„iPhone“ telefonų gamintoja „Apple“ naudotojus perspėjo, kad svarbiausia – šiukštu nekišti telefono į ryžius. nors toks metodas itin paplitęs, išbrinkę ryžiai įrenginiui gali padaryti tik dar daugiau žalos, o teisingai išdžiovinti sušlapusį telefoną galima ir kitais būdais.

Kišti į ryžius – negalima

Remiantis 2023 m. „Allstate Protection Plans“ duomenimis, penktadalis (21 proc.) nebepataisomų išmaniųjų telefonų sugenda dėl vandens padarytos žalos. Nors kai kurie telefonai ir kiti smulkūs elektronikos prietaisai yra atsparūs vandeniui, kitiems drėgmė reiškia kartais ir negrįžtamus gedimus.

Sušlapo telefonas?

„Atsparumas vandeniui šiuolaikiniuose telefonuose tampa standartiniu dalyku. Naujieji „iPhone“, „Samsung Galaxy“ įrenginiai pasižymi atsparumu vandeniui arba hidroizoliacija. Telefono atsparumas vandeniui matuojamas pagal IP (arba apsaugos nuo vandens patekimo) skalę. Kuo didesniu skaičiumi telefonas įvertintas (pavyzdžiui, „IP67“ arba „IP68“ apsauga), tuo jis yra vandeniui atsparesnis“, – sako „Tele2“ Inovacijų ekspertas Arnoldas Lukošius.

Vis dėlto, pabrėžia ekspertas, svarbus yra ir vandens telkinio gylis, ir laikas, kurį įrenginys praleido vandenyje – tai gali lemti, kokią žalą vanduo padarys telefonui. Daugelis įrenginių gali neilgą laiką išbūti negiliame gėlame vandenyje. Net jei gamintojas nurodo kitaip, svarbu įvertinti, kad išmaniųjų atsparumas vandeniui testuojamas idealiomis sąlygomis. Gamtoje vanduo nėra filtruotas, turi priemaišų, nešvarumų, druskų, o baseinai – chloro, todėl net ir didžiausią atsparumą turintis telefonas gali nukentėti.

Anot A. Lukošiaus, geriausia telefoną laikyti atokiau nuo bet kokio drėgmės šaltinio ir neiti su juo maudytis ar bandyti fotografuoti po vandeniu. Nepriklausomai nuo įrenginio atsparumo savybių, jei jis įkrito į vandenį, džiovinimo reikėtų imtis nedelsiant. Tačiau labai svarbu pasirinkti tinkamą džiovinimo būdą.

„Liaudyje ypač paplitęs metodas yra kišti telefoną į indą su sausais ryžiais. Tai neva turėtų per kurį laiką ištraukti įrenginyje susikaupusią drėgmę ir telefonas vėl veiktų kaip iki šiol. Vis dėlto, šis metodas turi ir trūkumų, apie kuriuos visai neseniai visus naudotojus įspėjo „Apple“, – teigia A. Lukošius.

„iPhone“ telefonų gamintoja patarė išmaniųjų savininkams jokiu būdu nedžiovinti sušlapusių telefonų ryžiuose. Nors nevirti ryžiai sugeria drėgmę, jie nerenka visos giliai telefone susikaupusios drėgmės. Be to, sugėrę vandenį ryžiai tampa minkšti ir lipnūs, todėl gali jų gabaliukai gali įstrigti į telefono siūles, garsiakalbių ertmes ir prievadus, iš kur juos išvalyti yra sunku.

Sušlapo telefonas?

Kaip teisingai džiovinti įrenginį?

A. Lukošiaus, ištraukus telefoną iš vandens, visų pirma jį reiktų nusausinti švariu rankšluosčiu ir išjungti. Tuomet reikėtų nuimti dėklą ir jei, naudojate seną telefoną su nuimamu dangteliu, išimti jo bateriją. Sušlapusio telefono jokiu būdu negalima įkrauti.

„Vienintelė patikima galimybė išgelbėti sušlapusį įrenginį – kantrybė. Pabandykite laikyti nusausintą telefoną sausoje vietoje vertikaliai, kad iš jo ištekėtų vandens lašai. Taip laukite bent parą. Sušlapusio telefono negalima ne tik dėti į jokias sausas kruopas, bet ir džiovinti plaukų džiovintuvu ar kišti į orkaitę, laikyti didelėje saulės kaitroje. Pernelyg didelis karštis gali pažeisti viduje esančią elektroniką“, – sako A. Lukošius.

Sušlapo telefonas?

Be to, į telefono angas nepatartina bandyti pukšti suslėgto oro purškikliu, nes taip vanduo gali patekti dar giliau į telefoną. Ekspertas pataria tokiam įvykiui būti pasiruošus iš anksto. Vienas iš būtų tai padaryti – neišmesti įvairiose elektronikos ir kitose prekėse būnančius drėgmei surinkti skirto gelio paketėlius. Juos geriausia laikyti sandariame inde, į kurį, sušlapus telefonui, galėtumėte įdėti įrenginį. Apsuptas šių paketėlių, išmanusis per 24–48 valandas turėtų būti pilnai išdžiūvęs.

Sugedusį išmanųjį telefoną svarbu patikėti autorizuotam įrenginių remonto centrui. Įrenginių remonto centre „Smart Master“ kasdien atnaujinama daugybė skirtingų įrenginių, o tam net nebūtina išeiti iš namų – galima pasinaudoti kurjerio paslauga ir sutaisytą įrenginį gauti tiesiai į namus. Specialistai užtikrina, kad taisymui naudojamos aukščiausios kokybės originalios gamintojų detalės. Be to, atliekamam remontui suteikiama garantija, kuri padeda jaustis saugiai ir pasitikėti atliekamų darbų kokybe.