Anksčiau registras buvo prienamas tik specialistams


Anot veterinarijos gydytojos, iki šiol augintinio savininko duomenis (vardą, pavardę, adresą, telefono numerį ir kt.) galėjo matyti tik prisijungimą prie registro turintys asmenys (dažniausiai veterinarijos gydytojai ir ženklintojai), kurie prieš tai pasirašydavo konfidencialumo sutartis.

„Gyvūną radęs žmogus kreipdavosi į veterinarijos kliniką, po gyvūno oda esančios mikroschemos numeris būdavo nuskaitomas skaitytuvu ir prisijungus prie duomenų bazės nustatomas pasiklydusio augintinio šeimininkas“, – pasakoja Greta.

Gyvūnų ženklinimas

Tačiau, pasak jos, Aplinkos ministerija, norėdama užtikrinti greitesnį augintinio grąžinimą savininkui, nusprendė kontaktinius duomenis skelbti viešai prieinamoje svetainėje. Čia įvedus atsitiktinį mikroschemos numerį pasirodo ir augintinio savininko telefono numeris.

„Mikroschemos nuskaitymui reikalingas skaitytuvas, kurio, tikėtina, eilinis gyventojas net neturi ir neplanuoja įsigyti. Skaitytuvus paprastai įsigyja tie asmenys, kurie ženklina ir registruoja augintinius, taigi turi prieigą ir prie duomenų bazės“, – aiškina veterinarijos gydytoja.

Viešas registras suteikia galimybę identifikuoti asmenis


Ji teigia, kad augintinio savininko telefono numerio skelbimas visiškai neužtikrina greitesnio augintinio grąžinimo savininkui, tačiau gali suteikti galimybę identifikuoti asmenis.

„Pavyzdžiui, kai gyvūnas parduodamas, skelbimuose nurodomas jo mikroschemos numeris, tačiau kartais slepiamas pardavėjo numeris. Šiuo atveju, suvedus gyvūno mikroschemos numerį į svetainę, galima rasti pardavėjo telefono numerį, o kartais ir el. pašto adresą“, – perspėja pašnekovė.

Gyvūnų augintinių registras

Veterinarijos gydytoja mano, kad radus telefono numerį ir vėliau jį įvedus į „Google“ paiešką, būtų galima su pateikiamu numeriu susieti kai kuriuos asmenis.

„Toks kontaktinių duomenų atskleidimas yra perteklinis, nes visiškai negarantuoja gyvūno gerovės užtikrinimo ir kartu gali atskleisti konkretaus asmens tapatybę“, – tikina Greta.

Nėra punkto apie sutikimą naudoti kontaktinius duomenis


Ji taip pat pažymi, kad registruojant augintinį ženklinimui yra pildomas nustatytos formos prašymas, kuriame nėra jokio punkto apie sutikimą ar nesutikimą naudoti augintinio savininko kontaktinius duomenis.

„Taip pat iki šių taisyklių įsigaliojimo, visiems registruojamų augintinių savininkams buvo užtikrinama, kad jų duomenis matys tik tie asmenys, kurie turi prieigą prie registro ir niekas daugiau“, – teigia veterinarijos gydytoja.

LOGIN.lt savo ruožtu nusprendė patikrinti gyvūno augintinio mikroschemos numerį. Viešoje duomenų bazėje https://ismain.vic.lt/AugintiniaiPublic/lt įvedėme gyvūno augintinio mikroschemos numerį ir buvo parodytas asmens telefono numeris.

Gyvūnų augintinių registras

Pakanka žinoti vieną numerį ir tolesnius galima tikrinti eilės tvarka. Keisdami paskutinį skaičių eilės tvarka, duomenų bazėje matome vis kitą telefono numerį.

Aplinkos ministerija: tai nėra viešai skelbiami duomenys


Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos politikos grupės vyriausioji specialistė Aleksandra Voicechovska teigia, kad šie duomenys nėra laikomi viešai skelbiamais duomenimis.

„Gyvūnų augintinių registro tvarkytojo interneto svetainės paieškos lange įvedus augintinio mikroschemos numerį, parodomi konkretaus augintinio savininko kontaktiniai duomenys. Toks duomenų matomumas nėra viešai skelbiami duomenys, t. y. gyvūno atsekamumas, siekiant užtikrinti jo gerovę ir apsaugą ir grąžinti augintinį savininkui.

Aplinkos ministerija

Gydytojos veterinarės minimus duomenis bus galima pamatyti tik tada, kai žinosite mikroschemos numerį ir jį įvesite į paieškos laukelį, o toks duomenų matomumas nėra viešai skelbiami duomenys“, – teigia A. Voicechovska.

