„Keliauti vieniems – ir didelis iššūkis, ir tikrai daug atradimų suteikianti patirtis. Tačiau tam būtina gerai pasiruošti. Tai ypač susiję su geru ir sklandžiu internetu – pasirūpinkite, kad interneto užtektų visiems jūsų poreikiams – tiek dalijimuisi kelionės akimirkomis, tiek įvairioms programėlėms kurios jums padės geriau jaustis svetimoje aplinkoje“, – sako Arnoldas Lukošius, „Tele2“ Inovacijų ekspertas.

Jis dalijasi patarimais, kokius įrankius galima išbandyti šią vasarą vykstant į solo kelionę ir ko būtina nepamiršti.

Detalūs žemėlapiai offline. Solo kelionėje savimi labiau pasitikėsite, jei telefone bus įdiegti išsamūs žemėlapiai. „Maps.me“ programėlėje nenaudojami mobilieji duomenys ar „Wi-Fi“ ryšys, jei prieš tai parsisiunčiate reikiamus žemėlapius. Todėl ji yra vienas iš populiariausių keliautojų pasirinkimų.

Skirtingai nuo kitų programėlių, kurios taip pat leidžia naudoti žemėlapius neprisijungus prie interneto, ši išlaiko jų detalumą ir tikslumą. Nenaudojant mobiliųjų duomenų joje galima lengvai vykdyti paiešką pagal vietovės pavadinimą, adresą, kategoriją arba koordinates. Navigacija yra tiksli ir paprasta, ji palaiko vaikščiojimo, dviračių ir pėsčiųjų takų maršrutus. Be to, joje galima bendrinti savo buvimo vietą su artimais žmonėmis ar iš anksto suplanuoti maršrutą ir jį išsisaugoti ateičiai.

Programėlę „Android“ telefonų naudotojai gali parsisiųsti čia, o „iPhone“ – čia.

Planuokite maršrutą patogiai. Jei planuojate aplankyti skirtingus miestus ar šalis, galite iš anksto pasirūpinti įrankiu, kuris padės patogiai suplanuoti kelionės maršrutą. „Rome2Rio“ yra milijonų vartotojų naudojamas planavimo įrankis. Jame yra pateikiami skrydžių, traukinių, metro, autobusų ir keltų maršrutai bei kainos. Išsirinkę jums labiausiai patinkantį maršruto variantą, galėsite lengvai įsigyti kelionės bilietus ir juos čia pat išsisaugoti.

Programėlę „Android“ telefonų naudotojai gali parsisiųsti čia, o „iPhone“ – čia.

Fiksuokite įsimintiniausias akimirkas. Kiekviena kelionė yra verta atskiro nuotraukų albumo, o su programėle „Polarsteps“ savo nuotykius galima išsaugoti itin paprastai. Programėlė automatiškai fiksuoja jūsų maršrutą ir kelionės statistiką. Visi jūsų įrašai su atsiminimais bei nuotraukomis yra papildomi vietos bei laiko žymomis ir taip yra sukuriamas skaitmeninis žemėlapis. Savo kelionę galite padaryti viešą arba privačią ir stebėti kitus žmones, tuo pačiu metu keliaujančius panašiu maršrutu.

Programėlę „Android“ telefonų naudotojai gali parsisiųsti čia, o „iPhone“ – čia.

Pasirūpinkite mobiliaisiais duomenimis. Kelionėse yra ypač svarbi sklandi prieiga prie interneto. Naudojantis telefonu užsienyje, jūsų telefone naudojamas tarptinklinis ryšys. Europos Sąjungos (ES) valstybėse už skambučius, žinutes ir interneto duomenis mokate tą pačią kainą, kaip ir Lietuvoje. Išvykus į valstybes už Europos ribų, galioja kiekvienai šaliai unikalūs paslaugų tarifai, kuriuos galima pasitikrinti operatoriaus svetainėje. Apie tai kiekvienas keliautojas, kirtęs užsienio šalies sieną yra informuojamas SMS žinute.

Besiruošdami kelionei įvertinkite, kiek interneto duomenų reikės visiems jūsų poreikiams. Jei manote, kad kelionei jums reikės daugiau duomenų, nei turite pagal operatoriaus sąlygas, papildomą jų paketą atvykę į užsienio šalį galite užsisakyti savitarnoje. Užsisakyti duomenų paketą galima ir prieš kelionę. Svarbu atkreipti dėmesį ir į nustatytą sąskaitos kredito limitą, o prireikus – limitą padidinti, nes jį pasiekę galite likti be interneto duomenų.

Pasirūpinkite įrenginio saugumu. Kelionėse išauga rizika susidurti su vagišiais, kitaip prarasti ar sugadinti įrenginį. Todėl geriausia pasirūpinti ir išmaniojo draudimo paslauga.