Vyrauja viena rūšis

„Tiek „Apple iOS“, tiek „Android“ ekosistemos pasižymi unikaliomis savybėmis, dizainu ir funkcijomis, todėl jų pasirinkimas dažnai priklauso nuo individualių poreikių ir prioritetų. Renkantis svarbiausia atsižvelgti į tokius veiksnius kaip biudžetas, pageidaujamos funkcijos, lūkesčiai programinei įrangai ir tai, kaip telefonas integruojamas su jūsų jau turimais prietaisais“, – sako Arnoldas Lukošius, „Tele2“ inovacijų ekspertas.

Arnoldas Lukošius

Tyrimų bendrovės „Statista“ 2023 m. trečiojo metų ketvirčio duomenimis, pasaulyje daugiau žmonių vis dar renkasi „Android“ telefonus – jie sudaro 70,5 proc. naujai įsigytų įrenginių rinkos. Tuo tarpu „iOS“ išmanieji telefonai, karaliaujantys JAV, pasaulyje užima 28,8 proc. rinkos.

Pasak A. Lukošiaus, tokiam pasiskirstymui daugiausiai įtakos gali turėti kainodara – „Android“ programinės įrangos gamintojai siūlo įvairesnių kategorijų įrenginius, kurių kainos svyruoja nuo itin prieinamų, iki aukštesnės klasės.

Kaip išsirinkti geriausią?

Eksperto teigimu, vienareikšmiškai teigti, kad viena programinė įranga yra geresnė už kitą – negalima. „Išmanųjį telefoną pirmiausiai reikėtų rinktis ne pagal gamintoją, o pagal savo poreikius ir galimybes. Įvertinkite, ar jus tenkina įrenginio operacinės sistemos funkcionalumai, techninė įranga ir dizainas, galimybė parsisiųsti reikiamas programėles ir kitos svarbiausios savybės“, – pataria A. Lukošius.

Jis dalijasi trumpa „iOS“ ir „Android“ išmaniųjų telefonų savybių apžvalga, kuri gali padėti apsispręsti renkantis naują įrenginį:

Techninė įranga. „iOS“ telefonus gamina tik „Apple“, todėl programinės ir techninės įrangos veikimas yra griežtai kontroliuojamas, „iOS“ telefonai vertinami dėl aukštos kokybės surinkimo ir elegantiško dizaino. Tuo tarpu „Android“ turi daug gamintojų, todėl priklausomai nuo įrenginio gali skirtis telefonų dydžiai, svoris, funkcijos ir kokybė, kas suteikia daugiau lankstumo. Įvertinkite, kas jums svarbiau – ar „Android“ siūlomas platus asortimentas, ar „iOS“ paprastumas ir, dažnu atveju, aukštesnė kokybė.

Asociatyvi nuotrauka

Programinė įranga. „Android“ telefonuose veikia „Google Android“ operacinė sistema, o „iPhone“ telefonuose – „Apple iOS“. Vertinant bendrai, abi sistemos atlieka panašias funkcijas: turi pagrindinį ekraną su programėlėmis ir svarbiausių programų ikonomis paprastam skambinimui, fotoaparato valdymui ar SMS siųsti.

Įprastai „Apple“ kiekvieną rudenį išleidžia naują „iOS“ versiją, o papildomi atnaujinimai pasirodo per metus. „Android“ taip pat kasmet pristato naują programinės įrangos versiją. Tiesa, kai kurie „Android“ gamintojai tai daro lėčiau nei kiti, o dalis iš viso neatnaujina savo telefonų.

Programėlės. „Apple App Store“ programėlių parduotuvė siūlo mažiau pasirinkimų nei „Google Play“. Taip yra todėl, kad „Apple“ turi griežtesnę programėlių naudojimo politiką nei „Android“. Vis dėlto, taip užtikrinama, kad visos programėlės, parsisiųstos į „iOS“, bus suderinamos su įrenginiu, o „Google Play“ atveju šią informaciją teks patikrinti patiems. Nepaisant to, kai kuriems naudotojams gali patikti didesnis pasirinkimas ir galimybė atsisiųsti įvairesnių programėlių.

Asociatyvi nuotrauka

Kaina. „Apple“ pristato „iPhone“ kaip aukščiausios klasės įrenginį, o tokį apibūdinimą atspindi ir kaina. Tuo tarpu „Android“ telefonus galima įsigyti labai įvairiomis kainomis, nes gamintojai siūlo ir ekonominės, ir aukštos klasės telefonus. Svarbu atsižvelgti į tai, kad bet kurio įrenginio didesnė kaina lemia aukštesnę kokybę, tad patartina pirmiausiai įvertinti, kokios funkcijos jums yra svarbiausios.

Virtualus asistentas. Vertinant dirbtinio intelekto ir balso atpažinimo technologijas, didesnį pranašumą turi „Android“ įrenginiai. „Google Assistant“ yra „Android“ išmanusis asistentas, kuris atsakymų paieškai pasitelkia „Google“ – didžiausią paieškos sistemą pasaulyje. Jis taip pat apjungia kitas įrenginio programas. „iOS“ siūlo virtualų asistentą „Siri“, kuris apsiriboja gana paprastomis užduotimis ir nesiūlo tokių pažangių galimybių kaip „Google Assistant“. „iOS“ naudotojai, kuriems nepatinka „Siri“, gali naudotis ir „Google Assistant“, tačiau „Android“ savininkai negali naudotis „Siri“.

Asociatyvi nuotrauka

Ekosistema. Daug žmonių naudoja ne tik išmanųjį telefoną, bet ir planšetę, kompiuterį ar išmanųjį laikrodį. Jiems „Apple“ siūlo geresnę integruotą patirtį, nes gamina kompiuterius, planšetinius kompiuterius ir laikrodžius, siūlančius funkcijas, kurių „Android“ gali neturėti. Dauguma „iOS“ įrenginių gali sąveikauti tarpusavyje ir dalintis informacija.

Google“ paslaugos – „Gmail“ „Maps“, „Google Now“ ir kitos – veikia visuose „Android“ įrenginiuose. Tačiau jei jūsų laikrodis, planšetė, telefonas ir kompiuteris nėra pagaminti tos pačios bendrovės, įrenginiai neturės bendrinamos naudojimo patirties.