JAV Silicio slėnio startuolių ekspertai akcentuoja sveikatos priežiūros poreikių grandinę


Startuoliams gyvybiškai svarbu kurti ryšių tinklą ir augti medicinos ekosistemos bendruomenėje. Tai stipri jėga, padedanti orientuotis sudėtingoje sveikatos priežiūros aplinkoje. Juk laimi tie, kuriems pavyksta užtikrinti sklandžią kuriamos inovacijos integraciją į besikeičiančią sveikatos priežiūros poreikių grandinę. Pavyzdžiui, taip nutiko pirmiesiems, apčiuopusiems telemedicinos potencialą. Šiandien jau girdime sėkmės istorijas tokių genetikos inovatorių kaip „IndyGeneUS AI“, kuriančių skaitmeninį blokų grandinės užšifruotą biobanką“, – sako JAV Silicio slėnio startuolių ekosistemos ekspertė, Kalifornijos Berklio universiteto lektorė Gail Gannon. Amerikietė buvo viena iš kviestinių pranešėjų ir mentorių, Lietuvos startuoliams pristačiusių verslo kūrimo modelius.

„Šiuolaikinės medicinos technologijos yra orientuotos į prevenciją ir sveikatos priežiūros paslaugų teikimą, o tai yra labai svarbu tiek visuomenei, tiek rinkos potencialą įžvelgiančių investuotojų bendruomenei. Vienas iš svarbiausių veiksnių, kad įvyktų šių technologijų bumas – startuoliams būtina prieiga prie nuasmenintų viešų ir specializuotų sveikatos duomenų, o tai padėtų preciziškiau ir sklandžiau kurti taip reikalingas inovacijas“, – pastebi sveikatos technologijų inovatorius ugdančio Tech-Park Kaunas direktorius Paulius Nezabitauskas.

Paulius Nezabitauskas

Sveikatos sektoriui kuriami sprendimai lemia didesnę technologinę pažangą visuomenėje. Inovacijos prisideda prie skaitmenizacijos, gydymo įstaigų darbo sklandumo užtikrinimo, žmonių ilgaamžiškumo („longevity“) skatinimo.

„Lietuvos startuoliai turi daug galimybių pritraukti investicijas ir plėtoti savo verslą akceleravimo programų metu. Medicinos akceleratoriaus tikslas – padėti startuoliams greitai įgyti reikiamų žinių ir kontaktų, suprasti vystomos idėjos poveikį medicinos sektoriui, įvertinti sprendimo patrauklumą rinkoje ne tik pacientų ar gydytojų akimis, bet ir išgirsti investuotojų vertinimą“, – sako „Medaccelerator.lt “ koordinatorė Jūratė Danėnienė.

Atvėrė naują investicijų kryptį


Vienos iš akceleravimo programos nugalėtojų, skaitmeninio akių nuovargio mažinimo sprendimą šviesos technologijomis kurianti komanda „Biownlight“ susitelkė į vertės išgryninimą ir tikslinį pasiūlymą investuotojams. Kauniečių kuriama naujovė pretenduoja suvaldyti trumparegystės vystymąsi ir pagerinti skaitmeninius darbus dirbančių specialistų sveikatą. Mokymai, kurių metu dalyviai kartu su investuotojais analizavo ir kūrė inovacijos pokyčių komunikaciją, leido komandai patirti kokybinį įmonės vystymo šuolį.

Programa padėjo išgryninti verslo modelį ir suprasti, kad negalima įsimylėti savo kuriamo produkto. „Kaip akcentavo vienas iš programos lektorių, JAV Silicio slėnio startuolių ekosistemos ekspertų Chris Burry, turime kuriamą sprendimą vertinti kritiškai, kad susidarytume aiškesnį vertinimą, ir būtume jautresni rinkos, klientų poreikiams“, – sako startuolio „Biownlight“ verslo plėtros vadovė Erika Jurgaitė.

Asociatyvi nuotrauka

Pažintis su Nyderlandų startuolių ekosistema prestižiniame Europos „Delft“ universiteto kauniečių komandai atvėrė kelius atrasti naują investicijų paieškos kryptį: „Pati „Yes!Delft“ inovacijų bendruomenė daug dirba su JAV investuotojų fondais, kurie imasi rizikingesnių projektų, gerokai dažniau investuoja į medicinos giliųjų technologijų (deep-tech) ir aparatinės įrangos startuolius“,– teigia startuolio atstovė.

Kito programoje dalyvavusi startuolio „Bioremedium“ sėkmę lėmė glaudus bendradarbiavimas su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto bendruomene. Mokslininkų komandos kuriami biologinių preparatų prototipai pritaikomi negyjančių arba lėtinių žaizdų gydymui, pavyzdžiui, praguloms, diabetinėms žaizdoms mažinti.

Inovacijos kūrėjai taip pat dalyvavo stažuotėje „Delft“ universitete Nyderlanduose. „Akceleravimo programos išsiskiria aktualiomis temomis ir jas analizuojančių bei kartu su komandomis augimo keliu žengiančių lektorių kompetencija, žiniomis. Susitelkti į startuolio verslo modelio stiprinimą padeda ir nuoseklus programos moderavimas“, – pastebi „Bioremedium“ vadovas Rimantas Tuskevičius.