Šios savaitės pradžioje „Apple Watch“ naudotojai liko maloniai nustebinti, kai sužinojo, kad viena iš naujausio „watchOS“ atnaujinimo funkcijų reiškia, kad programėlė „Vitals“ dabar gali pranešti, ar jūsų kūnas pradeda rodyti galimos ligos požymius.

Sveikatos funkcijos išmaniuosiuose laikrodžiuose nėra naujiena: „Apple Watch“, „Fitbit“ ir „Garmin“ laikrodžių naudotojai jau gali stebėti savo pulsą ir kasdienį žingsnių skaičių, rašo ladbible.com.

Tačiau „Vitals“ papildymas, kuriuo galima naudotis „Apple Watch“ aštuntosios ir vėlesnių serijų laikrodžių modeliuose, patraukė visų dėmesį praėjus vos mėnesiui nuo atnaujinimo pasirodymo.

„Apple Watch“

Vienas internautas, parašęs įrašą socialiniame tinkle „Reddit“, pasidalijo, kad programėlė sugebėjo nustatyti, jog jis serga, likus trims dienoms iki simptomų pasireiškimo.

Jis nebuvo vienintelis žmogus, kuriam šis atnaujinimas buvo naudingas – kitas komentatorius atskleidė, kad pranešimą apie sveikatos pakitimus gavo likus kelioms dienoms iki to, kai pasijuto blogai.

Kaip tai veikia?

„Apple“ konkrečiai nekomentavo „Vitals“ atnaujinimo, tačiau panašu, kad programėlė informacijai gauti naudoja duomenis, sukauptus, kol naudotojai miega.

Gairėse, kuriomis dalijamasi „Apple“ naudotojo vadove, teigiama, kad šia funkcija gali naudotis visi, kurie leidžia savo laikrodžiui sekti miego duomenis, o ši informacija vėliau naudojama siekiant nustatyti nakties gyvybinius rodiklius, tokius kaip širdies ritmas, deguonies kiekis kraujyje, kvėpavimo dažnis, riešo temperatūra ir miego trukmė.

Miegas

Programėlė nustato tipinį kiekvieno naudotojo intervalą laikui bėgant ir praneša jam, kai rodikliai nepatenka į šį intervalą, tada galima spėti, kad naudotojas susirgo.

„Reddit“ naudotojo atveju jo laikrodis užfiksavo pakitusią kūno temperatūrą. „Samsung“ išmanieji laikrodžiai taip pat seka odos temperatūros pokyčius, kad įspėtų apie karščiavimą.

Deja, tokios programėlės negali apsaugoti nuo ligos – iki to dar trūksta poros dešimtmečių medicinos mokslo, tačiau jos gali būti patogi įspėjamoji informacija apie tai, kas gali nutikti.

Verta pažymėti, kad laikrodis neturėtų būti naudojamas medicininiais tikslais ir nepakeičia apsilankymo pas gydytoją, jei turite rimtų sveikatos problemų.