Vis dar naudojamas Lietuvoje

„Žvelgiant į mobiliųjų telefonų istoriją, „Nokia 3310“ išsiskiria kaip ilgaamžiškumo, patikimumo ir paprastumo simbolis. Šis kompaktiškas ir tvirtas telefonas ne veltui iki šiol yra laikomas vienu iš populiariausių mygtukinių mobiliųjų. Kai jis pasirodė, mobiliųjų telefonų rinka dar tik kūrėsi, o įrenginiai daugiausiai buvo skirti skambinti ir siųsti tekstinius pranešimus. „Nokia 3310“ pasiūlė ir įtraukiančių žaidimų, ir neįtikėtiną naudojimo patogumą“, – sako „Tele2“ Inovacijų ekspertas Arnoldas Lukošius.

Jis pastebi, kad nepaisant technologinės pažangos ir išmaniųjų telefonų įsigalėjimo, sentimentus šiam įrenginiui žmonės jaučia iki šiol. Dėl šios priežasties „Nokia“ savo garsųjį mobilųjį su šiuolaikiškais atnaujinimais kartais išleidžia kaip riboto leidimo prekę. Pavyzdžiui, 2017m. išleista „Nokia 3310“ versija Lietuvoje sulaukė didžiulio dėmesio – telefonai buvo gausiai užsakomi dar net nepasirodę.

Nokia 3310

Pasak A. Lukošiaus, nors šios naujos įrenginio versijos buvo daug geriau pritaikytos dabartinio naudotojo poreikiams, kai kurie Lietuvos gyventojai vis dar neatsisako ir senosios telefono versijos.

„Dalis žmonių šį telefoną vis dar naudoja. Vien „Tele2“ dar yra apie 800 klientų, besinaudojančių šiuo legendiniu telefonu. Šis skaičius, tikėtina, su laiku vis mažės – net ir toks nesunaikinamas įrenginys kažkada nebegalės būti naudojamas“, – sako A. Lukošius.

Sėkmę lėmė kelios priežastys

Nokia 3310

Suomijos telekomunikacijų bendrovė „Nokia“ 2000 m. pristatė „Nokia 3310“ kaip „3000“ serijos telefoną. Visų pirma šis mobilusis telefonas išsiskyrė savo, palyginti, nedidele kaina ir minimalistiniu dizainu – turėjo nedidelį nespalvotą ekraną, kompaktišką klaviatūrą ir tvirtą korpusą.

Būtent patvarumas tapo vienu iš pagrindinių veiksnių, lėmusių jo populiarumą. Telefonas galėjo atlaikyti kritimus net iš didelio aukščio, buvo sunkiai subraižomas ar kitaip pažeidžiamas – tai buvo ryškus kontrastas daugelio tuometinių prietaisų trapumui. Įrenginys buvo patikimas ir dėl savo baterijos – pilnai įkrautu „Nokia 3310“ buvo galima be pertraukos kalbėtis daugiau nei dvi dienas (55 valandas), o budėjimo režime jo baterijos užtekdavo dešimčiai dienų (245 valandoms).

Arnoldas Lukošius

„Nokia 3310“ buvo ne tik patikimas bei įperkamas, bet ir pasižymėjo savo laikmečiui naujoviškomis funkcijomis. Tarp jų – iš anksto įdiegti mobilieji žaidimai. Milžiniško populiarumo sulaukė žaidimai „Snake“ ir „Space Impact“, kuriuos dėl nespalvoto įrenginio ekrano buvo galima valandų valandas žaisti net ir ryškiai šviečiant saulei.

„Galima sakyti, kad „Nokia 3310“ tapo kultūrinės reikšmės simboliu. Tai buvo ne tik ryšio prietaisas, bet ir mados aksesuaras, statuso simbolis. Skirtinga telefono skambėjimo melodija ir keičiami priekinis bei galinis dangteliai leido vartotojams individualizuoti savo prietaisus, tad jie tapo neatskiriama gyvenimo dalimi“, – tikina A. Lukošius.

Nokia 3310

Eksperto teigimu, Lietuvos gyventojai vis dar naudojasi ne tik šiuo įrenginiu, bet ir kitais senąsias ryšio technologijas palaikančiais įrenginiais. Nors nenorą atsinaujinti mobiliųjų telefonų gali lemti sentimentai ar įpratimas, A. Lukošius pataria ilgai nedelsti – ypač tiems, kurių mobilieji palaiko tik 3G ryšio technologiją.

„Nors 3G ryšys kol kas dar prieinamas, jo greitai nebeliks – „Tele2“ jau pradėjo 3G tinklo išjungimo darbus. 3G dažnis technologijoms vystantis tapo nebeaktualus, todėl netrukus užleis vietą daug pažangesnėms ryšio kartoms – išjungus jį dažniai bus perleisti 4G ir 5G tinklams, kurie galės veikti dar efektyviau“, – sako A. Lukošius.