Pasižvalgykime po Lietuvos startuolių asociacijos darbo skelbimų skiltį. Šiuo metu čia yra 480 darbo skelbimų. Surūšiuojame skelbimus pagal siūlomus atlyginimus ir pasirenkame skiltį, kurioje jie viršija 5 tūkst. eurų ir kartais gali siekti net ir 10 tūkst. eurų.

Štai pirmasis Lietuvos vienaragis, internetinė naudotų mados prekių tarpusavio prekybos platforma „Vinted“ siūlo darbą vyresniajam svetainės patikimumo inžinieriui.

„Ieškome inžinieriaus, kuris padėtų mums plėtoti ir prižiūrėti „Amazon Web Services“ mokėjimų debesijos infrastruktūrą. Šiuo metu turime daugiau nei 3 tūkst. fizinių serverių, kurie yra dislokuoti mūsų duomenų centruose Vilniuje ir Amsterdame, tačiau produktus kuriame ir debesyje“, – rašoma darbo skelbime.

„Vinted“

Iš kandidatų reikalaujama eksperto lygio žinių apie viešąsias debesijos paslaugas, darbo patirties debesų kompiuterijos srityje, gero IT infrastruktūros išmanymo, puikių anglų kalbos žinių ir kt.

Įmonė žada galimybę prisijungti prie jos akcijų opcionų programos, hibridinį darbo modelį, 25 darbo dienas atostogų, sveikatos draudimą, iki 540 eurų namų darbo vietai sukurti ir kt.

Darbo skelbime nurodytas atlyginimo intervalas – nuo 6 tūkst. eurų iki 8,2 tūkst. eurų per mėnesį „ant popieriaus“.

Kita, praėjusiais metais metų startuoliu Lietuvoje pripažinta elektroninės komercijos marketingo automatizavimo platforma „Omnisend“ ieško inžinerijos vadovo.

„Esame į produktą orientuota įmonė, kurioje jums teks prisidėti prie pasaulinio produkto kūrimo. Turime daugybę inžinerinių iššūkių, dirbame su klientų aptarnavimo duomenimis, atliekame daug eksperimentų. Plečiamės ir ieškome inžinerijos vadovo, kuris rūpintųsi šiomis trimis pagrindinėmis sritimis: žmonėmis, procesais ir technine kompetencija“, – rašoma darbo skelbime.

„Omnisend“

Iš kandidatų reikalaujamas inžinerinis išsilavinimas ir daugiau nei penkerių metų vadovavimo patirtis, inžinerinės praktikos diegimo ir pritaikymo patirtis, anglų kalbos mokėjimas ir kt.

Įmonė žada lankstų darbo grafiką ir nuotolinio darbo galimybes, kas ketvirtį peržiūrimą atlyginimą, sveikatos draudimą, iki 420 eurų namų darbo vietai sukurti ir kt.

Darbo skelbime nurodytas pradinis atlyginimas siekia 8,5 tūkst. eurų per mėnesį „ant popieriaus“.

Lietuvos startuolių asociacijos puslapyje šiandien yra 18 tokių ir panašių darbo skelbimų, pusė jų siūlomas darbas Lietuvoje. Taip pat yra skiltis, kurioje atlyginimai siekia ir 15 tūkst. eurų, tačiau šiuo metu tokių skelbimų nėra.

Vis dėlto „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė pabrėžia, kad tai tikrai nereiškia, jog tokių darbuotojų dabar neieškoma – mat aukščiausio lygio vadovų pozicijoms dažniausiai pasirenkamas „Galvų medžioklės“ (angl. headhunting) metodas.

Grynieji pinigai

Kalbant apie anksčiau minėtas pozicijas, I. Langaitė pastebi, kad ir tokių pozicijų nėra daug, o didžioji dalis startuolių darbuotojų negauna tokių didelių atlyginimų.

„Virš 5 tūkst. eurų atlyginimus gauna senior lygio programuotojai, inžinieriai, duomenų bazių, sistemų architektai, vadinamojo C lygio vadovai, departamentų, didelių komandų vadovai. Šių darbuotojų atlyginimai dažniausiai viršija net ir 5 tūkst. eurų“, – teigia I. Langaitė.

Anot jos, tai yra visiškai normalu, mat tokie dideli atlyginimai yra ne tik startuoliuose, bet ir kitose tarptautinėse kompanijose Lietuvoje.

„Tačiau rasti žmonių į tokias darbo pozicijas nėra lengva. Kai kurie skelbimai yra „kabantys“, nuolat yra tokių pozicijų, kurios yra atviros startuoliuose. Tai parodo, kad darbuotojų poreikis startuoliuose pagaliau yra augantis, o patyrusių žmonių ieškoma ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų“, – dėsto pašnekovė.

Inga Langaitė

Pasak jos, tokiose pozicijose dirba ir nemažai užsieniečių, o ateityje jų tik daugės – vėlgi, dėl tos pačios priežasties.

„Startuoliai stipriai plečiasi, o tokių žmonių, kurie jau turėtų patirtį, neturime sąlygų ir pakankamai laiko užsiauginti. Startuolių sektorius Lietuvoje per kelerius metus pradėjo sparčiai augti, tačiau dar nebuvo daug sėkmingų startuolių, kuriuose galėtų išaugti tokio lygio specialistai ir vadovai. Taigi natūralu, kad tokių žmonių reikia ieškoti ir užsienyje“, – teigia I. Langaitė.

Lietuvos startuolių asociacijos vadovė pastebi, kad kai kurie lietuviai padaro įspūdingas karjeras užsienyje ir norėdami grįžti į Lietuvą aplikuoja būtent į tokias pozicijas.

Biuras

„Tokios pozicijos jiems yra labai tinkamos, nes atitinka jų patirties lygmenį ir jiems tinka darbdavio siūlomas paketas. Prieš dešimt metų tokiems žmonėms Lietuva kaip ekonomika nelabai turėjo ką pasiūlyti – buvo tik vienetai tokių pozicijų, į kurias jie galėjo pretenduoti“, – pabrėžia ji.