Rusija nebegali apsirūpinti reikalingais staliniais kompiuteriais, nešiojamaisiais kompiuteriais ir serveriais, tam trūksta lustų, pripažino Rusijos Skaitmeninės plėtros, ryšių ir žiniasklaidos ministras Maksutas Šadajevas.

Rusijis kompanijos šiemet surinkoi 15 tūkstančių kompiuterių, įskaitant nešiojamuosius, o taip pat 8000 serverių – „tai praktiškai nieko“, rašo heise.de.

Skaičius pranešė Rusijos leidinys „Kommersant“. M. Šadajevas skundžiasi sankcijomis, kad jos sutrukdė tiekėjams tiekti procesorius Rusijos kompanijoms.

„Užsienio gamintojai, gaminantys procesorius pagal Rusijos kūrėjų dokumentaciją, atsisakė vykdyti užsakymus, įskaitant jau pagamintų lustų siuntimą. Šiemet būtume turėję kur kas daugiau, jei užsakytos ir pagamintos Rusiškų procesorių – „Elbrus“, „Baikal“ – partijos būtų pristatytos. Rusijoje nėra tokių gamyklių, viskas užsakyta užsienio gamyklose, – sako ministras.

Pagrindinis lustų tiekėjas TSMC gamindavo aštuonių pranduolių procesorius „Elbrus 8SV“, grįstus 28 nanometrų technologija, juos tiekdavo Maskvos „SPARC Technologies“ centrui. Taip pat būdavo gaminami 16 nm technologinio proceso ARM procesoriai „Baikal“.

Bendradarbiavimas nutrūko prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, tačiau iki šiol nebuvo žinoma, kad pati TSMC nebesiuntė jau pagamintų lustų. Vakarų gamintojai, tokie kaip AMD, „Intel“, ARM taipogi nustojo pardavinėti technologijas Rusijai.

Tuo pat metu Rusija svajoja kurti savo modernių puslaidininkių pramonė – tai atrodo neįmanoma dėl kapitalo ir praktinės patirties trūkumo.