Institucijos dar tik svarsto apie skaitmenizavimo galimybes


Valstybės mastu kol kas nėra suplanuotų sprendimų asmens tapatybės dokumentą integruoti į kitas informacinių technologijų formas, tačiau atsakingos valstybės institucijos svarsto apie šio dokumento skaitmenizavimo galimybes, komentuoja Vidaus reikalų ministerija.

Migracijos departamento atstovai teigia, kad migracijos informacinės sistemos MIGRIS 2024-2026 m. plėtros planuose yra įtraukta asmens dokumento skaitmenizacija.

Asmens dokumentai

„Planuojama padaryti, kad MIGRIS aplikacijoje būtų rodomas vizualinis galiojančio dokumento atvaizdas, tačiau realus tokio atvaizdo galiojimas, naudojimas ir pripažinimas nėra Migracijos departamento kompetencija ir reikalauja diskusijų bei sprendimų aukštesniu lygiu“, – komentuoja Migracijos departamento atstovai.

Asmens dokumentų išrašymo centras (ADIC) teigia planuojantis vykdyti tokius ateities projektus kaip EIDAS 2.0 reglamentą, kuris numato skaitmeninės dėklės įdiegimą ir naudojimą.

„Iš esmės skaitmeninė dėklė galės atlikti ne tik asmens dokumentų perkėlimo į mobilųjį įrenginį funkciją, bet ir tokių dokumentų kaip vairuotojo pažymėjimo, aukštojo mokslo diplomas ir pan. skaitmenizavimo funkciją.

Mokėjimo kortelė

Kitas projektas – DTC (Digital Travel Credential), kuris numato kelionės dokumentų, tokių kaip pasas skaitmenizavimą. Yra paskelbtos ICAO specifikacijos, diskutuojama Europos Komisijos darbo grupėse, bandomi pilotiniai projektai (pvz. „IDEMIA“)“, – teigia ADIC atstovai.

Europos Sąjunga jau pradėjo bandomąjį projektą, kuriuo siekiama išbandyti minėtą skaitmeninį kelionės pažymėjimą. DTC yra virtualus identifikatorius, pridedamas prie paso ir saugomas jo turėtojo išmaniajame telefone bei tiksliai atitinkantis elektroninį kelionės dokumentą.

DTC leidžia keliautojams susikurti savo virtualų identifikatorių specialioje mobiliojoje programėlėje. Norėdami tai padaryti, jie turi pasidaryti asmenukę, kuri bus palyginta su kelionės dokumento luste saugoma nuotrauka. Sukūrę šį identifikatorių, keliautojai gali perduoti savo asmens duomenis oro transporto bendrovei ir kirsti sieną su biometriniais duomenimis.

Kai kuriais atvejais privaloma parodyti dokumento originalą


Migracijos departamento atstovai pabrėžia, kad kalbama tik apie asmens dokumentų skaitmenizavimo galimybę ir tokio dokumento naudojimą šalies viduje.

„Tačiau ir čia labai daug kas priklauso nuo aukštesnio lygio sprendimų, kadangi vis dar išlieka nemažai situacijų, kai yra privaloma fiziškai turėti dokumento originalą. Pavyzdžiui, toks dokumentas yra būtinas vykstant į pasienio ruožą, atvykstant gauti tam tikrų banko paslaugų, atsiimant registruotas siuntas ir pan. Taigi, reikalingas vieningas sprendimas visos valstybės mastu“, – pastebi jie.

Migracijos departamentas

Primenama, kad keliaujant į užsienį neišvengiamai liks ir toliau bus naudojamas fizinis dokumentas (pasas arba asmens tapatybės kortelė), kadangi tai nustato ir reglamentuoja ICAO standartai.

Eismo dalyviai neprivalo visada nešiotis asmens dokumentų


Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Jorūnė Liutkienė pastebi, kad keliuose asmens dokumentas yra privalomas arba vairuotojas turi pateikti savo vairuotojo pažymėjimą.

„Motorinės transporto priemonės arba priekabos vairuotojas, kurio Lietuvos Respublikoje išduotas vairuotojo pažymėjimas yra galiojantis, neprivalo su savimi turėti ir tikrinančio pareigūno reikalavimu pateikti vairuotojo pažymėjimą, jeigu jis pateikia galiojantį savo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą“, – teigia J. Liutkienė.

Jorūnė Liutkienė

Anot jos, pėstysis Lietuvos Respublikos pilietis neprivalo su savimi visur ir visada nešiotis asmens dokumento.

„Jeigu pėstysis padaro Kelių eismo taisyklių pažeidimą ir su savimi neturi asmens dokumento, pareigūnai turi nustatyti jo asmens tapatybę turimų registrų pagalba“, – komentuoja Lietuvos kelių policijos atstovė.

Parduotuvėse asmens dokumentų nuotraukos netinka


„Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad parduotuvėse pirkėjų prašoma pateikti asmens tapatybę įrodantį dokumentą remiantis Alkoholio kontrolės įstatymu.

„Alkoholinių gėrimų pardavėjai turi teisę paprašyti visų alkoholinius gėrimus perkančių asmenų pateikti asmens tapatybę liudijantį dokumentą. Jei kyla abejonių, kad asmuo yra jaunesnis nei 25-erių metų, kasininkas privalo iš perkančio alkoholinius gėrimus asmens reikalauti pateikti asmens tapatybę ir amžių liudijantį dokumentą“, – pabrėžia I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė

Pasak jos, paso ar asmens tapatybės kortelės nuotraukos telefone nėra asmens tapatybę patvirtinantis ar liudijantis dokumentas – tai yra tiesiog nuotraukos telefone.

„Remiantis Lietuvos Respublikos asmens tapatybės kortelės ir paso įstatymu, asmens tapatybės kortelė ir pasas yra Lietuvos Respublikos piliečio asmens dokumentai, patvirtinantys jo asmens tapatybę ir pilietybę. Taigi privaloma parodyti dokumento originalą, o ne nuotrauką ar kitu pavidalu turimą kopiją telefone“, – teigia prekybos tinklo atstovė.

Asmens tapatybės kortelė

Jos teigimu, prašymas pateikti asmens tapatybę liudijantį dokumentą nėra perteklinis, juo įgyvendinama įstatymo numatyta pareiga ir tokios praktikos keisti neketinama.

„Kai prašymas pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą kyla remiantis Alkoholio kontrolės įstatymu ar kitais įstatymais, už kurių nesilaikymą taikoma atsakomybė juridiniams asmenims, visais atvejais griežtai laikomės įstatyme numatytos pareigos“, – tikina I. Trakimaitė-Šeškuvienė.