Tačiau IT įmonės „Devbridge“, kuri priklauso „Cognizant“ kompanijai, technologijų direktorius Rimantas Benetis yra įsitikinęs, jog daugelis mitų ir telieka mitais, o jei visgi ši kryptis pasirenkama – visų pirma ji turi būti įdomi, nes reikia nusiteikti ne tik įdomiam, bet ir kupinam iššūkių profesiniam keliui.

Mitas nr. 1: Dirbtinis intelektas sumažins IT specialistų poreikį

R. Benetis skatina į dirbtinį intelektą žvelgti ne kaip į grėsmę, bet į naują galimybę.

„OpenAI“, „OpenResearch“ ir Pensilvanijos universiteto tyrėjų grupės pranešime teigiama, kad mažiausiai 80% visų darbo vietų, ypač tų, kurioms reikalingas aukštasis išsilavinimas, DI turės įtakos.

Pranešime teigiama, jog tai paveiks karjerą technologijų srityje dviem būdais. Dirbtinis intelektas, kaip įrankis, padidins profesionalų produktyvumą ir galimybes. Verslo lygmeniu automatizavimo augimas reiškia padidėjusį DI specifinių įgūdžių, skirtų tokioms sistemoms kurti ir prižiūrėti, poreikį.

Rimantas Benetis

„Vertinant DI dabartines galimybes ir tai, kaip tai planuojama vystyti ateityje, dirbtinis intelektas vienareikšmiškai paveiks visų IT sričių darbuotojus. Vieniems panaudojimas ir galimybės bus platesnės, kitiems – siauresnės. Jau šiandien pastebime daug naujų įrankių rinkoje ir jų tik daugės, nes tai padės suefektyvinti rutininius darbus. Tačiau tuo pačiu dėl DI reikės vis naujų specializacijų – kad ir kokia didžiulė to nauda, tačiau tam suvaldyti reikia investuoti į reglamentavimą, duomenų perdavimo apsaugą ir pan.“, – teigia IT ekspertas.

Mitas nr. 2: Gali dažnai tekti mokytis naujų programavimo kalbų

„Devbridge“ technologijų direktorius visų pirma atkreipia dėmesį, kad kaip ir bet kurioje kitoje specialybėje, jei bus vaikomasi to, kas populiaru, nuolat teks persikvalifikuoti.

Į šį mitą, pasak jo, reikėtų pažvelgti iš kitos perspektyvos – pereiti iš vienos kalbos į kitą nėra sunku, sukaupus tam tikrą žinių bagažą, o kelių kalbų mokėjimas ne tik padės greičiau perprasti naujas žinias, būti lanksčiam, bet ir būti geidžiamu darbuotoju rinkoje.

„Pavyzdžiui, bankinis sektorius dabar kelia „iš pensijos“ programuotojus, kurie moka COBOL kalbą, tai tik įrodo, kad sukauptos žinios gali praversti bet kada. Prie rinkos poreikių taikytis reikia, bet tai netrukdo tobulėti ir ten, kur įdomu. O jei tik planuojate savo karjerą, iš pradžių susidėliokite aiškų planą, kaip pradėti mokymosi procesą ir surasti sau labiausiai patinkančią kryptį. Siūlyčiau pradėti mokymosi procesą nuo tipizuotų kalbų tokių kaip Java, .NET, C++ ir tik tada pasukti į dinamines kalbas tokias, kaip JavaScript ar Python. Tai padės vėliau lengviau pereiti prie kiek sudėtingesnių procesų, dinaminių kalbų mokymosi“, – pataria IT ekspertas.

Mitas nr. 3: IT srityje laukia monotoniškas darbas

IT eksperto nuomone, renkantis profesiją svarbiausia galvoti apie tai, kas įdomu, o ne vien tik populiaru ar gerai apmokama – pasiduodant tendencijoms gali tekti vėliau nueiti ilgą kelią ieškant naujo pašaukimo arba dirbti nemėgiamą darbą.

„Vis dėlto, pasirinkus IT sferą reikia nusiteikti, kad reikės mokytis visą gyvenimą. Nesvarbu, kurią specializaciją pasirinksite, technologijų pokyčio tempas tik augs“, – kalba R. Benetis.

Jis pripažįsta, jog šioje profesijoje yra daug techninės pusės, tačiau ji greičiau reikalaujanti kruopštumo ir atsakingumo.

„Monotonijai laiko čia nelieka – pradėjus dirbti IT sektoriuje, reikės ne tik tobulėti iš profesinės perspektyvos, tačiau ir gebėti dirbti komandoje, kam reikia įgyti minkštųjų ir lyderystės įgūdžių. Darbuotojo sėkmę įmonėje nulemia būtent gebėjimas dirbti komandoje, geranoriškumas, lankstumas bei sveikas suvokimas, ką ir kokiame kokybės lygmenyje reikia atlikti“, – pabrėžia vadovas.

Rimantas Benetis

Dar vienas aspektas, kuris neleis jausti monotonijos apraiškų – tai skirtingi klientai bei jų poreikiai.

„Pavyzdžiui, programinės įrangos konsultacijų ir produktų kūrimo įmonė nuolat dirba su skirtingų sričių klientais – banko, draudimo ir pan. O tam, kad galėtų sukurti iš tikrųjų kokybišką produktą, turi kiekvieną kartą įsigilinti ir į naują sektorių, perprasti jų veikimo modelius“, – paaiškina pašnekovas.

Mitas nr. 4: Iš karto galima tikėtis aukšto atlygio

Kaip teigia R. Benetis, dabar IT specialistai – neginčijamai vieni labiausiai trokštamų darbuotojų. Dėl to, natūralu, jog reaguojant į šią paklausą, jiems yra dažniausiai mokamas didesnis nei vidutinis atlygis šalyje.

Vis dėlto, tik pradėjus savo karjeros kelią, nereikia tikėtis aukso kalnų, nes atlyginimas tiesiogiai priklauso nuo darbuotojų kvalifikacijos

„Šioje srityje tobulėjant atlygis gali kilti labai greitai – jau po pusmečio, metų programuotojo alga gali augti dvigubai, trigubai ir daugiau. Bet visuomet pabrėžiu tai, kad savo atlyginimą mes ne gauname, o užsidirbame. Jei darbuotojas gali atlikti sudėtingesnes, kompleksines užduotis, už tai jis ir bus atitinkamai įvertintas“, – įsitikinęs tecnologijų direktorius.

Mitas nr. 5: Nesvarbu, kokioje įmonėje bus pradėta karjera

Pašnekovas pabrėžia, kad tai, kokioje organizacijoje prasidės profesinis kelias, prisideda prie tolimesnės sėkmingos karjeros pamatų.

Jo manymu, jei darbe esi apsuptas ambicingų ir motyvuotų, augimas tampa natūraliu procesu. Tokia aplinka skatina ne tik tobulėti, bet ir kelti sau vis aukštesnius tikslus.

„Mūsų organizacijoje komandų branduolius sudaro patirties turintys aukščiausiojo lygio programuotojai, testuotojai, infrastruktūros inžinieriai, verslo analitikai, produktų vadovai ir dizaineriai, iš kurių 80 procentų yra aukščiausios kvalifikacijos. Kita dalis – jaunieji kolegos, prisijungę, pavyzdžiui, po mūsų nemokamų „Sourcery“ akademijų. Toks sprendimas padeda sukurti balansą tarp patyrusių specialistų, ir tų, kurie nori patirties įgyti“, – įvardija R. Benetis.