Aplinkos apsaugos departamento specialistai internete kasdien randa daugybę skelbimų, kuriuose siūlomos neteisėtos paslaugos: prekiaujama saugomų ar invazinių rūšių gyvūnais bei augalais, draudžiamais medžioklės ir žvejybos įrankiais, neturint reikiamų leidimų tvarkomos ir išvežamos atliekos bei nuotekos, ardomos eksploatuoti netinkamos transporto priemonės, neturint teisės naudojami ir parduodami iškastiniai gamtos ištekliai.

Oxylabs“ prisijungia prie programos „Kurk Lietuvai“ projekto „Webcrawling metodo taikymas Aplinkos apsaugos departamento veiklose“, skirto nelegalių skelbimų problemai spręsti ir viešojo sektoriaus procesams modernizuoti. Pirmąjį šių metų pusmetį „Oxylabs“ komanda neatlygintinai kurs sprendimą, leisiantį pagreitinti ir automatizuoti galimai nelegalių skelbimų paiešką internete ir pagerinti sąlygas aplinkosaugininkams operatyviai ir kokybiškai vykdyti savo funkciją – aplinkos apsaugos kontrolę.

„Mūsų ankstesnės pro bono iniciatyvos parodė, kokie dideli pokyčiai galimi, kai verslas prisideda prie viešojo sektoriaus procesų gerinimo, todėl, gavę „Kurk Lietuvai“ dalyvių kvietimą bendradarbiauti su Aplinkos apsaugos departamentu, nedvejojome. Dabar prie šio projekto dirba mūsų profesionalų komanda“, – teigia „Oxylabs“ vadovas Julius Černiauskas.

Šiuo metu departamento specialistai tokių skelbimų internete ieško rankiniu būdu. Kadangi jų kasdien daugėja, užtikrinti reguliarią paiešką ir efektyviai panaudoti pareigūnų kompetencijas tampa sudėtinga. Nelegalių paslaugų teikėjai problemų sukelia ir gyventojams – tarkim, neretai sunku nustatyti, ar atliekas išvežantys vežėjai turi leidimus ir jas tvarko pagal įstatymus, o ne išmeta miškuose ar pakelėse.

„Šis įrankis, mums, aplinkosaugininkams, leis efektyviai naudoti savo inspektorių laiką ir greičiau tikslingai imtis priemonių prieš neteisėta veikla besiverčiančius. Nelegalios veiklos vykdytojams internete bus sunkiau pasislėpti ir rasti jame prieglobstį”, – sako Aplinkos apsaugos departamento direktorius Giedrius Kadziauskas.

Anksčiau „Oxylabs“, bendradarbiaudama su Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT), neatlygintinai sukūrė dirbtiniu intelektu paremtą įrankį, internete padedantį aptikti potencialiai žalingą turinį, susijusį su seksualine prievarta prieš vaikus ir pornografija. Pradėjus naudoti įrankį per pirmus du mėnesius buvo patikrinta daugiau nei 288 tūkst. lietuviškų interneto svetainių, o jose aptiktas galimai draudžiamas ar žalingas turinys perduotas išsamesniam RRT specialistų vertinimui, vėliau – tolesniam Policijos departamento ar kitų atsakingų institucijų tyrimui.

„Oxylabs“ ir RRT projektas buvo apdovanotas už sėkmingą bendradarbiavimą kuriant viešąsias inovacijas „Govtech Lab“ apdovanojimuose. Įrankis taip pat buvo nominuotas „Global Good Awards”, „Tech for Good“ kategorijoje, bei pelnė apdovanojimą „Baltic Sustainability Awards“.

Šie projektai yra „Oxylabs“ pro bono iniciatyvos „Project 4β“ dalis, kuria įmonė siekia prisidėti prie Lietuvos ir pasaulio gerovės, nemokamai suteikdama savo sprendimus ir ekspertizę universitetams, tyrimų institutams ar viešosioms įstaigoms bei organizacijoms.