Pirmiausia – dirbtinis intelektas

2023-ieji virto kūrybinio dirbtinio intelekto proveržio metais, ir kokių juokingų netikslumų jis bepriveltų, naudotis šio įrankio patogumais nesibodi nė vienas pabandęs. Išmaniuosiuose telefonuose mašininis mokymasis veikia jau ne vienerius metus – padeda gerinti kameros fiksuotą vaizdą, optimizuoja telefono veikimą, prisitaikydamas prie mūsų įpročių, kalba su mumis mielais asistentų balsais ir t. t. 2024 m. išmanieji gaus kur kas daugiau būtent duomenis generuojančio dirbtinio intelekto, sugebančio kurti turinį. Po tokį mažytį asmeninį „ChatGPT“, kuris visą darbą atliks kišenėje, be duomenų perdavimo.

Užuominas į tai matome jau šių metų „Pixel 8“ serijos modeliuose. Tokios funkcijos kaip „Magiškas audio trinktukas“ iš nufilmuotos medžiagos pašalinantis foninį triukšmą, „Magiškas redaktorius“ iš nuotraukos pašalinantis nereikalingus objektus ir gerinantis kokybę, tikslus skaitmeninis artinimas, fotografavimas, tiesioginis pokalbių vertimas čia veikia labai greitai ir be poreikio perduoti duomenis internetu būtent dėl dirbtinio intelekto.

Didžiausia telefonų procesorių gamintojai – „MediaTek“ ir „Qualcomm“ – jau pasigyrė naujomis savo 2024 m. telefonuose besisuksiančių modelių dirbtinio intelekto galiomis. Reaguodami į aktualijas net numatė specialų koduotą nuotraukų žymėjimą, leisiantį atskirti tikra nuotrauką nuo generuotos DI.

„ChatGPT“

Pavyzdžiui, aukštesnės vidutinės klasės „MediaTek Dimensity 8300“ procesorius galės sukurti paveikslėlį per mažiau nei sekundę, o jo kalbos mokymosi modeliai per sekundę analizuos 10 mlrd. parametrų. Savo ruožtu, daugelio flagmanų širdimi virsiantis „Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3“ iškart palaikys per 20 kalbų mokymosi modelių, galės praplėsti turimą nuotrauką pridėdamas savo kurtų vaizdų be jokio duomenų perdavimo.

Kokias konkrečiai kuriančio dirbtinio intelekto funkcijas procesorius išnaudos, lems telefonų gamintojai. Pavyzdžiui, „Samsung“, jau lapkritį pranešė apie „Galaxy AI“ – generuojančio dirbtinio intelekto modelį, kuris įsikurs naujuose kompanijos telefonuose, pradedant visai netrukus pristatoma „Galaxy S24“ serija.

Taigi, kas bandė atlikti vertimą pasitelkę „ChatGPT“ ir matė, kiek jis kokybiškesnis už įprastą vertėją, kitais metais tokį galės rasti savo telefone... Na, taip, aukštos klasės telefone. Pigesni modeliai tas pačias funkcijas atlikti galės pasitelkę debesies kompiuteriją.

Kameros

Sakome kameros, o minty turime tą patį dirbtinį intelektą. Juk daugelis vaizdo gerinimo funkcijų patikėta būtent jam. Tiek naktinė fotografija, tiek kadro platumo pakeitimas, kai to reikia, automatinis fokuso perkėlimas į kitą objektą, detalių paryškinimas pritartinus vaizdą, triukšmų šalinimas, papildyta realybė – visa tai atlieka mašininio mokymosi sistemos, tad 2024 m. telefonai galės tai daryti žymiai geriau.

Grįžtant prie pačių kamerų, pagrindinės tendencijos artimiausiu metu nesikeis. Dar daugiau dėmesio vaizdo artinimui ir jo kokybės gerinimui – prizmines, daug kartų optiškai artinančias telekameras gaus daugiau modelių, galime tikėtis jas išvysti net ir ne brangiausiuose flagmanuose. Gali atsirasti ir po daugiau nei vieną skirtingo artinimo kamerą – mat išnaudojant dirbtinį intelektą jų fiksuojamą vaizdą dar paprasčiau apjungti, ir taip gauti 100 ar net 200 kartų skaitmeniniu būdu priartintą, tačiau labai detalų vaizdą.

Megapikselių skaičius jutikliuose nemažės, o gali ir augti. Taškų apjungimo technologija leidžia iš kelių pikselių gauti vieną kokybiškesnį, didesnio spalvų ir kontrasto diapazono, tad net pigesnės vidutinės klasės telefonuose turėtų atsirasti daugiau 50 nei 12 MP kamerų.

