Federalinė ryšių, informacinių technologijų ir žiniasklaidos priežiūros tarnyba (Roskomnadzor) uoliai darbuojasi įtraukdama „prasižengusias“ Vakarų interneto svetaines į juodajį sąrašą. Daugiau nei 1000 interneto svetainių Rusijoje buvo blokuotos. 4 iš 20 populiariausių pasaulio svetainių neveikia visiškai, dalis veikia su apribojimais.

Panašu, kad kartais apeiti blokavimą pakanka paprasto DNS vardų serverio adreso pakeitimo, į, pvz., 1.1.1.1., tai priklauso nuo interneto tiekėjo. Tokiu būdu apeinami interneto ribojimai, kuriuos taiko ir Lietuva. Tačiau tai rizikinga – interneto paslaugos tiekėjai vis tiek gali matyti, į kokias svetaines vartotojas užeina, jie gali rinkti informaciją apie tai. Tikėtina, kad dalis Rusijos interneto paslaugų tiekėjų taiko ir griežtesnius ribojimus ir apskritai yra užblokavę tam tikrų svetainių IP adresus.

Todėl nenuostabu, kad dėl įvestų ribojimų rusai masiškai ėmė naudoti VPN paslaugas. Kovą VPN programėlės tapo pačios populiariausios programėlių parduotuvėse.

Balandį ir gegužę VPN programėlių parsisiunčiama kiek mažiau, rodo „Apptopia“ duomenys, tačiau vis tiek per dieną skaičiuojama šimtai tūkstančių atsisiuntimų, dešimtimis kartų mažiau nei prieš karą Ukrainoje.

VPN yra būdas pasiekti norimą informaciją ir paslaugas, palyginti saugiu būdu. Rusija pradėjo kovoti ir su VPN – dalis paslaugų tiekėjų buvo užblokuoti šalyje.

Problema Rusijos gyventojams tampa ir tai, kad jie nebegali atsiskaityti už VPN paslaugas užsienyje, kadangi Vakarų sankcijos apribojo galimybę naudotis mokėjimų kortelėmis – jos užsienyje tapo praktiškai bevertės. Dar viena saugi alternatyva – naudoti TOR naršyklę.

LOGIN.LT patikrino, kaip Rusijoje atrodo 20 populiariausių pasaulio svetainių, pagal „Similarweb“ sudaromą reitingą, jei nenaudojami būdai blokavimui apeiti. Informaciją padėjo surinkti Rusijoje gyvenantis asmuo, už tai jam esame labai dėkingi.

1. Google.com

Pagrindinis paieškos variklis „Google“ Rusijoje veikia. Panašu, kad rusai dažnai čia ieško su karu susijusių naujienų, praradimų, vaizdo įrašų, rodo dažniausiai į paieškos lauką įvedami rezultatai.

Paieškos rezultatuose, paieškojus „Karas Ukrainoje“, matyti ne propagandiniai Kremliaus portalai, tačiau nepriklausomų leidinių: BBC, „Meduza“, „Mediazona“ ir pan.

Anksčiau skelbta, kad Rusija reikalauja „Google“ pašalinti uždraustą informaciją iš paieškos rezultatų, to nesutinkant padaryti, jai grėstų baudos Rusijoje. Vėliau „Roskomnadzor“ uždraudė naujienų paslaugos „Google News“ veikimą.

2. Youtube.com

Populiariausia pasaulyje vaizdų dalijimosi platforma „Youtube“ Rusijoje veikia. Tikriausiai pagrindinė priežastis – 80-90 milijonų rusų naudojasi „Youtube“. Nors bandyta pervilioti rusus į alternatyvą „Rutube“, ji nesulaukė sėkmės, o pastaruoju metu ją apskritai sužlugdė programišiai.

„Youtube“ taip pat galima atrasti ir informacijos apie karą Ukrainoje, teikiamą užsienio apžvalgininkų ar naujienų kanalų, pvz., „Настоящее Время“.

Rusija jau kaltino, esą „Youtube“ platina „suklastotas“ žinias apie „specialią operaciją Ukrainoje“, taip Rusija vadina savo okupacinių pajėgų vykdomą genocidą. Už tai buvo skirta ir bauda. „Google“ anksčiau nustojo pardavinėti „Youtube“ reklamas Rusijoje.