Kinijos programišių grupė, nusitaikiusi į svarbiausią JAV infrastruktūrą, veikė net penkerius metus, trečiadienį bendrame pareiškime pranešė Amerikos ir sąjungininkų žvalgybos agentūros, rašo „The Guardian“.

JAV nacionalinio saugumo agentūra, JAV kibernetinio stebėjimo tarnyba CISA, FTB ir Transporto saugumo administracija teigė, kad grupė, žinoma kaip „Volt Typhoon“, tyliai įsiskverbė į aviacijos, geležinkelių, masinio transporto, greitkelių, jūrų, vamzdynų, vandentiekio ir kanalizacijos organizacijų tinklus.

Pareiškime teigiama, kad JAV žvalgybos pareigūnai pastebėjo, jog įsilaužėliai „mažiausiai penkerius metus išlaikė prieigą kai kuriose IT aplinkose“.

Asociatyvi nuotrauka

Pareiškimas, kurį pasirašė atitinkamos Didžiosios Britanijos, Australijos, Kanados ir Naujosios Zelandijos kibernetinio saugumo agentūros, yra naujausias iš daugybės JAV pareigūnų įspėjimų dėl „Volt Typhoon“ – grupės, kuri kelia ypatingą nerimą, nes panašu, kad ji yra orientuota į sabotažą, o ne į šnipinėjimą.

Dėl plačiai paplitusio įsilaužimų pobūdžio įvyko nemažai Baltųjų rūmų ir privačios technologijų pramonės, įskaitant kelias telekomunikacijų ir debesų kompiuterijos bendroves, susitikimų, kuriuose JAV vyriausybė prašė pagalbos sekant šią veiklą.

„Esame nepaprastai susirūpinę dėl kenkėjiškos kibernetinės veiklos iš KLR valstybės remiamo veikėjo, kurį pramonė vadina „Volt Typhoon“, – prieš paskelbiant pareiškimą agentūrai „Reuters“ sakė aukštas CISA pareigūnas Ericas Goldsteinas, turėdamas omenyje Kinijos Liaudies Respubliką.