Kuo steiblkoinai skiriasi nuo tradicinių kriptovaliutų?

Daugelis jau, tikriausiai, yra girdėję, kas gi yra tos kriptovaliutos, tačiau paskutiniu metu vis aktualesniais tampantys steiblkoinai dar daug kam yra naujiena. Steiblkoinai – tai kriptovaliutų klasė, kuri yra tokia pat stabili kaip ir tradicinės valiutos, nes steiblkoinai yra apdrausti tam tikru turtu, pavyzdžiui, USD ar net auksu. Štai kodėl dažnai sakoma, kad steiblkoinai siūlo aukso viduriuką tarp kriptovaliutų ir tradicinių pinigų.

Dauguma kriptovaliutų porų, kuriomis prekiaujama, susideda iš kriptovaliutos ir su doleriu susieto steiblkoino arba tarp 2 steiblkoinų. Kitaip tariant, jie jau yra pagrindinė kriptovaliutų rinkos dalis ir daugelis ekspertų mano, kad toliau steiblkoinai tik populiarės.

Stabilios kriptovaliutos naudojamos kiekvieną dieną

Investicinio fondo „MEV Capital“ turto valdytojas Laurent Bourquin teigia, kad steiblkoinai jau užima dalį tradicinių valiutų rinkos: „Prekybininkai vis dažniau pradeda priimti steiblkoinus. Įmonės, ypač dirbančios su kriptovaliutomis, taip pat moka atlyginimus tokiomis kriptovaliutomis ir tai tik ledkalnio viršūnė. Dabartinė stabilių kriptovaliutų rinkos kapitalizacija jau artėja prie 200 mlrd. USD (Tether – 80 mlrd. USD, USDC – 52 mlrd. USD, BUSD – 18 mlrd. USD, UST – 14 mlrd. USD). Šiandien steiblkoinai sudaro 12–15% visos kriptovaliutų rinkos“.

Į kriptovaliutų rinką žengia ir didžiausi pasaulio rinkos formuotojai, tokie kaip „Jump Trading“, „Citadel“, taip pat investiciniai fondai: „BlackRock“, „Sequoia“, „Fidelity“. Niekas neabejoja, kad jei šios aukščiausios klasės įmonės kriptovaliutas matytų tiesiog kaip trumpalaikę tendenciją, jos nesivargintų lįsti į šią sferą – tokie rinkos titanai imasi pokyčių nebent, jei kalbama apie didžiulę galimą grąžą ir ilgalaikį potencialą. Kitu atveju kriptovaliutos jų dėmesio tikrai nepatrauktų.

Steiblkoinai padeda Ukrainos žmonėms išsaugoti savo turto vertę

Vienas iš steiblkoinų naudojimo būdų yra išlaikyti turimo turto vertę, kuri ima mažėti dėl krentančios nacionalinės valiutos. Steiblkoinai tapo ypač populiarūs tarp Ukrainos grivinų (nacionalinės valiutos) turėtojų, kurie nori išlaikyti kuo daugiau savo santaupų perkamosios galios.

Pranešama, kad populiarioje Ukrainos kriptovaliutų keitykloje „Kuna“ vienos iš stabilių monetų USDT kaina buvo maždaug 10 proc. didesnė nei oficialus grivinos ir USD kursas rinkoje. Tačiau ukrainiečiai vis tiek pirko USDT, kadangi tradicinių valiutų rinkose grivinos keitimo kaina buvo didesnė už USDT keitimo kainą, o tradicinių valiutų, tokių kaip USD ar EUR, žmonės galėjo nusipirkti tik ribotą kiekį. Ši situacija puikiai parodo, kodėl stabilios kriptovaliutos rinkoje išliks ir bus naudingos ne tik ekonomiškai ramiu periodu.

Kitas geras pavyzdys yra Turkija, kuri neseniai pranešė apie 54 proc. metinę infliaciją galutiniams vartotojams ir 104 proc. gamybos kaštų infliaciją. Tokių šalių, kuriose siaučia infliacija, yra ir daugiau. Būtent jose steiblkoinų pirkimo aktyvumas yra smarkiai išaugęs, kadangi nacionalinė valiuta tampa net mažiau stabili už daugelį tradicinių investicinių priemonių, o ką jau kalbėti apie kriptovaliutas, kurių vertė pririšta prie JAV dolerio ar aukso.

Šių šalių piliečiams stabilios kriptovaliutos leidžia atitolti nuo pinigų iš centralizuotų valdžios institucijų ir užtikrinti, kad jie netaptų padidintos kapitalo kontrolės aukomis. DeFi rinka gali kovoti su infliacija. Skamba kiek anarchiškai, bet steiblkoinai iš dalies leidžia tapti finansiškai nepriklausomam nuo jokios vyriausybės ar režimo.