„Plėtiniai yra programėlės, kurias vartotojai įsirašo tada, kai nori papildyti naršyklės funkcijas. Tačiau kai kurios jų užkrėstos ir gali nepastebimai rinkti jūsų asmeninius duomenis, įskaitant ir prisijungimus prie elektroninės bankininkystės“, – įspėja „Tele2“ produkto vadovas Donatas Drakickas.

Birželį paskelbtas Stanfordo universiteto tyrimas atskleidė, kad per pastaruosius 3 metus daugiau nei 280 mln. „Chrome“ naudotojų įsidiegė plėtinius (angl. „extentions“), kuriuose slypi kenkėjiškos programos (angl. „malware“).

Anot eksperto, daugelis plėtinių yra visiškai nepavojingi. Pavyzdžiui, viena populiariausių naudojamų programėlių naršyklėse yra „AdBlock“, kuri blokuoja reklamas.

Donatas Drakickas

D. Drakickas atkreipia dėmesį, kad įsirašant bet kokius naršyklės plėtinius reikia būti akyliems. Kuo daugiau leidimų suteikiate plėtiniui, tuo daugiau galimybių atveriate kenkėjiškai veiklai.

„Google“ teisinasi, kad užkrėstų programėlių skaičius sudaro mažiau nei 1 proc. visų įdiegiamų plėtinių, nes jie prieš publikuojant yra tikrinami tiek automatiškai, tiek žmogaus.

Deja, tyrėjai su tuo nesutinka ir teigia, kad nesaugių plėtinių problema yra didesnė nei skelbia įmonė. Anot jų, kai kurie užkrėsti plėtiniai „Chrome“ internetinėje parduotuvėje buvo prieinami net keletą metų ir jų parsisiuntimo skaičius smarkiai viršija oficialiai pateikiamą statistiką.

Kaip apsisaugoti?

D. Drakickas pataria imtis šių atsargumo priemonių, kad iš anksto savo įrenginius apsaugotumėte nuo kibernetinių grėsmių ir užkirstumėte kelią sukčių bandymui pavogti jūsų duomenis.

  1. Atidžiai peržiūrėkite naujus plėtinius prieš juos diegdami. Skirkite laiko išsamiai susipažinti su jų aprašymais, funkcijomis ir naudotojų atsiliepimais.

  2. Reguliariai tikrinkite ir šalinkite nereikalingus plėtinius. Plėtiniai, kurių nebenaudojate, gali tapti pažeidžiami, todėl svarbu juos pašalinti laiku.

  3. Apribokite plėtinių prieigą. Atidžiai peržiūrėkite, kokioms svetainėms suteikiate leidimą pasiekti plėtinius, ir suteikite prieigą tik toms, kuriomis pasitikite.

  4. Įdiekite patikimą antivirusinę programą. Tai padės aptikti ir pašalinti kenkėjiškas programas.

  5. Naudokite papildomas apsaugos priemones, pavyzdžiui, interneto apsaugą.