Naujasis „Xiaomi“ kompanijos flagmanas gali drąsiai pretenduoti į geriausios šių metų kameros išmaniajame telefone titulą. Asociacijos „TIPA“ nariai jau išrinko „Xiaomi 14 Ultra“ kaip geriausią fotografijai skirta išmanųjį ir sunku su tuo nesutikti. Kelios savaitės su šia „Leica“ kamera, o rezultatas džiugino kiekvieną kartą fotografuojant. Įdomiausia tai, kad su specialiu „Xiaomi“ fotografijos priedu, „14 Ultra“ gali transformuotis į kompaktinę kamerą. Atrodo kiek keistokai, bet man svarbiausia rezultatas, kuris stebino ne tik mane, bet ir tuos, kuriems parodydavau nuotraukas.

Xiaomi 14 Ultra

Unikalus fotografavimo priedas

Net keturios 50 MP kameros nugarėlėje ir dvi teleobjektyvo kameros yra viskas, ko šiai dienai reikia norint gauti tobulą nuotrauką. „Xiaomi“ ir „Leica“ bendradarbiavimas tęsiasi ir smagu, kad kiekvieną kartą jis vis geresnis. Rezultatas kalba pats už save. Pagrindinė kamera turi didžiausią sensorių telefone, o abi teleobjektyvo kameros turi „macro“ fotografijos galimybę, ko pasigendu kituose gamintojų flagmanuose. Sunkiausia buvo atrinkti nuotraukas galerijai, kurių per savaitę padariau net apie du tūkstančius.

Pagrindinė kamera turi ne tik didžiausią sensorių telefone, bet ir kintamą diafragmą (nuo f/1.63 iki f/4). Pradėjus naudotis šiuo modeliu, buvo nustatyta automatinė diafragma, todėl norintiems patiems ją keisti, tiesiog galima pasirinkti. Galiu paminėti, kad „Xiaomi Ultra“ telefone pagrindinei 50 MP kamerai (23 mm) naudojamas „Sony LYT-900“ 1.0 jutiklis.

Didesnis sensorius, geresnis rezultatas ir daugiau šviesos patenka prastu apšvietimu. Tiesa, norint fotografuoti iš arti, su pagrindine kamera nelabai pavyks. Geriau rinktis teleobjektyvo kameras, kurios turi „macro“ funkciją, o rezultatas toks pat geras. Patiko tai, kad fotografuojant galima lengvai išjungti ar įjungti HDR, kurio nevisada reikia. Čia geriausia išbandyti patiems, nes kiekvienoje situacijoje būna skirtingai.

Xiaomi 14 Ultra

Pati kameros programėlė „Xiaomi 14 Ultra“ modelyje man viena įdomiausių. Galima rinktis „Leica“ ryškų ar autentišką spalvų stilių, kuris man labiau patiko. Begalės įvairių fotografavimo režimų, todėl nereikės jokios papildomos programėlės nei fotografavimui, nei filmavimui. Išskirti galėčiau tris, kurios dažniausiai naudojau: portreto režimas, greitas fotografavimas ar super mėnulio pasirinkimas. „14 Ultra“ modelyje yra visiškai naujas „Master“ portreto stilius, kuriame galima rinktis 23 mm, 35 mm, 50 mm ar 75 mm fokusavimo atstumus, o vėliau redaguojant galima keisti diafragmos dydį.

Xiaomi 14 Ultra

Gatvės fotografijai geriausią rinktis „greito fotografavimo“ režimą, kai nuotrauka padaroma vos per 0,7 sekundę. Labai tinka fotografuoti judančius objektus, rinktis galima net šešis fokusavimo atstumus: 23 mm, 28 mm, 35 mm, 50 mm, 85 mm ir 135 mm. Pasirinkus „super mėnulio“ režimą, pavyks ir užfiksuoti pilnatį. Maksimalus priartinimas net 1440 mm arba 120 kartų ir aš galvoju, kad braškinio mėnulio pilnatį man visai pavyko įamžinti.

Dauguma flagmanų „macro“ fotografijai naudoja itin plataus kampo kameras, kas man ne visai patinka. Ne visada gali priartėti prie norimų objektų labai arti. „Xiaomi 14 Ultra“ „macro“ fotografija yra ne trimis kameromis. Itin plataus kampo galima fotografuoti 5 cm atstumu, 75 mm teleobjektyvo kamera 10 cm, o su 120 mm persikopine teleobjektyvo kamera 30 cm atstumu. Labai gerai kai nori fotografuoti vorą, bitę, skruzdėlę, akies rainelę ar bet kokį kitą objektą. Jei sunku sufokusuoti, pasirinkus „pro“ režimą, galima pasinaudoti fokusavimo žymėjimu.

Pirmieji įsigijusieji šį flagmaną dovanų gavo ir išskirtinį „Xiaomi“ fotografavimo priedą, kurį dabar galima įsigyti papildomai. Jei turite šį telefoną, manau verta įsigyti ir tokį priedą, kuris transformuoja išmanųjį į kompaktinę kamerą. Labai patogu laikyti rankoje, o fotografuojant prieš padarant nuotrauką galima sufokusuoti ir tik vėliau užfiksuoti kadrą. Galima pasirinkti fotografuoti vieną nuotrauką ar kadrų seką jei objektas juda. Taip pat jis turi papildomą 1500 mAh bateriją, kuri įkraus jūsų įrenginį. Aš dar papildomai naudojau ND filtrą, kurį galima užsisukti ant kameros nugarėlėje.

