Netrukus tokį skraidantį droną Niujorko gyventojai galės pamatyti ir savo kieme: pareigūnai paskelbė apie planus naudoti bepiločius orlaivius skundams dėl triukšmo stebėti per JAV švenčiamą darbo dieną (angl. „Labor Day“).

„Jei skambinantysis nurodys, kad kieme yra didelė minia, didelis vakarėlis, mes ketiname panaudoti savo priemones, kad patikrintume vakarėlį“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė Niujorko policijos komisaro padėjėjas Kaz Daughtry.

Privatumo gynėjai greitai sureagavo, o Niujorko pilietinių laisvių sąjungos atstovas naujienų agentūrai „Associated Press“ sakė, kad šis nutarimas „prieštarauja POST aktui“, kuriame reikalaujama, kad policija skelbtų stebėjimo technologijų naudojimo politiką.

Ir iš tiesų, šis planas gali būti ryškus nukrypimas nuo tokios politikos. Kai departamentas pirmą kartą paskelbė apie naująją dronų programą, pažadėjo, kad technologija nebus naudojama „sekimui be įsakymo“.

Asociatyvioji nuotr.

Šis pažadas atsispindi minėtame Niujorko policijos akte „Bepiločių orlaivių sistemos“: dronai negali būti naudojami „teritorijose, kuriose pagrįstai tikimasi privatumo, prieš tai departamento darbuotojams negavus kratos orderio, kuriuo aiškiai leidžiama naudoti dronus“.

Neaišku, ar departamentas planuoja gauti orderį dėl skundų dėl triukšmo privačiuose renginiuose darbo dienos savaitgalį, ar toks skundas patenka į „neatidėliotinų aplinkybių“ kategoriją.

Nepaisant to, pastaraisiais metais Niujorko policija vis dažniau naudoja dronus – 2023 m. bepilotės orlaivių sistemos buvo panaudotos 124 kartus.