Nors šia sistema naudotis gana paprasta – tereikia prisijungti prie savo paskyros e.sveikata.lt, skiltyje „elektroniniai receptai“ paspausti oranžinį mygtuką „įsigyti nuotoliniu būdu“ ir pasirinkti norimą receptą, kai kurie žmonės mato neigiamą atsakymą: „šiuo metu nei viena vaistinė neturi nei vieno vaisto / medicininės pagalbos priemonės pasiūlymų šiam e-Receptui“.

E. Sveikata sistema

Pasiteiravome e.sveikatos sistemos tvarkytojo Registrų centro, kodėl taip gali nutikti.

Registrų centro komunikacijos atstovas Mindaugas Samkus teigė, kad elektroninė prekyba receptiniais vaistais startavo prieš savaitę, o šiuo metu šia platforma naudojasi tik du vaistinių tinklai.

„Būtent pačios vaistinės nusprendžia, kokiais receptiniais vaistais prekiauti tiek fizinėse vaistinėse, tiek internetu. E.sveikatoje sukurta galimybė pačioms vaistinėms pateikti savo pasiūlą: parduodamus vaistus ir jų likučius, siūlomus įkainius“, – aiškino M. Samkus.

Anot jo, artimiausiu metu prie jų prisijungti turėtų dar 4 vaistinių tinklai.

„Per pirmąją elektroninės prekybos receptiniais vaistais savaitę jau buvo įvykdyta apie 150 užsakymų, dar maždaug tiek šiuo metu yra vykdoma, t. y. įsigyti vaistai yra pristatomi pacientui.

Mindaugas Samkus

Pacientui neradus reikalingų vaistų tarp vaistinių pasiūlymų internetu patartina kreiptis į konkrečią vaistinę dėl jų turimos pasiūlos ir galimybių vaistus įsigyti internetu arba fizinėse pardavimo vietose“, – teigė M. Samkus.

Taip pat nuotolinėse vaistinėse negalima įsigyti narkotinių vaistų, kurie dažniausiai naudojami malšinti stiprius skausmus, pavyzdžiui, sergant onkologine liga, ir psichotropinių vaistų – psichiką veikiančių, stiprių migdomųjų vaistų, kurie yra griežčiau reguliuojami nei kiti receptiniai vaistai. Tokius vaistus galima įsigyti tik fizinėse parduotuvėse.

Kūrėjos vadovas: esame tarp pirmųjų, turinčių tokią sistemą

Nuotolinių vaistinių sistemą sukūrusios ir techninį sprendimą įgyvendinusios bendrovės „CGI Lithuania“ vadovas Karolis Baltrušaitis teigė, kad Europos Sąjungoje, neskaitant Lietuvos, yra tik 4 valstybės, kurios turi e. receptų sistemą, dar mažiau tokių, kuriose per e. sveikatos platformą būtų galima nuotoliu įsigyti receptinius vaistus.

Lietuvos sistema yra unikali – ji vienintelė vienoje vietoje parodo visų prisijungusių vaistinių visus vaistus ne pagal pavadinimą, o pagal gydytojo išrašytą veikliąją medžiagą. Taip pat kuriant nuotolinių vaistinių projektą, didelis dėmesys skirtas paciento asmens duomenų apsaugai: keliais lygiais užšifruoti vartotojo duomenys vaistinei keliauja saugiais kanalais, techniškai išorinės sistemos negali jų pasiekti“, – tvirtino K. Baltrušaitis.

Karolis Baltrušaitis

Sutartis dėl nuotolinių vaistinių kūrimo buvo pasirašyta šių metų sausio 10 d., po to vyko programavimo darbai. Registrų centras savo darbus baigė gegužę, vaistinių tinklai – prieš dvi savaites. Registrų centro sutartis su „CGI Lithuania“ kainavo 216 tūkstančių eurų.

Ši naujovė turėtų leisti gyventojams nuotoliniu būdu iš bet kurios platformoje prekiaujančios vaistinės įsigyti jiems paskirtų receptinių vaistų, palyginti jų kainas, priemokų dydžius ir pasirinkti prekių pristatymo būdą.

Šiuo metu receptiniai vaistai pristatomi į namus arba į artimiausią vaistinę. Kol kas į paštomatus pristatymo galimybės nėra, nes juose neužtikrinama vienoda temperatūra, kuri būtina vaistams.

Štai kaip įsigyti receptinius vaistus internetu:

  • Prisijunkite prie savo paciento paskyros e.sveikata.lt portale.
  • Prie skilties „elektroniniai receptai“ spauskite „įsigyti nuotoliniu būdu“.
  • Puslapyje matysite visus savo receptus. Pažymėkite, kuriuos vaistus norite įsigyti.
  • Spauskite „tęsti“ ir pamatysite surašytus vaistų pasiūlymus iš skirtingų vaistinių.
  • Pasirinkite tinkamą pasiūlymą, patvirtinkite užsakymą, o sistema jus nukreips į vaistinės puslapį.

Mokomąjį vaizdo klipą, kaip internetu įsigyti receptinius vaistus ir medicinos pagalbos priemones rasite ČIA.