„Samsung“

O štai ar padaugės norinčių dėti fiziškai didesnius jutiklius – klausimas. Nors tokie žymiai pagerintų fiksuojamo vaizdo kokybę, didesniam jutikliui reikia storesnio kamerų modulio, o tai gali nepatikti pirkėjams. 2022 metų pabaigoje pristatytas „Xiaomi 12S Ultra Concept“ su net vieno colio jutikliu šią problemą sprendė leisdamas prijungti keičiamus objektyvus – kaip profesionalus fotoaparatas. Tiesa, sunku tikėtis rasti daug norinčių tokį griozdą grūsti į kišenę, tad, be abejo, eksperimentų dar bus, tačiau matysime juos daugiau parodose.

Be abejo, iš flagmanų laukiame dar geresnio vaizdo stabilizavimo, sklandesnio filmavimo 4K ar 8K raiška. Gerės filmavimo prietemoje galimybes, atsiras daugiau kūrybinio vaizdo praplėtimo – papildytos realybės, į realų vaizdą įkeliamų virtualių objektų ir nereikalingų objektų šalinimo net filmuojant galimybių.

Pigesni vidutinės klasės telefonai gaus daugiau papildytos realybės funkcijų, galimybių realiu laiku įdėti efektus, kaukes, papildomus objektus. Gerės ir jų naktinis fotografavimas, filmuojamo vaizdo stabilizavimas.

Ekranai

Tiek „Apple“, Tiek „Samsung“ planuose yra minimi „MicroLED“ ekranai, bet labai maža tikimybė, kad kitais metais pamatysime bent vieną telefoną tokiu. Be abejo, atsiras kas pasigirs 4K ekranu, tačiau retas jį įsigijęs tai išnaudos – 5G leidžia be problemų transliuoti 4K vaizdą, bet tai naudoja daugiau energijos nei duoda naudos, tad QHD flagmanams pilnai pakanka.

Lenkti ekranų kraštai toliau tiesės. Panašu, kad lenktų ekranų laikas praėjo. Užtat turėtų smarkiai daugėti modelių su kintamo dydžio ekranais. Lenkimo technologija jau pakankamai ištobulinta, tad norinčių gaminti tokius tik daugės. Ir, aišku, sulenkiamo telefono nugarėlėje esantis antras ekranas įgis vis daugiau įdomių funkcijų. Pavyzdžiui, kaip šių metų rugsėjį pristatytas „Honor V Purse“, kuris sulenktas gali būti nešiojamas kaip rankinė ant peties, kai tuo metu antras jo ekranas nugarėlėje rodo rankinės dizainą.

Ir kodėl tik sulenkimas? Štai, 2023 m. parodytas „Motorola Rizr“ turi išstumiamą ekraną, kuris gali keisti savo formą ir slinkdamas išaugti nuo 5 iki 6,5 colių. „Lenovo“ prisiminė jau užmirštą apyranke virstančio suriečiamo telefono koncepciją. Na, taip, tokio gaminti greičiausiai niekas nepradės, tačiau tendencija ieškoti naujų transformuojamų formų tikrai liks. Žiū, kada nors pamatysime ir į vamzdelį lyg senovės romėnų knyga suvyniojamą išmanųjį.

„Humane AI Pin“

Arba, išmanųjį išvis be ekrano! Buvę „Apple“ dizaineriai pristatė savo labai keistą gaminį, „Humane AI Pin“. Prie atlapo prisegamas nedidelis įrenginys atlieka daugelį išmaniojo telefono funkcijų, nors visai neturi ekrano – vaizdą jis gali projektuoti lazeriu, pavyzdžiui, ant delno. Užsisakyti jį galima jau nuo lapkričio, tad 2024-ieji ir parodys, ar ką domina toks dėmesio neuzurpuojantis asistentas su dirbtiniu intelektu. Gal išties ateina metas ieškoti kažko daugiau, nei stačiakampis ekranas nuo kurio taip sunku atsiplėšti?

Laukiantiems ekrano stiklo, kuris pats išsigydys įtrūkimus, teks dar luktelėti iki kokių 2028 m. Neįtikėtina, bet tai ne fantastika – technologija jau kuriama. O kol kas tikimės tiesiog kietesnio, labiau atsparaus dūžiams stiklo ir apsauginių stikliukų populiarėjimo – šiaip ar taip, o auganti mada naudotis telefonais be dėkliukų kelia savos reikalavimus.

Baterijos

Čia viskas labai paprasta – 2024 metais visų talpa šiek tiek didės, o veikimo laikas daugeliu atveju išliks tas pats. Dirbtinis intelektas, didesnės vaizdo apdorojimo galimybės, galingesni procesoriai, reikalauja daugiau energijos, bet tas pats dirbtinis intelektas padeda energiją ir tausoti, pritaikydamas veikimą prie mūsų įpročių. Bendrai – išlieka balansas. O štai įkrovimo greitis didės. Ypač žymiausių telefonų gamintojų, kurie tą greitį didina atsargiau.

„iPhone“

Na, o kaip ten bus iš tikrųjų, žinosime pačiupinėję – naujų telefonų modelių apžvalgos jau visai netrukus.