Jam tai pavyko padaryti vos per 0,305 sekundės, taip pagerinant ankstesnį 0,38 sekundės rekordą, kurį taip pat pasiekė „Mitsubishi“ sukurtas robotas, rašo „Science Alert“.

Naujasis rekordininkas yra robotas „TOKUFASTbot“, pavadintas iš dalies pagal inžinieriaus, kuris pirmiausia buvo atsakingas už jo kūrimą, pavardę. Įprastai jo darbas – padėti kurti variklius.

„TOKUFASTbot“ turi keletą labai naudingų funkcijų tokiam rekordui pasiekti, įskaitant spalvų atpažinimo algoritmą, sukurtą naudojant patentuotą dirbtinį intelektą, ir sukimosi mechanizmą, kuris apsisuka 90 laipsnių kampu vos per 0,009 sekundės.

Robotai vis geriau sprendžia tokio tipo galvosūkius. 2009 m. rekordas siekė 1 min. 4 sek. Vos po septynerių metų laikas pirmą kartą nukrito žemiau minutės. Pažanga iki vos 0,305 sekundės buvo sparti, rašo BBC.

Tačiau pritaikyti „TOKUFASTbot“ Rubiko kubui spręsti nebuvo lengva: iš pradžių robotas buvo per greitas plastikiniam žaislui ir vis užkliudydavo galvosūkio bloką. Reikėjo įvairių pakeitimų ir patobulinimų, kad būtų sėkmingai užfiksuotas sėkmingas bandymas pasiekti rekordą.

Jei jums įdomu, kaip šiais laikais paprastiems žmonėms sekasi įveikti kultinį kubą, tai dabartinis Rubiko kubo išsprendimo rekordas, kurį pasiekė tikras žmogus, šiuo metu yra gana žemiškas – 3,13 sekundės.