Deputatai nusprendė, kad pataisos įsigalios 2025 metų vasario 1 dieną, pranešė ELTA.

Švietimo įstaigos turės nustatyti techninių priemonių naudojimo mokomajame ir auklėjamajame procese bei bendravimui sąlygas ir procedūras iki 2025 metų gegužės 31 dienos.

Asociatyvi nuotrauka

Draudimas gali būti taikomas ir ikimokyklinių įstaigų auklėtiniams.

Nyderlandai, Graikija ir Italija jau uždraudė naudotis mobiliaisiais telefonais per pamokas, o Vokietijoje šis klausimas dar svarstomas.

O kaip yra Lietuvoje?

Kaip teigia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), leisti naudotis telefonais ar ne, Lietuvoje sprendžia kiekviena mokykla.

Mobilieji telefonai, kaip ir kompiuteriai, kita įranga, gali būti viena iš priemonių, padedanti paįvairinti ugdymo procesą. Kai kurios mokyklos, matydamos, kad tai blaško mokinių dėmesį, naudotis mobiliaisiais telefonais yra uždraudusios arba leidžia naudotis tik tam tikru laiku ugdymosi tikslais“, – komentuoja ŠMSM atstovai.

Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija

Pasak jų, artimiausiu laiku pakeitimai dėl to neplanuojami.

Asta Buitkutė, „Tele2“ viešųjų ryšių vadovė, pastebi, kad turintys vaikų, ko gero, iš praktikos žino, kad ir Lietuvoje bent jau pradinių klasių mokiniams apribojimai klasėse jau yra taikomi.

„Jau tapo gana įprasta, kad ryte mokytojos surenka telefonus, juos atiduoda pamokoms pasibaigus. Pirmoje-antroje klasėje vaikai dar tik mokosi drausmės, be to, jie yra nuolat prižiūrimi mokytojos, todėl nėra būtinybės nuolat turėti savo įrenginį – jo prireikia tik susiskambinti su tėvais po pamokų“, – teigia A. Buitkutė.

Asta Buitkutė

Anot jos, fizinis atribojimas nuo telefono – vienas iš galimų pasirinkimų, mat kai vaikas pradeda lankyti mokyklą, jo telefonas technologiškai specialiai paruoštas – pavyzdžiui, privalo būti įdiegtas tėvų kontrolės įrankis.

„Toks įrankis filtruoja turinį, kuris vaikams netinkamas pagal amžių, apriboja lankymąsi žalingose svetainėse, blokuoja pavojingas nuorodas, ten taip pat galima nustatyti apribojimus socialiniams tinklams ar reklamų blokavimą.

Asociatyvi nuotrauka

Kai kurios programėlės taip pat leidžia nuolat matyti vaiko buvimo vietą bei nustatyti dienos limitą naršymui internete ar valandas, kai telefonas išsijungia, lieka neaktyvus“, – komentuoja pašnekovė.

Pasak jos, labai svarbu kalbėtis su vaikais – tiek apie pavojus, saugų elgesį internete, tiek apie technologijų naudojimo etiketą. O dar geriau – rodyti tai savo pavyzdžiu.