Kaip anksčiau rašė „Delfi“, Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba informuoja, kad liepos 16 d. apie 2.32 val. nakties gavo pranešimą, kad Šakių rajone, Girėnų kaime, po sprogimo atvira liepsna užsidegė šalia namo esanti pavėsinė.

Atskubėjus pagalbai ugnis buvo numalšinta, tačiau sudegė pavėsinė. Sudegė 3 akumuliatoriai, 2 jų įkrovikliai, televizorius, įvairūs įrankiai.

Po gelbėjimo darbų paaiškėjo, kad gaisro priežastis – paliktas krautis paspirtuko akumuliatorius.

Palangoje daugiabutyje sprogo paspirtukas, kilo didelis gaisras

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovas Aurimas Gudžiauskas jau anksčiau teigė, kad tinkamai naudojamos ličio jonų baterijos yra saugios, tačiau rimtą gaisro pavojų kelia baterijų mechaniniai pažeidimai, netinkamas įkrovimo režimas, per daug intensyvus naudojimas.

„Ličio jonų baterijų gaisrai išties pavojingi, nes išplinta labai greitai, gaisro pradžia primena sprogimą. Vos užsidegusios baterijos dega labai intensyviai ir jas ypač sudėtinga užgesinti, nes dažniausiai jos būna integruotos prietaiso viduje ir apsaugotos nuo išorės poveikio, o tai trukdo efektyviai tiekti gesinimo medžiagas į degančios baterijos vidų“, – aiškina A. Gudžiauskas.

Anot jo, svarbu žinoti, kad stipriai kaistanti baterija ar net matomas kibirkščiavimas įspėja apie galimą baterijos užsidegimą.

Aurimas Gudžiauskas

„Negalima palikti baterijos krautis per naktį, o įkraunamų paspirtukų ar dviračių nestatyti prie išėjimo ar patalpų durų, kad netikėtai kilęs gaisras neužblokuotų evakuacijos kelio. Patariama namuose turėti bent 4 kilogramų ugnies gesintuvą, tinkamą elektros prietaisams gesinti“, – teigia jis.

Ugniagesių patarimai elektrinių paspirtukų, riedžių, dviračių savininkams:

  • Pirkite tik sertifikuotus riedžius iš oficialių pardavėjų;

  • prieš naudodami įrenginį, atidžiai perskaitykite gamintojo instrukciją;

  • prieš įkraudami įrenginį, patikrinkite, ar nepažeisti laidai, pats įrenginys ar elektros šakutės lizdas;

  • naudokite tik tam įrenginiui skirtą įkroviklį, išimkite jį iš pakuotės, pastatykite ant nedegaus pagrindo;

  • įkraunamo įrenginio niekada neuždenkite kitais daiktais, nepalikite be priežiūros, nekraukite jo per naktį;

  • draudžiama įrenginio įkrovimo darbus patikėti mažiamečiams vaikams;

  • transportuojant įrenginį ir jo įkroviklį, saugokite, kad nesusilankstytų laidai.