Registro tvarkytojas: teisės aktas buvo derinamas su VDAI

Žemės ūkio duomenų centro Gyvūnų ir pašarų subjektų apskaitos skyriaus vyr. specialistė Daiva Miliauskienė antrina, kad paieškos lange įvedus gyvūno mikroschemos numerį, parodomi tik augintinio savininko kontaktiniai duomenys, kad būtų galima susisiekti norint jį grąžinti.

„Greitoje registro paieškoje įvedus gyvūno augintinio mikroschemos numerį, pateikiama ši informacija: savivaldybė, kurioje gyvūnas augintinis registruotas, gyvūno augintinio rūšis ir savininko telefono numeris“, – vardija D. Miliauskienė.

Anot jos, pastarasis duomuo pateikiamas tam, kad su rasto gyvūno augintinio savininku būtų galima susisiekti ir gyvūną grąžinti.

Asociatyvioji nuotr.

„Toks duomenų tvarkymo tikslas nurodomas Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu patvirtintame teisės akte. Pats teisės aktas buvo derinamas ir su Valstybine duomenų apsaugos inspekcija (VDAI)“, – aiškina specialistė.

Ji pabrėžia, kad Žemės ūkio duomenų centras viešina tik gyvūno augintinio savininko telefono numerį ir neviešina jokių kitų kontaktinių duomenų.

„Taip įgyvendinamas duomenų kiekio mažinimo principas. Kaip jau minėta, telefono numeris yra atskleidžiamas tik tada, kai suvedamas gyvūno mikroschemos numeris, kitu atveju telefono numeris nėra viešinamas“, – tikina D. Miliauskienė.

VDAI: augintinių savininkai privalo būti informuoti

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos Teisės skyriaus patarėja Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė teigia, kad bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR) nedraudžia tvarkyti asmens duomenų, tačiau nustato bendrąsias asmens duomenų tvarkymo taisykles, pagal kurias asmens duomenys gali būti tvarkomi.

„Šiuo atveju abejotina, kad paminėti asmens duomenys nurodytoje interneto svetainėje būtų laikomi paskelbtais viešai, kadangi asmens duomenys pateikiami tik įvedus unikalų gyvūno mikroschemos numerį, kurį žinoti gali tik ribotas asmenų skaičius (pvz., veterinarai, ženklintojai, augintinių laikytojai ar savininkai)“, – komentuoja R. Sinkevičiūtė-Šečkuvienė.

Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas

Tačiau, pasak jos, įgyvendinant skaidrumo principo reikalavimus, duomenų valdytojas privalo informuoti duomenų subjektą apie asmens duomenų tvarkymą duomenų valdytojo veikloje.

„BDAR 13 straipsnis nustato informaciją, kuri turi būti suteikta duomenų subjektui prieš renkant jo asmens duomenis (kokiu tikslu ir kokiu teisiniu pagrindu duomenys renkami ir kokiais tikslais bei kur vėliau jie gali būti naudojami, saugojimo terminus ir kt.).

Taigi veterinaras, prieš atlikdamas gyvūno augintinio ženklinimą ir (ar) suteikdamas kitas paslaugas, turi informuoti asmenį, kokie jo asmens duomenys yra renkami, kur registruojami ir kokiu atveju jie gali būti atskleisti (paviešinti)“, – pabrėžia specialistė.

Saugumo ekspertas: be sutikimo tai akivaizdus pažeidimas


Kibernetinio saugumo ekspertas Darius Grigaliūnas teigia, kad šioje situacijoje labai svarbu atkreipti dėmesį, ar augintinio savininkas davė sutikimą naudoti jo kontaktinius duomenis būtent tokiu tikslu.

„Ar asmuo davė sutikimą, kad jo telefono numeris bus būtent taip panaudojamas? Jei taip, tada jokio kriminalo čia nėra, bet jeigu nedavė, tai akivaizdus pažeidimas ir asmens duomenų paviešinimas be jo sutikimo“, – perspėja D. Grigaliūnas.

Anot jo, šiame žingsnyje turėtų būti aišku, kokiam asmeniui ar asmenų grupei bus atskleidžiamas augintinio savininko telefono numeris.

Darius Grigaliūnas

„Ar tai bus registruoti vartotojai, kuriuos galima identifikuoti? Ar šie asmenys turi teisę pasiekti tokius duomenis? Kitu atveju turėtų būti tarpininkas, kuris susisiektų su abejomis šalimis neatskleisdamas jų duomenų.

Taigi turėtų būti skelbiamas ne telefono numeris, o tik identifikacinis mikroschemos numeris, pagal kurį šeimininkas turėtų atsiliepti pats“, – teigia saugumo ekspertas.