Kibernetinio saugumo ekspertas Darius Grigaliūnas teigia, kad tokių programėlių, leidžiančių stebėti mobilaus vartotojo buvimo vietą, yra ne viena.

„Tokios programėlės gali teikti tik tam tikrus duomenis, pavyzdžiui, paskutinio buvimo vietą ar laiką. Programėlės veikia naudodamos integruotą GPS imtuvą, esantį telefone. Pavyzdžiui, „iPhone“ telefone yra tokia funkcija, pavadinimu „Find My iPhone“. Ja naudojantis, galima stebėti, kur yra įrenginys“, – teigia D. Grigaliūnas.

Darius Grigaliūnas

Anot jo, su kitomis stebėjimo programėlėmis yra galimybė nustatyti virtualią „geografinę tvorą“ (angl. „Geofencing“).

„Jeigu asmuo gali būti patvirtintose saugiose geografinėse zonose, tokiose kaip gyvenamasis rajonas, mokykla, namai, treniruočių salė ir kt., tai kituose mikrorajonuose, miestuose ar konkrečiose vietose, kuriuose asmuo negali lankytis, jas pažeidus, būtų automatiškai informuojami atsakingi asmenys“, – aiškina kibernetinio saugumo ekspertas.

Edgaras Bartos, „Tele2“ mobiliosios įrangos produktų grupės vadovas teigia, kad kai vaikas dar neturi savo telefono, jo buvimo vietą tėvai gali stebėti pasitelkdami kitus įrenginius.

„Apple AirTag“

„Mažesniems vaikams (4–10 metų) geriausiai tinka praktiški išmanieji laikrodžiai su GPS funkcija, pavyzdžiui, „Kakė Makė 4G LTE“ arba „Gudrutis Super-G Active Pro“. Šie laikrodžiai ne tik leidžia realiu laiku stebėti vaiko buvimo vietą per programėlę, bet ir suteikia galimybę skambinti bei siųsti žinutes. Be to, jie išsiskiria ir kitomis saugumo funkcijomis:

  • SOS mygtukas – pakanka vieno paspaudimo, kad vaikas praneštų apie pavojų.

  • Saugios zonos – tėvai gauna pranešimą, jei vaikas išeina iš nustatytos vietos, pavyzdžiui, kiemo ar mokyklos.

Asociatyvi nuotrauka

Kitas svarbus saugumo aspektas, anot E. Bartos, tai, kad į šiuos laikrodžius gali skambinti tik tie kontaktai, kurie yra iš anksto įvesti į adresatų knygą. Tai reiškia, kad nepažįstami asmenys neturi galimybės susisiekti su vaiku, o tėvai gali kontroliuoti, kas gali bendrauti su jų atžala.

„Abejuose modeliuose yra pasiklausymo galimybė. Tėvai gali nusiųsti užklausą, kad laikrodis perskambintų, taip suteikdamas galimybę pasiklausyti, kas vyksta vaiko aplinkoje. Tam tikrose situacijose, kai vaikas neatsiliepia, tai gali būti naudinga priemonė tėvams gauti informacijos“, – komentuoja ekspertas.

Pasak jo, vyresniems vaikams ir paaugliams šie laikrodžiai gali atrodyti per daug vaikiški, todėl jie dažniau renkasi išmaniuosius telefonus arba laikrodžius, kuriuos naudoja ir suaugusieji.

„Family link“

„Jei vaikas turi telefoną, jo buvimo vietą galite stebėti per „Find My“ programėlę „Apple“ įrenginiams arba per „Google Family Link“ „Android“ įrenginiams. Be to, tiek „Android“, tiek „iOS“ operacinės sistemos leidžia nustatyti, kad į vaikų telefonus taip pat galėtų skambinti tik tie numeriai, kurie yra įvesti adresatų knygelėse“, – teigia pašnekovas.

Jis pastebi, kad kitas efektyvus būdas stebėti vaiko buvimo vietą yra išmanusis laikrodis „Apple Watch SE“. Jis palaiko „Family Setup“ funkciją, todėl vaikui nereikia telefono.

„Naudojant eSIM paslaugą, galima ne tik stebėti vaiko buvimo vietą, bet ir skambinti bei siųsti žinutes. Šis „Apple“ laikrodis gali fiksuoti daugiau vaiko sveikatos duomenų ir, kaip ir vaikiški laikrodžiai, būti suasmenintas vaikiškomis animacijomis“, – sako E. Bartos.

„Apple Watch“

Anot jo, jei vaikas nenori nešioti laikrodžio ar telefono, galima naudoti „Apple AirTag“ arba „Samsung Galaxy SmartTag“.

„Šiuos nedidelius sekiklius galima prisegti prie kuprinės ar drabužių. Jie veikia per „Bluetooth“ ryšį ir padeda nustatyti vietą, kai netoliese yra kitų „Apple“ arba „Samsung“ įrenginių. Miesto aplinkoje šie sekikliai veikia efektyviai, tačiau atvirose arba rečiau apgyvendintose vietovėse jie gali būti mažiau patikimi, jei aplink nėra kitų įrenginių, prie kurių galėtų prisijungti“, – komentuoja jis.