JAV Niujorko pietinės JAV Niujorko pietinės apygardos prokuroras Damianas Williamsas per „Twitter“ patvirtino buvusio kriptovaliutų milijardieriaus areštą. Bahamų institucijos, anot jo, verslininką suėmė JAV Vyriausybės prašymu, o pagrindas – pateiktas kaltinamasis aktas.

„Bahamų salos ir Jungtinės Valstijos yra suinteresuotos patraukti atsakomybėn visus su FTX susijusius asmenis, kurie galėjo išduoti visuomenės pasitikėjimą ir pažeisti įstatymus. Nors Jungtinės Valstijos baudžiamąjį kaltinimą SBF kelia individualiai, Bahamų salos, toliau bendradarbiaudamos su teisėsaugos ir partneriais Jungtinėse Valstijose ir kitur, tęs savo reguliavimo ir baudžiamąjį tyrimą dėl FTX žlugimo“, – teigė Bahamų Ministras Pirmininkas Philipas Davisas pareiškime, kuriuo pasidalijo su žiniasklaida.

FTX buvo ketvirta pagal dydį pasaulyje kriptovaliutų birža, kuri šių metų pradžioje įspūdingai sužlugo ir lapkričio mėn. pateikė bankroto paraišką, S. Bankmanas-Friedas pasitraukė iš generalinio direktoriaus pareigų. „Mashable“ rašo, kad prieš žlugimą FTX slapta paskolino 10 mlrd. dolerių vertės klientams priklausiusį turtą kitai S. Bankmano-Friedo įmonei „Alameda Research“, o šiais pinigais buvo lošiama rinkoje be klientų leidimo. Vertinama, kad tokia prekybos strategija nepasiteisino ir mažiausiai 1 milijardų dolerių vertės klientų kriptovaliutų tiesiog dingo. Dar beveik 500 mln. dolerių pradangino programišiai.

Kaip praneša BBC, FTX vien 50-iai didžiausių kreditorių šiuo metu yra skolinga apie 3,1 milijardą dolerių, neaišku, kiek lėšų galėtų atgauti čia pinigus laikę klientai - tikėtina, kad tai bus maža dalis.

FTX žlugimo istorija lyginama su garsiausiais pasaulyje bankrotais – „Amazon“ netgi užsakė apie jį sukurti aštuonių epizodų mini serialą nors scenarijus jam dar tik dėliojasi, baigtis ima aiškėti.
Sam Bankman-Fried

Dar prieš suėmimą buvo skelbiama, kad S. Bankmanas-Friedas turėjo liudyti JAV kongrese ir paaiškinti žlugimo priežastis. Verslininkas taipogi žadėjo bandyti pinigus uždirbti ir klientų praradimus atlyginti. Vertinama, kad jo verslo imperija aukščiausiame taške siekė 26 milijardų dolerių vertę, šiuo metu vertė galėtų siekti 100 tūkst. dolerių ar mažiau.

Tuo metu kitas „kriptobosas“, Pietų Korėjos verslininkas Do Kwon, kuris atsakingas už kriptovaliutos „terraUSD“ žlugimą, šiuo metu, tikėtina, slapstosi Serbijoje, pranešė šalies prokuratūra. Šis verslininkas kaltinamas apgavystėmis, kurios taipogi lėmė milijardinius nuostolius kriptovaliutų turėtojams. „terraUSD“, ir su jais susiję „Luna“ žetonai vienu metu buvo vertinami maždaug 40 milijardų dolerių, rašo BBC.

Rugsėjį interpolas išdavė tarptautinį arešto orderį, tačiau netrukus Pietų Korėjos prokurorai pranešė, kad Do Kwon išvyko iš Singapūro, kur buvo įkurta verslininko bendrovė „Terraform“, į nežinomą šalį.