Rekomenduoja ištrinti

Visai neseniai IT saugumo ekspertai aptiko naują grėsmę, kurios negali ignoruoti „Android“ telefonus naudojantys žmonės. Pastebėta, kad kai kuriuose įrenginiuose atsirado populiariausių programėlių kopijos, kurių ikonos – identiškos originalams. Naudotojai dalijosi, kad jų telefonuose atsirado papildomų „Instagram“, „WhatsApp“, „X“ (anksčiau – „Twitter“), „Snapchat“ ir „Google“ ikonų.

„Išsiaiškinta, kad taip galėjo atsitikti vieną iš šių programų atsisiuntus ne oficialioje „Google Play Store“ programėlių parduotuvėje. Jei nesate tikri, iš kur atsisiuntėte šias programėles, jas rekomenduojama kuo greičiau ištrinti. Įsilaužėliai naudojasi šiomis itin populiariomis platformomis tam, kad užkrėstų įrenginius kenkėjiškomis programomis, dėl kurių gali likti neapsaugoti jūsų asmeniniai duomenys“, – įspėja „Tele2“ produkto vadovas Donatas Drakickas.

Donatas Drakickas

Jo teigimu, šios kenkėjiškos programos gali atlikti žalingus veiksmus arba pavogti slaptą informaciją be naudotojo žinios ar sutikimo. Vienas ženklų, išduodančių tokią suklastotą programėlę – prašymas sutikti su tam tikrais leidimais.

„Įdiegus programėlę, jūsų bus paprašyta suteikti jai prieigą prie tokių dalykų, kaip „Accessibility Service“ ir „Device Admin Permission“. Prašydama šių leidimų, kenkėjiška programa siekia įgyti aukos įrenginio kontrolę. Tai ypač pavojinga ataka, nes dauguma Lietuvos gyventojų naudojasi būtent „Android“ programinę įrangą turinčiais telefonais“, – sako D. Drakickas.

Patikimos – tik originalios programėlės

Pasak D. Drakicko, viena „Android“ telefonų populiarumo priežasčių – būtent galimybė rinktis iš platesnio programėlių spektro, nes jas galima parsisiųsti ne tik iš oficialios „Google Play Store“ parduotuvės. Tačiau ekspertas to daryti nerekomenduoja.

„Google Play Store“

„Prieš diegdami ką nors į savo įrenginį visada patikrinkite, ar programos kūrėjas yra patikimas ir turi gerą reputaciją. Jei įmanoma, perskaitykite atsiliepimus ir visada būkite atidūs, kokius leidimus suteikiate programėlėms, kurias parsisiunčiate ne iš „Google Play Store“, – pataria D. Drakickas.

Jis taip pat rekomenduoja iš anksto savo įrenginius apsaugoti nuo dažniausiai internete pasitaikančių kibernetinių grėsmių ir užkirsti kelią sukčių bandymui pavogti duomenis.