„Bitė Lietuva“ korporatyvinės komunikacijos vadovas teigia, kad ekspedicijos į Pietų Europą tikslas buvo išmatuoti ryšio kokybę turistų lankytinose vietose.

„Mūsų žiniomis, niekas nėra to daręs anksčiau. Pasikrovėme greitosios „Bitės“ ryšio pagalbos automobilius, įvairios brangios įrangos, krūvą įrenginių, kuriuos kasdien visi naudojame, ir leidomės į kelionę per dešimt Europos šalių, kurios metu matavome, kaip veikia „Bitės“ ryšys keliaujantiems klientams“, – pasakoja J. Špakauskas.

Simonas Urbonas, Jaunius Špakauskas, Kornelija Jasiūnaitė

Anot jo, per visą kelionę komanda nuvažiavo apie 5,5 tūkst. kilometrų.

„Mes važiavome dviem visureigiais, kartu su inžinieriais, kurie daro tiek tinklo plėtros, tiek priežiūros darbus. Jie yra ypač svarbūs tada, kai, pavyzdžiui, po audros sutrinka ryšys, tada jie dirba, kad mes turėtume nenutrūkstamą ryšį“, – teigia J. Špakauskas.

S. Urbonas teigia, kad kelionėje jį nustebino tai, kad ryšys trūkinėjo net prie Luvro muziejaus.

„Paskui man inžinieriai paaiškino, kad tokiose vietose, kuriose būna begalė žmonių, gali būti prastesnis ryšys, nes jie visi jį išsidalina. Žinoma, kaip ir tose vietose, kur žmonių iš viso nėra, ryšio taip pat truputį trūksta, nes nėra prasmės statyti ten bokštų“, – teigia jis.

Simonas Urbonas

Pasak jo, tinklaraštininko kelionės tikslas buvo paprastais, savais žodžiais savo sekėjams perteikti, kaip veikia šie procesai.

„Iš pradžių tai atrodė labai sudėtinga, tačiau dabar jau visur pastebiu tuos ryšio bokštus. Įdomu tai, kad jeigu ryšio kiek trūksta, jį galima rankiniu būdu nusistatyti, man tai buvo naujiena. Be to, inžinierių darbas yra tikrai atsakingas, jie dirba su įranga, kuri kainuoja per 50 tūkst. eurų. Dabar jie galės perduoti išvadas savo partneriams, kurie galbūt galės pagerinti ryšį lietuvių lankomose vietose“, – dėsto pašnekovas.

J. Špakauskas teigia, kad jį kelionėje bene labiausiai nustebino Lenkijos keliai, kurie, anot jo, geriausi Europoje.

Jaunius Špakauskas

„Vis dėlto, tose naujose automagistralėse ryšys yra prastas, ryšio operatoriai dar nesuspėjo ten ateiti su savo bokštais. Vokietija Europoje labai atsiliko su 5G ryšiu, o dabar padarė didelį šuolį į priekį, ten ryšys labai geras. Na, o štai Šveicarijoje, kur yra be proto brangus ryšys, tikrai nėra taip, kad būtų bokštas ant kiekvieno kalniuko“, – teigia jis.

Ryšių reguliavimo tarnyba 2023 m. atliko mobiliosios interneto prieigos paslaugų kokybės rodiklių įvertinimo matavimus Lietuvos teritorijoje veikiančiuose operatorių UAB „Bitė Lietuva“, Telia Lietuva, AB, UAB „Tele2“ tinkluose. Matavimai parodė, kad vidutinė duomenų gavimo sparta padidėjo visų operatorių tinkluose – siekė 107-202 Mb/s, priklausomai nuo operatoriaus.