Bitkoinas šią savaitę pirmą sykį nuo pernai birželio perlipo 30-ies tūkstančių dolerių kainos kartelę. Penktadienį ryte bitkoino kaina svyravo apie 30,9 tūkst. dolerių, tai 26 procentais didesnė kaina nei prieš mėnesį, ir 85,5 procentais didesnė nei metų pradžioje

Antra pagal populiarumą kriptovaliuta eteris (ETH) kainuoja daugiausiai per 11 mėnesių, jos kainą pakurstė laukiamas programinės įrangos atnaujinimas. Atnaujinimas, pavadintas „Shapella“, buvo įdiegtas trečiadienį, pavyko sklandžiai, tai padrąsino ir pirkėjus. Atnaujinimas suteikė prieigą prie sukauptų uždarbių tiems eterio turėtojams, kurie įsitraukę į tinklo palaikymą.

Eterio kaina svyruoja apie 2120 dolerių, paskutinį sykį tokia kaina buvo fiksuojama pernai gegužę. Eteris per mėnesį yra pabrangęs 26 procentais, o nuo metų pradžios – 76,6 proc.

Kriptovaliutų masinis išpardavimas vyko pernai metų antroje pusėje po to, kai vasarą žlugo rizikos kapitalo fondas „Three Arrows Capital“, o vėliau sekė ir vienos didžiausių kriptovaliutų keityklos FTX žlugimas. Tiesa, pastarosios teisininkai teigia atradę pinigų, kad FTX vėl galėtų atnaujinti veiklą.

FTX teisininkai teisme sako, kad situacija stabilizavosi, ją lygina su užgesintu „šiukšlių konteinerio gaisru“, o įmonės vadovybė atgavo 7,3 mlrd. dolerių turto ir svarsto, ar atnaujinti kriptovaliutų keitimo veiklą, rašo arstechnica.com.

„30 tūkstančių dolerių yra akivaizdus psichologinis magnetas. Didesnis klausimas, kodėl bitkoinas nekainuoja daugiau“, – optimizmu naujienų agentūrai „Bloomberg“ dalinosi „Paradigm“ pardavimų direktorius Davidas Brickellas.

Esminis dalykas, kurstantis visų rizikingesnių turto klasių kainas – optimistiškesni lūkesčiai dėl palūkanų normų JAV. Kovą šalį ištikusi bankų krizė, tikimasi, privers JAV centrinį banką (FED) stabdyti palūkanų normų didinimą. Dalis investuotojų kriptovaliutas renkasi kaip alternatyvą tradiciniam finansiniam turtui.

Optimizmą kiek šaldo tai, kad visa kriptovaliutų industrija dabar yra narstoma politikų ir laukiama galimų jų veiksmų. Kriptovaliutų birža „Coinbase Global“ informavo gavusi JAV Vertybinių poperių ir biržos komisijos (SEC) pranešimą apie planuojamus vykdomuosius veiksmus, rašo „Bloomberg“. SEC į teismą padavė kriptovaliutų magnatą Justiną Suną dėl galim vertybinių popierių taisyklių pažeidimo, pats J. Sun vertina, kad tai nepagrįsta.

Ieškinį gavęs ir „Binance“ įkūrėjas Changpeng Zhao, kuriame JAV biržos prekių ateities sandorių komisija kaltina galimais išvestinių finansinių priemonių taisyklių pažeidimais.

Analitikai pastebi, kad kainų svyravimai didesni ir dėl to, kad likvidumas kriptovaliutų rinkose yra kritęs – siekia 10-ies mėnesių žemumas, tai reiškia, kad yra mažiau norinčių pirkti ar parduoti kriptovaliutas.

Bendra kriptovaliutų rinkos kapitalizacija šiuo metu siekia 1,288 mlrd. dolerių, kai metų pradžioje ji tebuvo 795,5 mlrd. dolerių