„Savo šaknis Lietuvos startuolių ekosistemoje ar sąsajas su ja turi ne vienas perspektyvus startuolis ir pripažinimo sulaukęs vienaragis. Daugelis jų savo operacijų bei augimo užtikrinimui remiasi mūsų talentais ir infrastruktūra, čia moka mokesčius ir taip suteikia didelę naudą mūsų šaliai“, – pranešime cituojamas Lietuvos ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis.

Pagal „Baltic Deep Tech“ Baltijos šalių startuolių ekosistemos apžvalgoje taikomus kriterijus, su Lietuva sietinais gali būti vadinami tie vienaragiai, kurių nors vienas iš įkūrėjų yra Lietuvos pilietis, įmonė yra turėjusi pagrindinę būstinę Lietuvoje arba buvo šalyje sukoncentravusi reikšmingą dalį savo mokslinių tyrimų.

„Svarbūs ne tik Lietuvoje išaugę, bet ir Lietuvoje veikiantys vienaragiai, nes jie ne tik kuria ekonominę vertę mokėdami mokesčius, steigdami gerai apmokamas darbo vietas, tačiau ir augina naujus talentus, kurie ateityje taip pat gali imtis naujų inovatyvių verslų kūrimo mūsų šalyje“, – teigė „Startup Lithuania“ vadovė K. Urbonaitė.

Tarp Lietuvoje veikiančių vienaragių „Baltic Deep Tech“ apžvalgoje minima bendrovė „Flo Health“, vystanti dirbtiniu intelektu grįstą moterų sveikatos programėlę, vienas Europos vaizdo žaidimų lyderių „Wargaming“, kelionių planavimo platforma „Kayak“ bei vaizdo žaidimų kūrimo platforma „Unity“, nurodoma pranešime.