Prieš 110 metų gydytojas Čikagoje tirdamas pacientą pastebėjo pailgėjusius raudonuosius kraujo kūnelius, arba eritrocitus. Pacientas skundėsi stipriu skausmu. Taip buvo pirmąsyk dokumentuotas pjautuvinės anemijos ligos atvejis. Praėjus daugiau nei šimtmečiui vis dar nėra plačiai prieinamų vaistų nuo šios ligos. Tačiau genų terapija gali tai pakeisti – toks gydymo būdas yra viena iš sparčiausiai besivystančių medicinos sričių.

Galimybė atlikti tikslius žmogaus genomo pakeitimus leistų išgydyti dešimtis ar net šimtus ligų. Tačiau problema – daugelis nerimauja, kad nauja terapija bus prieinama tik turtingiausiems.

Genų terapija jau dabar leidžia atlikti tikslius žmogaus genomo pakeitimus – tai yra galimybė pašalinti pagrindinę kai kurių ligų priežastį. Tačiau pasaulyje prieiga prie šios technologijos labai skirtinga – mažų ir vidutinių pajamų šalys neturi plačių galimybių ja pasinaudoti. Reikia didinti pajėgumus ir sudaryti sąlygas neturtingoms šalims dalyvauti genų terapijos rinkoje – tai neštų naudą pacientams visame pasaulyje, vertina Pasaulio ekonomikos forumo (WEF) tyrėjai.