Naujas rekordas buvo pasiektas nuo spalio 31 d. 4 val. ryto vietos laiku iki lapkričio 6 d. 9 val. ryto vietos laiku ir truko 149 valandas iš eilės, rašo iflscience.com.

Taip pat buvo pagerintas 2019 m. rekordas, kai per 131 valandą buvo pagaminta 1 102 gigavatvalandės (GWh) atsinaujinančios energijos.

Tai buvo žymiai daugiau energijos, nei šaliai reikėjo. Tiek pramonės, tiek namų ūkių energijos suvartojimas siekė tik 840 GWh.

Asociatyvi nuotrauka

Tai nereiškia, kad tuo metu iškastinio kuro elektrinės apskritai neveikė, tačiau šis pasiekimas parodė, kad tai galėtų būti įmanoma netolimoje ateityje.

Portugalija, pagerinusi savo ankstesnį 56 valandų iš eilės rekordą, taip pat sugebėjo 131 valandą iš eilės nenaudoti gamtinių dujų, o 95 iš šių valandų pagamino tiek švarios energijos, kad dalį jos buvo galima eksportuoti į kaimyninę Ispaniją.

Pirmaujanti šalis


Galima teigti, kad Portugalija yra tam tikra atsinaujinančios energijos tendencijų formuotoja.

Likusi Europos Sąjungos dalis įsipareigojo iki 2019 m. nesiekti neutralaus anglies dioksido išmetimo iki 2050 m., o Portugalija tai padarė jau 2016 m.

Šalis taip pat užsibrėžė tikslą iki 2030 m. nustoti naudoti akmens anglį kaip kurą, ir, beveik prieš dvejus metus, uždariusi paskutinę savo akmens anglių elektrinę, šį tikslą pasiekė devyneriais metais anksčiau.

Pagrindiniai šalies atsinaujinančios energijos šaltiniai yra vėjas ir saulė, kurie ateityje gali būti sujungti į hibridines elektrines.

Kaip ir anglimi kūrenamų elektrinių atveju, Portugalija siekia iki 2040 m. uždaryti visas gamtinėmis dujomis kūrenamas elektrines.

Šių metų pradžioje ji taip pat išdėstė planus padvigubinti šalies saulės ir vandenilio energijos pajėgumus – šalyje jau veikia didžiausias Europoje plūduriuojantis saulės energijos parkas.