Nors kartais kiekvienam gali kilti pagunda pasidalinti savo erotiškomis nuotraukomis, pavyzdžiui, ilgos kelionės metu, arba, jei su partneriu draugaujama per atstumą, tačiau geriau pasistengti to išvengti, rašo „The Guardian“.

Visus siųstus vaizdus gali išsaugoti juos gavęs asmuo – net jei manote, kad naudojatės privačiu tinklu arba laikinų žinučių programėle, tokia kaip „Snapchat“. Be to, kai nuotrauka yra viešai prieinama, negalite kontroliuoti, kas ją gali matyti, ir neturite jokių galimybių ją susigrąžinti.

Jei nusprendėte ištrinti išsiųstą ar paskelbtą nuotrauką, tai atrodo itin paprasta: tereikia paspausti mygtuką ir jos nebėra. Tačiau Kembridžo universiteto kompiuterių mokslo laboratorijos tyrimų duomenimis, jūsų ištrintos nuotraukos gali ir toliau egzistuoti socialiniuose tinkluose.

Vienas iš tyrimo autorių Josephas Bonneau teigė, kad šis tyrimas parodė, jog daugelis interneto svetainių „tingi“ galvoti apie savo naudotojų teises.

Asociatyvioji nuotr.

Facebook“ ir daugelis kitų svetainių naudoja vadinamąjį turinio pristatymo tinklą (CDN), kuris veikia kaip tarpininkas siunčiant duomenis internetu. Nors svetainė gali ištrinti turimą duomenų kopiją, jos pašalinimas iš minėto tinklo užtrunka ilgiau. Taigi jūsų nuotrauka egzistuoja ir gali būti matoma visame internete, kol trečiosios šalies serveriai bus atnaujinti.

„Tele2“ skaitmeninių kanalų turinio vadovė Justina Antropik teigia, kad dalinantis erotinėmis nuotraukomis socialiniuose tinkluose visada yra rizika.

„Net jeigu vos įkėlę nuotrauką nuspręstumėte, kad ji nėra tinkama viešam rodymui, yra didelė tikimybė, kad kažkas jau bus spėjęs ją pamatyti ir, pavyzdžiui, padaręs ekrano nuotrauką. Tai dar labiau tikėtina, jei ta nuotrauka yra labiau iššaukianti susidomėjimą, „pikantiška“, – komentuoja J. Antropik.

Anot jos, kai kurie žmonės gali padaryti ekrano nuotrauką net ne iš piktos valios, o tiesiog norėdami ją išsisaugoti ar pasidalinti.

„Žinoma, tokia ekrano nuotrauka gali tiesiog likti jūsų draugų galerijoje ar tapti apkalbų objektu pažįstamų rate. Blogesniu atveju galima susidurti su šantažu, kai prašoma atsilyginti, kad konkreti nuotrauka nebūtų išsiųsta darbdaviui, kolegoms, draugams. Dažniausiai tokiu atveju būna dirbama sistemingai“, – perspėja pašnekovė.

Asociatyvioji nuotr.

Pasak jos, dalinantis „pikantiškomis“ nuotraukomis su artimais žmonėmis, vis tiek susiduriama su rizika, kad galimų skyrybų atveju nuotraukomis taip pat bus pasinaudota.

„Ištrintas turinys iš interneto erdvės taip greitai nedingsta dėl techninių niuansų. Populiarių socialinių tinklų kūrėjai tikina, kad jums ištrynus nuotrauką, ji iš karto ištrinama ir iš jų serverių. Tačiau viskas nėra taip paprasta“, – dėsto ekspertė.

Ji pabrėžia, kad pašalinus turinį jo URL adresas dar gali veikti ir būti pasiekiamas per nuorodą.

„Taip pat ir dėl laikinosios svetainės atminties (angl. cache) dar kurį laiką įrašas ar nuotrauka gali būti matoma kitiems vartotojams ar net toliau plisti socialinėje erdvėje“, – tikina J. Antropik.