Lietuvos moksleivių robotikos rinktinė „Lituanica X“ šią savaitę startuoja neoficialioje pasaulio robotikos olimpiadoje „FIRST Global Challenge“, kuri vyksta spalio 13-16 dienomis Ženevoje. Varžyboms komanda ruošėsi nuo birželio mėnesio.

„Tai bus ne tik išskirtinė galimybė komandai pademonstruoti savo kūrybiškumą ir programavimo įgūdžius varžantis su geriausiais robotų kūrėjais, bet ir pristatyti Lietuvą visų pasaulio šalių atstovams“, – sako „Lituanica X“ komandos vadovas Algirdas Augustaitis.

Varžybų metu komandos vykdys misijas specialiame 6 metrų ilgio ir pločio užduočių lauke. 2,5 minutes trunkančių robotų mačų metu robotai turės kuo greičiau surinkti kuo daugiau iš 240 maždaug 10 cm skersmens tuščiavidurių rutuliukų. Surinktus rutuliukus robotas turės arba pats iššauti į specialų piltuvą, arba atvežti rungtynių aikštelės kampe laukiančiam komandos nariui, atsakingam už kamuoliukų sumėtymą į „krepšį“.
Komandos pasiruošimo varžyboms Šveicarijoje akimirka 1

Rungtynių pabaigoje, per paskutines 30 sekundžių, robotai gauna papildomą užduotį – prisitraukti prie specialioje konstrukcijoje įtaisytų skersinių.

Kaip ir gatvės krepšinyje robotai kovoja „3 prieš 3“ formatu. Skirtingos komandos į 3 robotų aljansus varžybose sugrupuojamos burtų keliu. Ši taisyklė skatina komandas konkuruoti viena su kita robotų užduočių aikštelėje išlaikant bendradarbiavimo dvasią ir vengiant priešiškumo. Mat viename robotų mače komandos gali būti varžovės, o kitame mače burtai gali tas pačias komandas padaryti kartu kovojančio aljanso narėmis.

Visos komandos naudojosi tais pačiais komponentais

A. Augustaitis pasakoja, kad „Lituanica X“ robotas sukonstrutas atsižvelgiant į varžybų užduotis - pagal tai parinkti konstrukcijos, programavimo sprendimai.

Pirmiausiai, robotui buvo parinkta maksimalų manevringumą aikštelėje užtikrinanti keturių Omni-ratų važiuoklė. Omni-ratai, sudėti „X“ konfigūracija, leidžia pasiekti lankstų 360 laipsnių judėjimą aikštelėje. Kad tokios konfigūracijos važiuoklė veiktų sklandžiai, naudojamas sudėtingas, trigonometrinėmis funkcijomis paremtas, JAVA programinis kodas“, – paaiškina jis.
Varžyboms Šveicarijoje paruoštas robotas

Dar vienas svarbus roboto mechanizmas, darantis jį šiek tiek panašų į kombainą – tai besisukantis cilindras, kuris susiurbia rutuliukus į roboto korpuse suformuotą bunkerį. Galiausiai, roboto prisitraukimą prie skersinio užtikrina išlendanti teleskopinė roboto ranka.

Visos „FIRST Global Challenge“ dalyvaujančios komandos robotus konstravo naudodamos tuos pačius komponentus, paaiškina komandos vadovas.

„Kiekviena komanda iš organizatorių turėjo įsigyti vienodus roboto detalių komplektus. Taip buvo sulygintos komandų galimybės – šiose varžybose viską lems komandų kūrybiškumas ir užsispyrimas, o ne konstravimo detalių prieinamumas. Dar įdomu tai, kad varžybose absoliučiais laimėtojais taps ne viena, o trys komandos“, – teigia A. Augustaitis.
Varžyboms Šveicarijoje paruošto roboto važiuoklė

Tolesnis etapas – Europos komandų lyga

Po renginio Šveicarijoje „Lituanica X“ dalyvaus geriausių Europos komandų lygoje, Olandijoje, kur susirenka komandos iš visos Europos. Renginiai vyks šiemet lapkričio 26 dieną ir kitąmet sausio 28 d.

„Šioms varžyboms reikės sukonstruoti robotą, kuris specialaus dizaino kūgelius turės užmauti ant skirtingo aukščio stulpelių. Šiose varžybose galioja žymiai mažiau apribojimu roboto komponentų pasirinkimui ir dar leidžiama naudoti objektų atpažinimo ir dirbtinio intelekto programas“, – pasakoja konstruktorius.

„Lituanica X“ buvo sukurta grupės mokinių 2017 metais. Šiuo metu komandą sudaro moksleiviai iš Vilnius jėzuitų gimnazijos, Vilniaus licėjaus, Vilniaus VGTU inžinerijos licėjaus, Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos ir Kauno KTU gimnazijos. Moksleiviai tikisi, kad jų dalyvavimas pasaulinėse varžybose pakeis mūsų šalies požiūrį į robotiką.
Prie Lietuvos komandos palapinės per pasaulio robotikos varžybas Hiustone

„LITUANICA X“ komanda, atstovaujama Juliaus Augustaičio, Mato Čiuželio, Kristupo Šilalės ir Dainiaus Užusenio, jau buvo pripažinta pasaulio robotikos olimpiados laureate – buvo pripažinta geriausia roboto dizaino kategorijoje.

„Robotų varžybos yra vienas svarbiausių moksleivių įtraukimo į inžineriją būdų tokiose valstybėse kaip Amerika, Kinija, Izraelis. Įdomu, kad šimtai tokių moksleivių komandų varžosi skirtingose Turkijos robotikos lygose. Manoma, kad toks robotikos populiarumas Turkijoje prisidėjo prie vieno iš žinomiausių šių laikų inžinerijos laimėjimų – Bayraktar dronų, atsiradimo. „Lituanica X“ tikisi, kad pasikeitęs požiūris Lietuvoje, leis ir mūsų šalies išradėjams pasiekti ne mažiau garsesnių pasiekimų“, – pažymi komanda.

Sekti komandos kelionę ir pasiekimus galima jų kanale feisbuke, „Youtube“, arba internetiniame puslapyje.