„Fišingas yra pati populiariausia programišių taktika, kuria siekiama apgauti ir apvogti žmones skaitmeninėje erdvėje. NKSC skelbia, kad daugiau nei 80 proc. visų kibernetinių incidentų įvyksta dėl žmogaus klaidos. Pamačius įtartinas žinutes, sulaukus skambučių ar aptikus netikras svetaines, labai svarbu pranešti apie tai atitinkamoms tarnyboms, kad apsaugotume ne tik save, bet ir kitus“, – sako Mantas Užupis, „Tele2“ IT saugumo ekspertas.

Kibernetinis sukčius

Svarbu prisiminti, kad aferistai bando žmonių budrumą ne tik siųsdami kenkėjiškas nuorodas el. laiškuose. Sukčiavimo atakos gali vykti ir telefonu, žinutėmis, pranešimais arba naudojant kenkėjiškas programas jūsų kompiuteryje.

Kaip identifikuoti ir reaguoti į fišingą?

Atpažinkite. Fišingą atpažinti galite iš skubaus ar emocingo pranešimų tono, ypač jei teigiama, kad būtina nedelsiant atsakyti dėl neva rimtų pasekmių. Prašymai pateikti asmeninę ar finansinę informaciją taip pat turėtų kelti įtarimų.

Svarbu atidžiai tikrinti el. pašto adresus ir nuorodas. Būkite atsargūs su nepatikimais, sutrumpintais URL adresais. Pavyzdžiui, prieš kur nors vesdami savo duomenis, įsitikinkite, kad svetainės pavadinimas nėra klaidingas. Pasitaiko nemažai atvejų, kai pakeičiama viena ar kelios domeno raidės, siekiant žmones nuvesti ne ten, kur jie nori.

Nespauskite. Neskubėkite spustelėti nuorodų – pirmiausia patikrinkite jų autentiškumą. Užvedę pelę ant konkrečios nuorodos, pažiūrėkite, kur ji iš tikrųjų veda. Jei įtariate, kad tai gali būti sukčiavimas, nepasiduokite pagundai spustelėti ir sužinoti, ką ji slepia.

Sukčių žinutė

Apsisaugokite. Visada priimkite savo įrenginių ir programėlių naujinimus. Nenaudokite darbinio el. pašto adreso asmeniniams reikalams. Slaptažodžiai, kredito kortelių numeriai ir asmens tapatybės duomenys yra jautri informacija, todėl turėtumėte ją saugoti.

Praneškite apie įtartinus laiškus ir kurkite saugesnę interneto erdvę visiems. Kiekvienas jūsų pranešimas gali padėti sustabdyti sukčius ir apsaugoti kitus vartotojus nuo galimų pavojų. Patogiai ir greitai įspėti atitinkamus specialistus galite NKSC tinklapyje čia. Šis įrankis leidžia lengvai informuoti apie sukčių veiklą ir prisidėti prie savo ir kitų saugumo internete didinimo.

„Paprastus žmones nuo sukčių skiria tai, kad vagys mėgsta dalintis savo apgavysčių sėkmėmis ir klaidomis. Forumuose gausu žinučių, kur programišiai diskutuoja apie tai, kas jiems pavyko, kas ne, ir ką kitą kartą darytų kitaip. Labai svarbu, kad ir paprasti žmonės dalytųsi savo patirtimi apie apgaules, kurių pavyko išvengti. Būkime atsargūs ir dalinkimės informacija, kad sumažintume atvejų, kai žmonės dėl neapdairumo leido sukčiams pasipelnyti iš savo asmeninės sąskaitos“, – sako IT saugumo ekspertas.