LIDL prekybos tinklas Vokietijoje ėmė prekiauti nedidelėmis 150 vatų galios saulės elektrinėmis. Visą komplektą sudaro ne tik pats saulės modulis, bet ir inverteris, jungiamieji laidai, tvirtinimo medžiagos. Rinkinys kainuoja 200 eurų.

Tiesa, portalas golem.de vertina, kad gyventojai negalės jos patys paprastai įsirengti, kadangi naudojamas ne įprastas elektros kištukas, o specialus, kurį gali įrengti tik specialistas. Be to, nors kaina ir atrodo nedidelė, elektrinės galia taipogi yra maža. Vokietijoje namų ūkiai be leidimo gali pasistatyti iki 600 vatų galios saulės elektrinę, arba keturis kartus galingesnę. Palyginimui, kiti pardavėjai paprastai siūlo komplektus su dviem moduliais po 300 vatų, tokių rinkinių galima rasti už 500 eurų.
LIDL siūlo įsigyti saulės elektrines Vokietijos vartotojams (svetainės ekrano nuotrauka)

„Lidl“ mikroinverteris turi WLAN anteną, sistemos veiklą galima peržiūrėti per „LIDL Home“ programėlę. Prie mikroinverterio galima prijungti ir antrą 150 W saulės kolektorių, tokiu būdu išplečiant bendrą sistemos galią iki 300 vatų. Tačiau pasigendama jų pirkti atskirai. LIDL nurodo, kad 600 vatų galima surinkti naudojant du mikroinverterius, tačiau naudotojams tuomet reikėtų iš viso 4 saulės modulių.

Modulių tvirtinimas paprastas – medžiagos tam pridėtos. LOGIN.LT jau rašė, kad tokios elektrinės Vokietijoje neatiduoda elektros energijos į tinklą – jos skirtos tik sulėtinti elektros skaitiklio „sukimąsi“, vartojant elektros energiją vietoje. Kai kurie pardavėjai jų ėmė siūlyti ir Lietuvoje.

Vokietijos „Lidl“ klientams pateikiamoje brošiūroje skaičiuojama, kad maža saulės elektrinė galėtų per metus sutaupyti iki 93 eurų, tai leistų elektrinei atsipirkti per trejus metus. Vis tik skaičiavimo pagrindai yra labai optimistiški, pažymi golem.de: „Lidl“ vertina, kad elektrinė pilna apkrova veiks 1300 valandų per metus, kai Vokietijos pietuose labiau įprasti vidutiniai 800-900 valandų. Be to, vertinta skaičiuojant aukštą 48 centų už kilovatvalandę elektros energijos kainą.
LIDL siūlo įsigyti saulės elektrines Vokietijos vartotojams (svetainės ekrano nuotrauka)
Pačioje svetainėje LIDL nurodo arčiau realybės esantį konservatyvesnį skaičų, kad per metus elektrinė pagamintų ir į namų tinklą patiektų iki 100 kWh elektros energijos per metus. Teigiama, kad modulis po 25 metų vis dar turės 80 procentų nominalios galios.
LIDL siūlo įsigyti saulės elektrines Vokietijos vartotojams (svetainės ekrano nuotrauka)

Lietuvos „Lidl“ tokių elektrinių kol kas nereikėtų tikėtis

Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė pakomentavo, kad bent jau artimiausiu metu tokių prekių parduotuvėse Lietuvoje nereikėtų tikėtis.

„Pirkėjams visuomet stengiamės pasiūlyti įvairių naujovių, formuojame asortimentą atsižvelgdami į pirkėjų poreikius bei lūkesčius, vyraujančias tendencijas, taip pat pasiūlydami geriausią kainos ir kokybės santykį rinkoje. Kol kas planų dėl galimų saulės elektrinių pardavimų Lietuvoje neturime, tačiau pirkėjams stengiamės nuolat pasiūlyti technikos inovacijų. Pavyzdžiui, prieš kelias savaites dalyje savo parduotuvių Lietuvoje siūlėme įsigyti elektromobiliams įkrauti skirtos įrangos – įkrovimo stotelių, mobilių įkrovimo stotelių, įkrovimo laidų“, – paaiškino ji.