Planuojama, kad „Tech Zity“ bus atidarytas 2024 m. ir jame bus įrengtos biuro patalpos 5 tūkst. darbuotojų, auditorijos susitikimams ir renginiams ir kt. Be to, pagrindinis pardavimo aspektas bus orientavimasis į mišrujį darbą, kuriame visą parą, 7 dienas per savaitę veikiančios darbo vietos, bendro gyvenimo erdvės, restoranai ir barai, skirti bendravimui po darbo.

55 tūkst. kv. m. ploto „Tech Zity“ bus beveik dviem trečdaliais didesnis už 2017 m. atidarytą Paryžiaus startuolių parką „Station F“, praneša JAV technologijų naujienų portalas „TechCrunch“.

Lietuva ne visada patenka į pagrindinių technologijų startuolių radarus, tačiau pastaraisiais metais čia įvyko nemažai pokyčių. Pavyzdžiui, naudotų drabužių prekybos platforma „Vinted“ 2019 m. pasiekė vienaragio statusą, 2021 m. pritraukė 250 mln. eurų investiciją, savo vertę padidino iki 3,5 mlrd. eurų ir turi tokių žymių rėmėjų kaip „Accel“, „Insight Partners“ ir „Lightspeed Venture Partners“.

„Vinted“

Dar yra „Nord Security“, kuri praėjusiais metais pasiekė 1,6 mlrd. dolerių įvertinimą, kai pirmą kartą istorijoje pritraukė investuotojų iš privataus kapitalo įmonės „Novator“, rizikos kapitalo įmonės „General Catalyst“ ir vieno iš „WordPress“ kūrėjų Matto Mullenwego.

Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministerija kovo mėn. paskelbė 13 mln. eurų vertės atvirą konkursą, kad į šalį pritrauktų „tarptautiniu mastu pripažintą startuolių akseleratorių“. Taigi dabar, atrodo, pats tinkamiausias laikas privačiam sektoriui imtis iniciatyvos ir pastatyti tai, ką „Tech Zity“ vadina „pirmiausia infrastruktūra“ miesteliu, kuriame yra viskas, ko gali prireikti technologijų įmonei.

Projekto „Tech Zity“ finansavimas gaunamas iš kelių šaltinių. Iš planuojamų 100 mln. eurų, reikalingų projektui įgyvendinti, iki šiol skirta apie 30 mln. eurų, iš kurių apie 80 proc. pradinės dalies skyrė vienas iš „Vinted“ įkūrėjų Mantas Mikuckas, o likusią dalį – „Tech Zity“ įkūrėjas Darius Žakaitis.

Darius Žakaitis

Šiuo „pirminiu“ etapu buvo nupirkta žemė ir pastatai, taip pat pakloti pagrindai rekonstrukcijai, kurios reikia, kad būtų galima pertvarkyti teritoriją. Kitam etapui „Tech Zity“ siekia gauti papildomus 70 mln. eurų iš įvairių šaltinių, įskaitant bankus ir privačius investuotojus.

„Mūsų pagrindinis tikslas – skatinti startuolių bendruomenę. Šiuo metu ši bendruomenė yra išsibarsčiusi įvairiose vietose. Startuoliai ir technologijų įmonės labai vertina galimybę būti kartu, keistis žiniomis ir patirtimi. Dauguma jų pereina panašius etapus, susiduria su panašiais iššūkiais ir problemomis, tad geriausius atsakymus į įvairius klausimus gali pateikti tie, kurie jau nuėjo šį kelią ir sukūrė sėkmingus startuolius“, – teigia D. Žakaitis.

„Tech Zity“ jau yra įkūrusi keturis mažesnius centrus Lietuvoje: „Tech Park“, „Tech Loft“, „Tech Arts“, „Tech Spa“. Visos keturios esamos vietos užima apie 20 tūkst. kv. m. plotą, o tai reiškia, kad kitais metais „Tech Zity“ plotas visame regione pasieks 75 tūkst. kv. m. ribą.

Lietuvos Silicio slėnis


Iki „Tech Zity Vilnius“ – vos 10 min. kelio pėsčiomis nuo „Vinted“ būstinės ir „Nord Security“, kuri neseniai persikėlė į naują vietą „Cyber City“ komplekse. Iš pirmo žvilgsnio šios dvi iniciatyvos atrodo gana panašios, tačiau „Cyber City“ daugiausia dėmesio skiria įmonėms, susijusioms su Lietuvos inkubatoriumi ir akceleratoriumi „Tesonet“, kuris padėjo atsirasti tokioms įmonėms kaip „Nord“ ir „Surfshark“, taip pat tokiems startuoliams kaip „Oxylabs“ ir „CyberCare“.

„Tesonet“

„Mes nekonkuruojame“, – teigia D. Žakaitis. „Priešingai, bendradarbiausime, kad ši Vilniaus dalis taptų savotišku Lietuvos Silicio slėniu.“

„Tech Zity“ bus pastatytas sename pramoniniame sklype, išsidėsčiusiame trijose gretimose gatvėse.

Vienas iš pagrindinių tikslų pertvarkant pastatą – perdirbti didžiąją dalį originalių, vietoje esančių medžiagų, įskaitant senų siuvimo mašinų detalių pritaikymą kėdėms ir telefono būdelėms, senų ventiliacijos sistemų panaudojimą posėdžių stalų gamybai ir naujų virtuvių įrengimui.

Kalbant apie gyvenamąsias erdves, dabartiniame „Tech Zity Vilnius“ plane numatyta virš biurų įrengti 70-80 bendro gyvenimo palėpių.

„Šie loftai bus skirti tiek trumpalaikei, tiek ilgalaikei nuomai, nes matome tokio būsto paklausą“, – sakė D. Žakaitis. „Jie ne tik tarnaus projekte veikiančių įmonių, priimančių svečius, poreikiams, bet ir prisidės prie projekto gyvybingumo 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę. Be to, planuojame teikti įvairias paslaugas darbuotojams ir gyventojams, pavyzdžiui, sporto klubą, grožio paslaugas, restoranus ir kt.“

Asociatyvioji nuotr.

Nors startuoliai bus pagrindinė „Tech Zity“ tikslinė rinka, jis skirtas visiems – nuo pavienių, laisvai samdomų darbuotojų, kurie gali dirbti kavinėse ar kitose bendrose darbo erdvėse, iki įmonių, kuriose dirba nuo 5 iki 300 darbuotojų.

„Skaičiuojame, kad šiuo metu Lietuvos startuolių ekosistemoje dirba 18 tūkst. darbuotojų“, – teigia D. Žakaitis. „Siekiame turėti įvairią auditoriją, kuri skatintų ryšius Lietuvos startuolių ekosistemoje ir naujų produktų kūrimą. Taip pat esame atviri ir dalyvaujame diskusijose ne tik su vietos, bet ir tarptautinėmis įmonėmis, kurios domisi galimybėmis įsikurti Vilniuje pagal programą „Investuok Lietuvoje“ arba yra pakviestos Lietuvos banko, ypač „fintech“ srityje.“