Žmonės socialiniuose tinkluose pastebėjo „iPhone“ kalendoriaus keistenybę: jei pereisite prie 1582 metų, pastebėsite, kad jis peršoka nuo spalio 4 d. iki spalio 15 d., o viduryje, atrodo, trūksta 10 dienų. Pasirodo, tai nėra klaida – tų 10 dienų nebuvo.

Šios dienos nebuvo ištrintos iš laiko tėkmės naudojant kosminį iškirpimo ir įklijavimo įrankį. Vietoj to, 1582 m. žmonės ėjo miegoti 4 d., o pabudo 15 d.

Kad suprastume tai, turime grįžti į XVI amžių, kai įvyko esminis pokytis organizuojant dienas, savaites, mėnesius ir metus, rašo iflscience.com.

1582 m. spalį Katalikų bažnyčia priėmė Grigaliaus kalendorių. Prieš tai didžioji Europos dalis naudojo Julijaus kalendorių, kurį 45 m. pr. m. e. įvedė Julijus Cezaris.

Jis labai panašus į Grigaliaus kalendorių. Abu jie yra saulės kalendoriai, kuriuose yra 12 mėnesių, turinčių po 28-31 dieną. Be to, daugumą metų jie trunka 365 dienas, o tam tikrais metais prie vasario mėnesio pridedama keliamoji diena.

Kaip anksčiau rašė Delfi, keliamieji metai atsirado dėl astronominių priežasčių. Nors šiuolaikinį Saulės kalendorių sudaro 365 dienos, iš tiesų Žemei aplink šią žvaigždę apsisukti reikia dar šešių valandų.

Pagal Julijaus kalendorių kas 4 metus pridedama viena diena, o pagal Grigaliaus kalendorių – taip pat, nebent metai dalijasi iš 100 ir nesidalija iš 400.

Skamba kaip labai mažas skirtumas, tačiau Katalikų Bažnyčiai jis buvo labai svarbus, nes smarkiai kišosi į Velykų laiko nustatymą. Nuo 325 m. Nikėjos Susirinkimo buvo nustatyta, kad Velykos turi būti švenčiamos pirmąjį sekmadienį po pirmosios mėnulio pilnaties po pavasario lygiadienio, t. y. kovo 21 d.

Tačiau bėgant amžiams pavasario lygiadienis nuo šios datos nutolo. Šis poveikis susikaupė XVI a., kai pavasario lygiadienis iškrito kovo 11 d., taip sutrikdydamas Velykų laiką.

Siekdamas išspręsti šią krizę, popiežius Grigalius XIII įvedė Grigaliaus kalendorių. Norint naująjį kalendorių suderinti su Saulės judėjimu, teko prarasti 10 dienų, kurios susikaupė dėl Julijaus kalendoriaus ydingumo.

Spalio mėnuo buvo pasirinktas kaip mėnuo, kuriame reikėjo prarasti 10 dienų, nes jis nesikirto su jokiais svarbiais krikščioniškojo kalendoriaus įvykiais. Po šv. Pranciškaus Asyžiečio šventės spalio 4 d. buvo pereita prie Grigaliaus kalendoriaus, ir pasaulis iš karto peršoko į spalio 15 d.

Dėl šios priežasties dauguma kalendorių 1582 m. spalio 4 d. peršoka į spalio 15 d.