„Technologijų svarba akivaizdi: daugiau nei 40 proc. investicijų Europoje per pastaruosius metus skirta pažangioms technologijoms. Atsižvelgdami į tai, domimės įmonėmis, kurios, pasitelkdamos technologijas, pirmiausia sprendžia pasaulinės svarbos problemas. Savo sunkiai įgyta patirtimi remdami ambicingiausius kūrėjus, esame pasiryžę kurti tvarias ir ilgaamžes bendroves, kurios pakeis pasaulio ekonomiką ir visą visuomenę“, – tvirtina Taavetas Hinrikusas, vienas iš „Plural“ partnerių.

Prieš pusantrų metų įkurtas rizikos kapitalo fondas plečia investicijų pritraukimo ir pačios platformos plėtros komandą. Be to, jo atstovai siekia atkreipti dar didesnį patyrusių, ribotos atsakomybės investuotojų dėmesį „Plural“ kuriamam investavimo veiklos modeliui.

Fondo partneris taip pat sako, kad jie nesilaiko tradicinių, tokio tipo organizacijoms būdingų normų, pavyzdžiui, iš investiciniame portfelyje esančių įmonių neima jokių sandorių mokesčių. Taip pat nurodoma, kad visi fondo investuotojai padvigubina savo indėlį į kiekvieną savo prižiūrimą investicinę bendrovę: investuoja ne tik savo laiką ir žinias, bet ir reikšmingą asmeninio turto dalį.

Domisi ir Lietuvos startuoliais


„Plural“ savo veiklą pradėjo 2022 m., siekdamas inovatyvių verslų kūrėjus suvesti su jų užmojus atitinkančiais investuotojais. Nors didžioji fondo investicijų dalis atsidūrė Vakarų Europoje ir JAV, kitam fondo partneriui Stenui Tamkiviui gerai pažįstama ir Lietuvos startuolių ekosistema.

„Vien tai, kad Lietuvos bankas pritaria kryptingai fintech ir kriptoturto sektorių plėtrai, yra teigiamas ženklas visiems investuotojams. Be to, į šalį stengiamasi pritraukti didelių tarptautinių prekių ženklų paslaugų centrus ir vystymo padalinius“, – sako S. Tamkivi.

Tačiau, jo teigimu, pastaroji strategija – sudėtingas kelias, kuriuo eina ekonomiškai besivystančios šalys. Pasak investuotojo, tai gali lemti mažesnį talentų pritraukimo mastą, jiems pirmenybę teikiant samdomam darbui, o ne verslo kūrimui.

„Vis dėlto, esu įsitikinęs, kad sekdami pirmųjų Lietuvoje gimusių tokių žvaigždžių, kaip „Vinted“, „Nord Security“ ar „KiloHealth“, pavyzdžiu, pamatysime, kad šalies startuolių ekosistema – tik stiprėja. Kiekvienas būsimas „vienaragis“ reiškia šimtus įkvėptų žmonių, turinčių ryšių, patirties ir pakankamo kapitalo kitiems, dar ambicingesniems užmojams“, – sako S. Tamkivi.

Rizikos kapitalo fondas „Plural“ įkurtas 2022 m., ir nuo įkūrimo pradžios investavo į daugiau nei dvi dešimtis inovatyvių bendrovių Danijoje, Estijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose, Jungtinėje Karalystėje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. Siekdamas dar ankstyvoje stadijoje atrasti svarbius ir perspektyvius didelio masto projektus, fondas aktyviai investuoja į dirbtinio intelekto, pažangiųjų technologijų, klimato ir energetikos sektoriuose veikiančias bendroves, kovojančias su klimato kaita bei plečiančias švietimo, užimtumo, finansų ir sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą.

Fondas investavo į tokius unikalius projektus kaip „Proxima Fusion“ (branduoline sinteze paremtų jėgainių kūrimas pagal stelaratoriaus koncepciją), „Robin AI“ (teisininkams skirtas dirbtinio intelekto įrankis, iki 80 proc. sumažinantis teisinių sutarčių peržiūrai skiriamą laiką) ir „Isometric“ („Fortune 100“ sąrašo įmonių įvertintas anglies dioksido registras, pagal kurį išduodami aukščiausios kokybės anglies dioksido šalinimo kreditai).