Dėl galimybės rengti vyriausybės finansuojamą televizijos festivalį varžosi penki Prancūzijos miestai: Paryžius, Nica, Lilis, Bordo ir minėtieji Kanai. Pastarojo miesto valdžia net nelaukdama vyriausybės sprendimo savo ruožtu jau pradėjo ruoštis būsimam festivaliui, rašo portalas „IndieWire“.

Miesto meras Davidas Lisnardas sako, kad Kanų televizijos festivalis vyks nepaisant balandį ir spalį čia vykstančių televizijos mugių: jis nemato čia problemos dėl renginių dubliavimo, nes esą šie renginiai visai kitokie. Planuojama, kad šis festivalis vyktų remiantis kino festivalio modeliu: būtų įteikiami tarptautiniai apdovanojimai, vyktų viešos peržiūros, dalyviai turėtų galimybę ieškoti potencialių rėmėjų.

Kanų pasiryžimą augti kaip kūrybinių industrijų miestui rodo ir tai, kad čia pradėtas statyti 30 mln. eurų vertinamas pastatas, kuriame planuojama sutelkti šioje srityje dirbančius profesionalus ir studentus: rašytojus, scenaristus, medijų atstovus ir pan.

„IndieWire“ rašo, kad mintis kurti atskirą televizijos festivalį Kanuose kilo dėl to, kad nykstant ribai tarp televizijai ir kinui skirto turinio, Kanų kino festivalio organizatoriai vis tiek atsisakė į programą įtraukti televizijos dalį. Metai iš metų jie kartojo, kad prie jų festivalio televizija netinka, ir jei jau norima kažkaip apdovanoti dirbančius šioje srityje, verčiau sukurti jiems atskirą festivalį. Galiausiai nuspręsta būtent taip ir padaryti.

Klausimas kyla, ar naujam festivaliui pavyks įsitvirtinti tarp jau esančių rinkoje. Vien tai, kad jis vyks Kanuose, prestižiniu laikomame ir savo renginiais garsėjančiame kurorte, gali palengvinti užduotį, bet kino festivaliai vyksta visame pasaulyje, tarp jų ir netoli Kanų esančiame Monake vykstantis Monte Carlo festivalis. Kita organizatoriams teksianti nelengva užduotis – suburti profesionalus, dirbančius būtent televizijoje. Dabar daugelis jų nebelaiko savęs būtent televizijos, ar būtent kino kūrėjais, o dažnai dirba tiek ten, tiek ten. Ar neatsitiks taip, kad Kanų kino festivalyje ir Kanų televizijos festivalyje dalyviai bus kone tie patys? Jei viskas vyks pagal planą, jau kitais metais pamatysime, kaip Kanams pavyks išspręsti šiuos uždavinius.