Nors po Elono Musko 44 mlrd. eurų vertės tviterio įsigijimo „komedija dabar legali, E. Muską parodijuojančios paskyros gali būti „sustabdytos visam laikui be jokio įspėjimo, sekmadienį pranešė E. Muskas, o keli naudotojai „Insider teigė, kad iš tiesų taip ir nutiko jų paskyroms, kai jie pajuokavo apie milijardierių.

Netikros paskyros – sustabdytos

„Nėra nieko geriau, nei atsibusti ir mėgautis šviežiu, garuojančiu puodeliu savo paties šlapimo, – iš savo patvirtintos paskyros tviteryje parašė buvęs NFL baudėjas Chrisas Kluwe'as, pakeitęs savo paskyros duomenis, įskaitant nuotrauką, vardą ir biografiją, kad jie atitiktų E. Musko profilį. „Tokia pikantiška dienos pradžia, be to, moksliškai įrodyta, kad tai padeda augti smegenų ląstelėms. Jei norite būti kaip aš, gerkite savo šlapimą“.

„Gerai, metas taikyti planą B, nes jie verčia mane išlaikyti tviterį, – rašė aktorius Richas Sommeris iš serialo „Mad Men, parodijuodamas E. Muską: „Ar kas nors pažįsta kokių nors reklamuotojų, kurie šiek tiek „domisi rasizmu, bet nėra tikri rasistai? Tiesiog reklamos specialistai, kurie smalsauja, kas tai yra“.

„Likę „Twitter darbuotojai dabar iš manęs tyčiojasi, – karikatūristas Jephas Jacquesas rašė „Twitter iš savo patvirtintos paskyros, kurioje buvo pavaizduota E. Musko profilio nuotrauka iš jo „PayPal laikų, prieš įtariamą plaukų persodinimo operaciją. „Džedas iš buhalterijos mane pavadino „mažu kalės berniuku, ir niekas nieko nesakė. Žinoma, aš jį atleidau ir liepiau savo žmonėms sulaužyti jo žmonai kojas, bet vis tiek. Skaudu :(

Nuo tada, kai buvo paskelbtos juokingos tviterio žinutės, kiekvienai iš patikrintų paskyrų – taip pat ir kitoms, įskaitant komikės Kathy Griffin paskyrą – buvo apribota galimybė naudotis „Twitter arba jos buvo visiškai pašalintos.

Netikrų paskyrų ateitis

E. Muskas, kuris yra save apibūdinęs kaip „žodžio laisvės šalininką, ketinantį paversti „Twitter panašų į skaitmeninę miesto aikštę, kurioje leidžiama bet kokia konstitucijos saugoma kalba, sekmadienį pakeitė savo ankstesnius komentarus ir į juos įtraukė tik tuos įrašus, kurie aiškiai įvardyti kaip parodija.

„Nuo šiol bet kokios „Twitter paskyros, kurios imituoja parodiją, aiškiai nenurodydamos, kad tai yra parodija, bus visam laikui sustabdytos, – tviteryje rašė E. Muskas. „Anksčiau, prieš sustabdydami jų veiklą, juos įspėdavome, bet dabar, kai pradedame plačiai taikyti patikrinimą, įspėjimų nebebus. Tai bus aiškiai nurodyta kaip sąlyga užsiregistruoti „Twitter Blue“.

E. Muskas pridūrė, kad nuo šiol bet koks patikrintos paskyros vardo pakeitimas lems „laikiną patikrintos žymos praradimą. Jo tviterio žinutė pasirodė po to, kai buvo sustabdytos tokios paskyros kaip C. Kluwe'o, R. Sommerio, J. Jacqueso, K. Griffin.

Elonas Muskas

„Iš esmės tai panašu į bandymą užklijuoti pleistrą ant miško gaisro, – „Insider apie planą užkirsti kelią piktnaudžiavimui patikrinimo sistema sakė C. Kluwe'as. Jis teigė siekęs atkreipti dėmesį į tai, kaip lengva piktnaudžiauti patikrinimo žyme apsimetant E. Musku, ir paragino kitus patikrintus naudotojus padaryti tą patį.

