Įsilaužimo tikslas buvo platinimo ir gamybos įmonėse „destabilizuoti technologinius procesus“, skleisti propagandą apie bendrovės veiklą ir „palikti Ukrainos vartotojus be elektros“, sako „DTEK Group“ – bendrovė, skirtingose Ukrainos dalyse valdanti įvairaus pobūdžio elektrines.

Kol kas nėra aišku, kokie įsilaužimo padariniai ir kurios informacinės sistemos buvo pažeistos, tvirtina CNN, tačiau jokių pranešimų apie dingusią elektrą taip pat nebuvo užfiksuota.

Apie kibernetinę ataką buvo pranešta praėjus kelioms dienoms po to, kai turtingiausias Ukrainos žmogus ir DTEK savininkas Rinatas Achmetovas kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) dėl to, kad Rusija jam atlygintų milijardus dolerių turtinės žalos.

Rinatas Achmetovas

Rusakalbių programišių grupė, žinoma kaip „XakNet“, prisiėmė atsakomybę už įvykusį kibernetinį incidentą. Įsilaužėliai taip pat tvirtino, kad šią savaitę pažeidė DTEK informacines sistemas ir „Telegram“ socialiniame tinkle paskelbė ekrano nuotraukas su tariamais DTEK duomenimis, rašo 9NEWS.

„XakNet“ turėjo prieigą prie duomenų, kuriuos, tikėtina, pasisavino Rusijos valstybinė kibernetinio šnipinėjimo grupė. Tai rodo galimą ryšį tarp „XakNet“ ir Rusijos vyriausybės“, – CNN komentavo JAV kibernetinio saugumo įmonės „Mandant“ vyresnysis analitikas Aldenas Wahlstromas.

Pati rusakalbių programišių grupuotė „Xaknet“ savo „Telegram“ paskyroje šiuos kaltinimus atmeta ir teigia su Rusijos vyriausybe nebendradarbiaujanti.

„Bendrovė deda visas pastangas, kad užtikrintų stabilų Ukrainos energetikos sistemos veikimą karo metu ir nenutrūkstamą elektros tiekimą Ukrainos vartotojams“, – tvirtinama po kibernetinių išpuolių pasidalintame DTEK pranešime.

Kibernetinė ataka

Kita prorusiškų programišių grupuotė „Killnet“ prisiėmė atsakomybę už praėjusią savaitę prieš Lietuvą vykusias kibernetines atakas.

Išpuolių metu, dalis valstybinių institucijų, privačių verslų ir žiniasklaidos įmonių patyrė DDoS atakas, kuriomis buvo sutrikdyta internetinių tinklapių veikla.

„Atakos tęsis, kol Lietuva panaikins blokadą. Iki šiol išpuolių metu buvo nulaužti 1652 žiniatinklio saitynai“, – anksčiau „Reuters“ teigė su „Killnet“ susijęs asmuo.

Tačiau DDoS išpuoliai – viena mažiausiai kenksmingų kibernetinių atakų. Nors jų metu sutrikdoma tinklapio veikla, grėsmės institucijų resursams nekyla.