Eksperimentinį lustą sudaro virtinė jutiklių iš trijų pikselių, kurie skleidžia ir priima aukšto dažnio radijo signalus elektromagnetinio spektro milimetrinių bangų diapazone. Nuo objekto atsispindėję signalai sustiprinami ir sumaišomi įmontuotais komponentais, todėl ekrane galima išvysti objekto kontūrus.

Bandymų metu šis lustas galėjo aptikti už kartono maždaug 1 centimetro atstumu esantį daiktą. Tyrėjai savo rezultatus paskelbė sausio 5 dieną žurnale „IEEE Transactions on Terahertz Science and Technology“.

Mokslininkams teko 15 metų dirbti ir 100 milijonų kartų pagerinti pikselių našumą, kad mikroschema gautųsi pakankamai maža ir tilptų į mobilųjį įrenginį, savo pranešime spaudai pažymėjo tyrinėtojai. Ateityje išmaniaisiais telefonais su šiuo lustu bus galima matyti vokų ar paketų turinį arba surasti sienose esančius vinis, laidus ar įtrūkusius vamzdžius.

Eksperimentinį lustą sudaro virtinė jutiklių iš trijų pikselių, kurie skleidžia ir priima aukšto dažnio radijo signalus elektromagnetinio spektro milimetrinių bangų diapazone.

„Sukūrėme lustą be lęšių ar optikos, kad jis tilptų į mobilųjį prietaisą. Pikseliai, kurie sukuria vaizdą, aptikdami signalus, atsispindinčius nuo tikslinio objekto, yra 0,5 mm kvadratėlio formos ir savo dydžiu prilygsta smėlio smiltelei“, – teigė straipsnio bendraautorius, Seulo nacionalinio universiteto elektros inžinerijos asistuojantis profesorius Wooyeolas Choi.

Pasak mokslininkų, naujoji atvaizdavimo technologija ne tik suteikia galimybę žvelgti kiaurai sienas ir pamatyti, kas yra vokų viduje, bet ir gali būti pritaikyta medicinai ir sveikatos priežiūrai. Jie palygino šią technologiją su tomis, kurios jau naudojamos skenuojant keleivius oro uostuose. Tiesa, jie pažymi, kad jų vaizdo lustas nenaudoja mikrobangų.

Eksperimentinį lustą sudaro virtinė jutiklių iš trijų pikselių, kurie skleidžia ir priima aukšto dažnio radijo signalus elektromagnetinio spektro milimetrinių bangų diapazone.

Vietoj to vaizdo lustas naudoja 300 GHz signalus elektromagnetinio spektro milimetrinių bangų juostoje. Šie signalai yra įsiterpę tarp mikrobangų bei infraraudonųjų spindulių juostų ir žmonėms yra saugūs.

„Ši technologija yra tarsi Supermeno regėjimas rentgeno spinduliais. Žinoma, vietoj rentgeno spindulių, kurie gali būti kenksmingi, mes naudojame 200 – 400 gigahercų signalus“, – pranešime sakė Teksaso universiteto Dalase elektros inžinerijos profesorius Kennethas O.

Be to, skirtingai nei Supermeno regėjimas rentgeno spinduliais, šiam lustui panaudota atvaizdavimo technologija gali būti naudojama tik labai mažu atstumu – maždaug 2,5 cm nuo skenuojamo objekto. Tai reiškia, kad vagys negalės slapta peržiūrėti jūsų rankinės ar kišenių turinio be jūsų žinios, pažymėjo tyrėjai.

Kitos kartos lustais bus siekiama skenuoti objektus šiek tiek didesniu atstumu – 13 cm, todėl jais bus geriau regimi maži objektai.

Parengta pagal news.utdallas.edu, „LiveScience“, Delfi arch inf.