Tyrimai vieno recepto nepateikia

„Jei tėvai nori, kad jų vaikai gyventų subalansuotą gyvenimą tiek internete, tiek realybėje, turėtų parodyti gerą pavyzdį. Pavyzdžiui, jei tėvai tikrins el. paštą vakarienės metu arba slinks „Facebook“ srautą, kol kalbėsis su kitais žmonėmis, vaikas perims šiuos įpročius ir laikys tai normaliu elgesiu“, – sako Arnoldas Lukošius, „Tele2“ Inovacijų ekspertas.

Tokiu būdu vaikai išmoksta, kad telefono naudojimas yra priimtinas bet kur ir yra geriausias būdas vengti nuobodulio. Jei tėvai norėtų, kad vaikas elgtųsi kitaip, turėtų pasistengti kiek įmanoma labiau riboti savo ekrano naudojimą.

Tyrimai rodo teigiamą technologijų poveikį vyresnio amžiaus vaikams. Amerikos psichologų asociacijos patariamoji taryba, apžvelgdama iki šiol turimus duomenis, nustatė, kad „socialinių medijų naudojimas nėra savaime naudingas ar žalingas jaunimui“. Vietoje to, kad visiškai izoliuotų vaikus, technologijų naudojimas iš tikrųjų padeda paaugliams užmegzti socialinius ryšius ir atrasti savo tapatybę.

Asociatyvi nuotrauka

Ekspertai sako, kad vaikams turėtų būti taikomos ribos ir taisyklės, kai kalbama apie jų technologijų naudojimą. Tėvams reikia priimti sprendimus remiantis savo šeimos vertybėmis, vertinimu ir prioritetais.

Svarbiausia – kalbėtis

Šeimose, kuriose vyrauja atviras ir nuoširdus bendravimas, lengviau aptarti ir rasti tinkamą ekrano laiko balansą. Nors griežtos ribos gali būti naudingos, svarbiausia yra kurti šeimos kultūrą, kurioje technologijos nėra tabu, o jų naudojimas yra aptariamas ir derinamas su kitomis veiklomis, pavyzdžiui, bendravimu vakarienės metu ar kokybišku poilsiu prieš miegą.

Žymi Kalifornijos universiteto mokslininkė Linda Charmaraman, tirianti vaikų ir technologijų santykį, sako, kad draudimas vaikui naudotis telefonu – ne pats geriausias sprendimas. Anot jos, toks elgesys gali užkirsti kelius į pasitikėjimą ir saugų abipusį ryšį.

„Užuot tiesiog atėmę telefoną, pasikalbėkite su vaiku apie jo įpročius. Galbūt jis net nesuvokia, kiek daug laiko praleidžia prie ekrano. Kartu su vaiku galite nustatyti taisykles, kurios padėtų sumažinti ekrano laiką ir pagerinti miegą. Pavyzdžiui, galite susitarti, kad einant į lovą telefonas bus išnešamas iš miegamojo arba, kad per dieną bus numatytas laikas, kai visi šeimos nariai atsisako ekranų“, – pataria A. Lukošius.

Pasirūpinkite vaikų saugumu internete

Kai vaikas pradeda naudotis socialiniais tinklais, svarbu paaiškinti, kad kaip ir realiame pasaulyje už lango, taip ir už ekrano gali pasitaikyti nemalonių situacijų, pavyzdžiui, patyčių ar apgavysčių. Būtina išmokyti vaiką atpažinti tokias situacijas ir žinoti, kaip elgtis: blokuoti nemalonius žmones, nesikalbėti su nepažįstamais ir nesidalinti asmenine informacija.

Asociatyvi nuotrauka

Anot A. Lukošiaus, kibernetinių pavojų, kurie internete kelia grėsmę tiek suaugusiesiems, tiek vaikams, Lietuvoje daugėja kas mėnesį. Todėl ekspertas siūlo tėvams pasiremti papildoma pagalba ir naudotis interneto saugumo įrankiais, kurie automatiškai blokuos daugelį grėsmių.

„Nors labai svarbu stebėti vaiko veiklą prie įrenginių, tėvams nereikėtų dėl visko iškart panikuoti. Svarbiausia – užmegzti atvirą dialogą su vaiku ir naudotis papildomomis technologinėmis galimybėmis, kurios padės siekti saugesnio vaiko buvimo internete“, – sako A. Lukošius.