ES, JAV, Prancūzija, Vokietija, Italija, Kanada ir Jungtinė karalystė sutarė šeštadienį, kad užtikrins tam tikrų Rusijos bankų pašalinimą iš SWIFT sistemos, kad pakirstų jų galimybes veikti tarptautinėje erdvėje, paaiškina „Reuters“.

„Mes visuomet vadovausimės taikomais sankcijų teisės aktais. Bendradarbiaujame su institucijomis, kad suprastume, kuriems subjektams bus taikomos šios naujos priemonės ir atjungsime jas, kai tik gausime teisinį nurodymą tai padaryti“, – teigiama SWIFT pranešime.

Bankai šią Belgijoje įsikūrusią sistemą naudoja milijonams instrukcijų, per ją apdorojama trilijonai dolerių pavedimų per metus, tai yra pasaulinės prekybos stuburas.

ES valstybių Taryba, kuri turėjo paskelbti paveiktų bankų sąrašą, kol kas negalėjo komentuoti.

Pasaulio finansų rinkos vis labiau atsiriboja nuo Rusijos ir jos bankų, Rusijos įmonės nebegali pritraukti lėšų Vakaruose.

Neįvardyti šaltiniai teigia, kad „Bloomberg“ sistemoje pažymėta, jog Rusijos obligacijoms ir kitiems vertybiniams popieriams, susijusiems su VTB ar „Sberbank“ bankais, pridėtas įspėjimas apie taikomas sankcijas, nors prekyba tebevyko.

Londono vertybinių popierių birža antradienį pranešė nutrauksianti prekybą VTB banko certybiniais popieriais, tačiau prekyba tebevyksta „Gazprom“ ar „Sberbank“ vertybiniais popieriais.

Šaltiniai: nebus didžiausių bankų

„Bloomberg“ skelbia, kad iš SWIFT sistemos bus išbraukti 7 bankai, tačiau ši sankcija nepalies šalies didžiųjų finansų įstaigų, „Sberbank“ ir „Gazprombank“.

Remiantis neįvardytais šaltiniais teigiama, kad iš SWIFT sistemos bus išbraukti „VTB Bank“, „Bank Rossiya“, dar keli mažesni bankai: „Bank Otkritie“, „Novikombank“, „Promsvyazbank“, „Sovcombank“ ir VEB. ES siekia susitarti dėl bendro sąrašo su JAV ir kitomis jurisdikcijomis.

Tai, kad sankcija netaikoma „Sberbank“ ir „Gazprombank“, teberodo nuogąstavimus dėl ekonominių praradimų Europai, kurie kiltų finansiškai izoliavus Rusiją.

Sąrašas dar gali keisti tebevykstant diskusijoms tarp Vyriausybių.

„Sberbank“ turi dvigubai daugiau turto nei bet kuris kitas bankas Rusijoje. Šiame banke yra pusė šalies indėlių, daugiau nei 100 milijonų klientų. Tuo metu „Gazprombank“ bankas yra pagrindinis Rusijos energetikos verslams.

„Silpnai“, – feisbuke sureagavo SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.