Kinijos valdžios institucijos oficialiai leido pradėti eksploatuoti veikiantį, torio pagrindu sukurtą išlydytų druskų branduolinį reaktorių. Nuo 2018 m. statomas reaktorius „Thorium Molten Salt Reactor – Liquid Fuel 1“ (TMSR-LF1) yra Wuwei mieste, Gansu provincijoje, rašo interestingengineering.com.

Asociatyvioji nuotr.

Jei projektas bus sėkmingas, TMSR-LF1 gali atverti duris didesnio masto demonstracinio įrenginio kūrimui ir statybai iki 2030 m. Be to, jis galėtų padėti pastatyti TMSR kuro druskos periodinio piroproceso demonstracinį įrenginį, kuris leistų iki 2040 m. pradžios panaudoti torio ir titano ciklą.

Pirmasis Kinijoje patvirtintas torio išlydytų druskų reaktorius


„Buvo peržiūrėta torio kuro išlydytų druskų eksperimentinio reaktoriaus eksploatavimo paraiška ir susiję techniniai dokumentai. Nuspręsta, kad ji atitinka saugos reikalavimus ir nutarta išduoti dviejų MWt skystojo kuro torio kuro išlydytų druskų eksperimentinio reaktoriaus eksploatavimo licenciją“, – teigiama Nacionalinės branduolinio saugumo administracijos (NNSA) pareiškime.

Pasaulinės branduolinės asociacijos (WNA) duomenimis, torio (Th) yra daugiau nei urano (U). Tačiau jis yra ne skylantis, o „derlingas“, t. y. kaip kuras, gali būti naudojamas tik kartu su skylančia medžiaga, pavyzdžiui, perdirbtu plutoniu. Nors torio, kaip pirminio energijos šaltinio, naudojimas jau seniai vilioja, ekonomiškai efektyviai išgauti jo potencialią energinę vertę buvo sudėtinga.

Asociatyvioji nuotr.

TMSR-LF1 reaktorius yra eksperimentinis skystojo fluorido torio reaktorius, kuriame naudojamas LiF-BeF2 -ZrF4 -UF4 [+ThF4 ] kuro druskos mišinys ir LiF-BeF2 aušinimo druska. Jame naudojamas torio ir urano-235 derinys, prisodrintas 19,75 proc. masės, ir jis gali veikti ne aukštesnėje kaip 650 laispnių temperatūroje iki 10 metų. Skystojo kuro konstrukcija pagrįsta 1960-aisiais Ouk Ridžo nacionalinėje laboratorijoje vykdytu išlydytos druskos reaktoriaus eksperimentu.

Branduolinės jėgainės statybos

Remiantis SINAP dokumentais, reaktoriumi siekiama išbandyti piroapdorojimo, kuro papildymo ir nuolatinio dujų šalinimo metodus, ištirti jo veikimo stabilumą ir saugą bei eksperimentuoti su torio ir titano kuro ciklu.

NNSA teigimu, SINAP, eksploatuodama TMSR-LF1, turi teikti pirmenybę saugai. Jie turi laikytis eksploatavimo licencijos taisyklių ir leidimo sąlygų, kad būtų užtikrintas saugus reaktoriaus eksploatavimas. Nors iš pradžių tikėtasi, kad reaktoriaus statyba bus baigta 2024 m., dėl paspartėjusių darbų ji baigta anksčiau – 2021 m. rugpjūčio mėn.

Jei pavyks, Kinija planuoja iki 2030 m. pastatyti dar didesnį


Praėjusių metų rugpjūtį SINAP gavo Ekologijos ir aplinkos ministerijos leidimą pradėti eksploatuoti TMSR-LF1 reaktorių. Jo kuras bus sodrintas iki mažiau nei 20 proc. U-235, o torio atsargos sudarys apie 50 kg, konversijos koeficientas – apie 0,1. Reaktoriaus kuras bus sudarytas iš ličio-berilio fluorido (FLiBe) su 99,95 proc. Li-7 ir UF4.

Jei TMSR-LF1 projektas bus sėkmingas, Kinija iki 2030 m. ketina pastatyti 373 MWt galios reaktorių.