Iš dokumentų neaišku, kaip toli pažengė bandymai ir ar iš tikrųjų gali būti sutrikdyta „Starlink“ veikla. Buvo naudojama paslaptinga technologija, vadinama „Tobol“, arba „14Ts227“, kuri, kaip anksčiau manyta, apsaugo Rusijos palydovus nuo atakų.

Rusijos tikslas – atjungti Bachmutą nuo palydovinio interneto


Pasak JAV laikraščio, „Tobol“ – tai slapta sistema, turinti apsaugoti arba trikdyti signalus į palydovus kosmose. Dalis signalų atsispindi nuo atmosferos ir gali būti priimami žemėje.

Manoma, kad „Tobol“ gali specialiai neutralizuoti bet kokius trukdančius signalus, kad užtikrintų sklandų ryšį su savo palydovais.

Pasak pranešimo, ši technologija taip pat bus naudojama puolimo tikslais „Starlink“ sistemoje. Tikėtina, kad jos metu į palydovus bus tikslingai siunčiami trukdymo signalai.

„Starlink“

Pasak „Washington Post“, iš viso Rusijoje buvo rasti septyni „Tobol“ kompleksai, visada įrenginiuose, kuriuose stebimos palydovų orbitos.

Remiantis slaptais dokumentais, dabar šią technologiją bandyta panaudoti prieš „Starlink“ Ukrainoje trijose vietose. Tai įrenginiai Kaliningrado eksklave, netoli Maskvos, ir Armavire, netoli Krymo. Kartu šios vietos tiesiogine prasme supa karo zoną Ukrainoje.

Rusijos tikslas buvo padaryti „Starlink“ palydovinį internetą nenaudojamą Ukrainos Bachmuto mieste, kuriame jau kelis mėnesius vyksta konfliktas.

Bandymai – sėkmingi ar ne?


Laikraštis „Washington Post“ cituoja neskelbtą dokumentą, kuriame teigiama, kad bandymai atakuoti prasidėjo rugsėjo pabaigoje. Remiantis dokumentu, jie turėjo trukti 25 dienas, tačiau tikriausiai vyko kelis mėnesius.

JAV vyriausybei parengtas dokumentas buvo surašytas tik šių metų pradžioje, jame nėra nė žodžio apie priežastis, kodėl bandymas truko ilgiau.

Gali būti, kad eksperimentai buvo sėkmingi arba kad Rusija susidūrė su problemomis. Nei JAV gynybos departamentas, nei „SpaceX“ šio klausimo nekomentavo, tačiau Ukraina pareiškė, kad imasi priemonių bandymams neutralizuoti.

„Starlink“

SpaceX“ kuria „Starlink“ nuo 2019 m., o paslauga iš viso naudojasi daugiau nei milijonas vartotojų. Šiuo metu daugiau nei 3,8 tūkst. aktyvių palydovų suteikia galimybę naudotis sparčiu interneto ryšiu visų žemynų šalyse. Ateityje 30 tūkst. palydovų turėtų sujungti pirmiausia tuos regionus, kuriuose įprastos technologijos yra neekonomiškos.

Praėjusieji metai parodė, kokia vertinga ši technologija yra Ukrainos gynybai, dėl kurios ji tuo pat metu yra „spyglys“ Rusijai ir Kinijai. Iki šiol buvo pranešimų, ypač iš Vidurio Karalystės, apie tai, kad jos gali imtis veiksmų prieš „Starlink“.