Vis daugiau mūsų muzikai ar tinklalaidėms (angl. „podcasts“) klausyti renkamės ausines. „Grand View Research“ duomenimis, 2023 m. jų pardavimai pasiekė rekordines aukštumas, net 500 milijonų porų.

„Per pastarąjį dešimtmetį ausinių naudojimas išaugo dvigubai, ir daugelis iš mūsų jas nešiojame kasdien. Todėl svarbu atsakingai pasirinkti ausines, kad užtikrintume ne tik puikią muzikos patirtį, bet ir sveiko klausymosi įpročius“, – sako „Tele2“ Inovacijų ekspertas L. Keraitis.

Ant ausų ar į ausis?

Šiuolaikinės ausinės pirmiausia skiriasi nešiojimo būdu. Mažos, į ausies vidų dedamos (angl. „In-ear“) ausinės laikosi į jas įsispausdamos. Ausinės su lankeliu dedasi ant ausų, jas apglėbia. Ausinės su lankeliu dar kartais skirstomos į atviro ir uždaro tipo, t.y. leidžia girdėti aplinką arba stipriau prisispausdamos slopina aplinkos garsą.

XM5 ausinės gavo naują dizainą

„Nors populiaru manyti, kad į vidų dedamos ausinės yra sukurtos aktyviam laisvalaikiui, sporto salėje galite sutikti ne vieną žmogų, nešiojantį ausines su lankeliu. Nors jos dažnai ne taip gerai izoliuoja garsą, tokias ausines galima pasikabinti ant kaklo, o kai kurie mėgsta taip net klausytis muzikos“, – teigia inovacijų entuziastas.

Anot eksperto, verta atkreipti dėmesį, kad į ausies vidų dedamos ausinės savo komplektacijoje turėtų skirtingų dydžių pagalvėlių. Ausines su lankeliu reikėtų rinktis tokias, kurios leistų reguliuoti lankelio dydį – tai leis nepamesti ausinių net intensyvių treniruočių metu.

Kokias papildomas funkcijas rinktis?

LOGIN.LT - 4895

Aktyvi triukšmo slopinimo funkcija yra populiari ir naudinga, ypač triukšmingose vietose, tokiose kaip oro uostai ar viešasis transportas. Šią funkciją turi tokios ausinės kaip „Samsung Galaxy Buds 3“. Įjungus triukšmo slopinimą, aplinkos garsai sumažėja tarsi būtumėte su ausų kištukais, o muzikos ar kitų garsų klausymas ausinėse tampa aiškesnis ir malonesnis.

Inovacijų ekspertas pažymi, kad kartais net koncertuose galima pamatyti žmones, naudojančius ausines su aktyviu triukšmo slopinimu. Tokios ausinės leidžia mėgautis koncerto garsais be išorinio triukšmo trukdžių, suteikiant dar geresnę klausymosi patirtį.

„Pirmą kartą išbandžius kokybišką garso slopinimo funkciją galima nustebti – aplinka prityla tarsi mostelėjus burtų lazdele. Technologiškai tai taip pat arti stebuklui – atskiras mikrofonas ausinėse klauso aplinkos ir į ausį siunčia priešingos amplitudės garso bangą, viskas vyksta kelių mikrosekundžių greičiu. Tokios ausinės kaip „AirPods Pro“ su „Adaptive Audio“ funkcionalumu analizuodamos garsą dar ir kiek aiškiau praleidžia „svarbesnį“, pavyzdžiui, aplinkui kalbančius žmones“, – teigia inovacijų ekspertas.

PROJEKTAI - 56335

„AirPods“ ausinės turi ir kitą daugelio mėgstamą funkciją – „Find My“. Jei pamestumėte ausinių dėkliuką, kuriame jos taip pat kraunasi, galite naudoti kompiuterį arba telefoną, kad sužinotumėte jo apytikslę vietą. Be to, galite paprašyti, kad dėkliukas leistų garsą, padedantį jį lengviau rasti.

Anot L. Keraičio, kitos funkcijos, kurias verta pasverti – erdvinis garsas, greitasis krovimas, atsparumas drėgmei bei ausinių valdymas jas švelniai liečiant. Nors mėgstantys klausytis muzikos dažnai kreipia dėmesį į dažnių diapazono parametrą, dauguma ausinių atkuria panašiai tiek pat dažnių, o garso kokybė priklauso nuo kitų techninių smulkmenų. L. Keraitis siūlo vertinti į baterijos veikimo laiką, t.y. kaip ilgai ausinių klausysite vienu įkrovimu.

Kokių įrenginių ekosistemą naudoju?

Ausinės

Svarbu, kad ausinės būtų suderinamos su jūsų jau turimais įrenginiais. Dažnai pirkėjai renkasi ausines iš to paties gamintojo kaip ir jų telefonas ar kompiuteris. Tai nėra atsitiktinumas – gamintojai stengiasi užtikrinti, kad jų įrenginiai veiktų optimaliai tik toje pačioje ekosistemoje.

To paties gamintojo ausinės ir telefonas paprastai veikia sklandžiau, be jokių suderinamumo problemų. Kai kuriais atvejais ausinės gali būti sukurtos specialiai tik savo ekosistemai, o prijungus jas prie kitų įrenginių gali neveikti kai kurios funkcijos.

Su laidu ar be?

Dauguma naujų ausinių gali jungtis „Bluetooth“ ryšiu, tačiau, anot eksperto, ausinės su laidu dar nėra nurašytos. Jei ausinės jungiamos laidu ir neturi belaidžio režimo, jos nereikalauja baterijų, tad nereikia ir jų krauti. Ausinės su laidu dažniau pasirenkamos darbui, kadangi laidu keliaujantis garsas patikimesnis nei keliaujantis radijo bangomis.

Ausinės

„Dirbantys namuose ausines su laidu kartais perka ir asmeninio balanso tikslais – su jomis dirba prie kompiuterio, o pabaigę darbus palieka jas ant to paties stalo, taip atskirdami darbą ir laisvalaikį. Be to, esant „ant laido“ tarsi sunkiau su telefonu nukristi ant sofos ar ranka pasiekti šaldytuvą. Galima tai pavadinti senamadiškumu savikontrolės tikslais“, – šypteli L. Keraitis.

Laidinės ausinės dažnai pasižymi geresniu mikrofonu, nes kai kuriais atvejais jis yra integruotas į laidą, todėl yra arčiau burnos. Dėl šios priežasties garsas dažnai būna aiškesnis ir kokybiškesnis, ypač kalbant telefonu ar dalyvaujant nuotoliniuose susitikimuose.

Koks jūsų biudžetas?

Galiausiai svarbu apsvarstyti, kokį biudžetą galite skirti ausinėms. Ausinių kainos gali svyruoti nuo keliolikos iki kelių šimtų eurų, todėl svarbu rasti balansą tarp kainos ir kokybės, atsižvelgiant į jūsų poreikius ir lūkesčius.

„Nuo kelių šimtų eurų ribos prasideda itin aukštos garso kokybės ausinės, kurias dažniau renkasi su garsu dirbantys profesionalai arba klausytojai, siekiantys išskirtinės garso patirties. Reikia nepamiršti, kad garso kokybiškumą sudaro ne tik ausinės, bet ir grojamo failo kokybė, naudojamas ryšys bei kiti techniniai parametrai. Tad ieškant kasdieniam naudojimui skirtų ausinių nebūtina investuoti itin daug“, – pataria L. Keraitis.