„Tai ypač absurdiška girdėti iš jo, tokio „žodžio laisvės „čempiono, – pridūrė C. Kluwe'as.

„Patikrinti“ apsimetėliai

Galiojanti „Twitter politika dėl parodijų, komentarų ir gerbėjų paskyrų konkrečiai draudžia naudotojams paskyrose, nesusijusiose su asmeniu ar organizacija, kurią jie parodijuoja, naudoti tokius žodžius kaip „tikras ar „oficialus, tačiau paskyros, kuriose nurodoma, kad jos yra parodijos, savaime nepažeidžia galiojančios „Twitter apsimetinėjimo politikos.

„Negalite apsimesti asmenimis, grupėmis ar organizacijomis, kad suklaidintumėte, supainiotumėte ar apgautumėte kitus, taip pat negalite naudoti netikros tapatybės taip, kad sutrikdytumėte kitų žmonių patirtį „Twitter, – rašoma galiojančioje paskyrų parodijų politikoje.

Diskusijose su „Insider“, C. Kluwe'as, R. Sommeris ir J. Jacquesas aiškiai nurodė žinoję, kad jų įrašai pažeidžia „Twitter paslaugų teikimo sąlygas, ir kiekvienas iš jų tikėjosi sulaukti įspėjimo ar paskyros sustabdymo, tačiau norėjo įrodyti, kad galima piktnaudžiauti tikrinimo ženkleliu siekiant apgauti kitus naudotojus, ypač atsižvelgiant į planuojamus proceso pakeitimus.

„Iš tikrųjų esmė buvo ta, kad žinojau, jog pažeidžiau paslaugų teikimo sąlygas – jie turi visišką teisę pašalinti mano paskyrą, nes negalima apsimesti žmonėmis, tai blogai dezinformacijai, – bet pagal šį naująjį planą, pagal kurį bandoma uždirbti iš patvirtinto statuso, būtent taip ir nutiks, – sakė C. Kluwe'as, pridurdamas, kad sukčiai, besinaudojantys patvirtintomis paskyromis, gali skelbti nuorodas į kenkėjiškas programas arba sukčių svetaines, apsimesdami kitais asmenimis.

„Užtenka, kad vienas žmogus spustelėtų tą nuorodą ir ja patikėtų, – sakė C. Kluwe'as. „Iš sukčių perspektyvos tai didžiulė investicijų grąža.

Praėjusią savaitę E. Muskas paskelbė apie planuojamus tikrinimo sistemos pakeitimus, įskaitant 8 eurų mėnesinę „Twitter Blue prenumeratą, kad būtų galima atrakinti patikrintą statusą, tačiau kritikai, tarp kurių yra A. Kluwe'as, M. Sommeris ir J. Jacquesas, nerimauja, kad sukčiai mokės už patikrinimą tik tam, kad galėtų apsimesti patikimesniu asmeniu ir pasinaudoti kitais.

„Vienas iš dalykų, apie kuriuos rašoma elektroniniame laiške (apie mano paskyros sustabdymą), yra tai, kad „reikšmingi patikrinto profilio pakeitimai gali sukelti painiavą ir sumenkinti ženklelio reikšmę, – „Insider sakė J. Jacquesas, ir pridūrė, kad, jo nuomone, E. Muskas yra „nesąmonių kūrėjas“.

„Skaitydamas šį laišką galvoju: „Taip, ženkliukas, kurį ketinate parduoti už 8 eurus bet kam. Tai tikrai turi daug prasmės. Tai buvo labai juokinga. Elonas sureagavo būtent taip, kaip ir tikėjausi. Ir aš labai didžiuojuosi visais, kurie dalyvavo šioje nuostabioje įvykių sekoje, – sakė J. Jacquesas.

E. Muskas ir „Twitter atstovai neatsakė į „Insider prašymą pakomentuoti.