saulės energijos ūkiui mieste?

Štai kaip atsirado „Requiem In Power“, arba „RIP“, Valensijos planas, kuriuo siekiama miesto kapinėse įrengti 6 658 fotoelektrines plokštes ir padėti iš atsinaujinančių šaltinių pagaminti 27 proc. miesto energijos, rašo iflscience.com.

Sutapimas ar ne, bet trumpinys RIP yra ir linkėjimas ilsėtis ramybėje, (angl. Rest In Peace).

Plokštės įrengiamos ant kriptų ir kitų statinių penkiose miesto viešosiose kapinėse, siekiant sukurti bendrą 2,8 megavatų galią.

Kaip praneša TheMayor.EU, iki šiol trijose kapinėse įrengta 810 plokščių; to pakanka, kad per metus būtų pagaminta 440 000 kilovatų elektros energijos ir kasmet sumažėtų 140 tonų anglies dioksido.

Kai projektas bus baigtas, tiek plokščių taps didžiausiu Ispanijoje miesto saulės energijos ūkiu, kuris elektros energiją pirmiausia tieks komunalinėms tarnyboms, taip pat kai kuriems vietos namų ūkiams.

Be šio projekto, miestas vykdo dar 29 kitas programas, susijusias su klimato kaita: planuoja mažinti automobilių naudojimą, kad pagerėtų oro kokybė, pertvarkyti pastatus taip, kad būtų kuo efektyviau naudojama energija, ir pakeisti visą miesto apšvietimą į LED apšvietimą, rašo techtimes.com.

Valensijos klimato kaitos ir energetikos pertvarkos tarybos narys Alejandro Ramonas pabrėžė RIP projekto svarbą, teigdamas, kad tai bus didžiausias miesto saulės energijos ūkis visoje Ispanijoje.