Xiaomi 14 Ultra

Filmavimas 8K raiška visomis kameromis nugarėlėje

Jei ankstesni „Xiaomi“ flagmanai negalėjo pasigirti gera filmavimo kokybę ir nusileisdavo kitų gamintojų flagmanams, tai su „14 Ultra“ situacija pasikeitė. Pagaliau „Xiaomi“ išmanusis ne tik puikiai fotografuoja, bet ir gerai filmuoja. Man, kaip TV operatoriui, tai labai svarbu, nes dauguma savo siužetų vis dažniau filmuoti tik telefonu. Kartais taip patogiau, o stabilizacija telefonuose kur kas geresnė nei su profesionalia kamera.

Xiaomi 14 Ultra

Gerai tai, kad norintiems maksimalios kokybės, visomis kameromis nugarėlėje galima filmuoti 8K raiška iki 30 kadrų per sekundę. Jei koncerte stovite toli nuo scenos, filmuojant tokia raiška su 120 mm vėliau dar galima šiek tiek prisiartinti ir taip neprarasti kokybės. „Xiaomi 14 Ultra“ taip turi „MasterCinema“ filmavimo režimą, kuris vaizdo įrašus daro 10 bitų Rec.2020 formatu. Tik tada ekranas šiek tiek pritemsta, o filmuoti galima tik pagrindine kamera.

Xiaomi 14 Ultra

Dar labai patiko, kad „14 Ultra“ gali filmuoti 4K raiška iki 120 kadrų per sekundę sulėtintai. Gaila, kad tai galima daryti tik pagrindine kamera ir vaizdo stabilizacija neveikia, todėl geriau naudoti papildomą stabilizatorių arba trikojį. Jei jūsų rankos labai dreba, galima naudoti stabilaus vaizdo pasirinkimą, tik tuomet maksimali raiška tik FullHD. Aš visada filmuoju 4K raiška 30 arba 120 kadrų per sekundę. „Delfi“ vakarėlio akimirkas taip pat filmavau naujuoju „Xiaomi 14 Ultra“.

Ką dar labai svarbu žinoti. „Xiaomi 14 Ultra“ turi net kelis garsiakalbius, todėl filmuojant iš rankų svarbu jų neuždengti šonuose. Gerai tai, kad išmanusis informuoja, kad mikrofonas užblokuotas, todėl galima iškart laikyti kitaip išmanųjį. Su „pro“ filmavimo režimu galima rinktis net kelias garso įrašymo kryptis: įvariakryptį, priekinį, galinį, trajektoriją ar garso didinimą. Koncerte geriau rinktis priekinį jei stovite toliau scenos, o naudojant įvairiakryptį, garso lygis būdavo kiek per aukštas, todėl reikėtų primažinti. Tai galima padaryti filmuojant būtent pro režimu.

Xiaomi 14 Ultra

Užkliuvo tik vienas dalykas

Visumoje „Xiaomi 14 Ultra“ yra geriausias šių metų išmanusis, kurį teko bandyti. Žinoma, man svarbiausia ir aktualiausia yra kamera, bet neabejoju, kad daugumai iš mūsų tai vienas pagrindinių kriterijų renkantis telefoną. Tuo įsitikinu kiekvieną kartą apsilankęs atlikėjo ar grupės koncerte.

Xiaomi 14 Ultra

Taip pat „14 Ultra“ turi naujausią ir galingiausią procesorių, apsaugą nuo dulkių ir vandens (IP68), greitą įkrovimą (90W įkrovėjas) ir dėklą pakuotėje, kol išsirinksite kitą, sau patinkantį. Nors šis flagmanas turi 5000 mAh talpos bateriją, tai vienintelis man žukliuvęs dalykjas. Tarnavimo laikas nėra toks geras, kaip kitų konkurentų flagmanų. Dieną atlaiko, tačiau jei naudojatės telefonu kaip kamera, tai įkrauti teks dažniau. Gerai, kad galima greitai įkrauti, tik tuomet reikia su savimi turėti ir įkrovėją, kas nevisada yra patogu. Beveik trys valandos laidos intensyvaus filmavimo su „Xiaomi 14 Ultra“ ir reikėjo vėl įkrauti, nes liko vos 25% baterijos. Aišku, aš filmuoju tikrai daug, todėl jūsų patirtis gali būti visai kitokia.

Xiaomi 14 Ultra

Patiko šviesus ir ryškus ekranas, matomas saulėtą dieną, apsauga nuo dulkių ir vandens, fotografijos priedas, vidinė atmintis net 512GB, nuotraukų ir filmavimo kokybė.

Nepatiko baterijos tarnavimo laikas ir kiek vėluojantys sistemos atnaujinimai. Taip pat, kaina ne visiems gali patikti 1349 eurai, o su fotografijos priedu (199 eurai) ir ND filtru (apie 100 eurų) šio išmaniojo kaina tampa viena didžiausių rinkoje.